Waarom je puppy bijt en vijf manieren om hem dit af te leren

Waarom je puppy bijt en vijf manieren om hem dit af te leren

Newsflash - je puppy bijt! Oké, dat wist je al. Maar hier komt de verrassing - het zou goed kunnen dat jij je pup aanmoedigt om te bijten. Laten we eens kijken hoe we dit gedrag kunnen stoppen voor het een probleem wordt met een volwassen hond!

Je puppy experimenteert

Puppies lijken sterk op babies - ze gebruiken hun mond om de wereld te verkennen. Kleine kinderen steken voortdurend dingen in hun mond - van je favoriete kamerplant tot het stuk zeep in de wasbak. Dat is één van de manieren waarop ze smaak en texturen leren kennen, en ontdekken wat goed is en wat niet. Experimenteren is de boodschap.

Honden zijn hetzelfde. Ze willen kijken hoe zacht je vinger is, of hoe die leiband smaakt. Bovendien is bijten en knabbelen een belangrijk onderdeel van het sociale leerproces in hun "wolvenroedel" - de sociale structuur die het leven van je hond bepaalt. En bij sommige rassen, zoals Border Collies, is bijten zelf nog meer instinctief door de natuur van het ras - ze worden geboren en gekweekt om vee te hoeden, en dat is de manier waarop een hond van 50 of 60 kilo een 1.000 kilo zware koe onder controle houdt - door in de hielen of neus te bijten.

Als je hond lang genoeg bij zijn moeder en nestgenoten is kunnen blijven (minstens 8 weken), heeft mam hem de beginsels van bijtcontrole bijgebracht. Terwijl de pup groeide en die vlijmscherpe puppytanden van hem ontwikkelde, heeft mama hem gedisciplineerd als hij te bruut was, naar haar of zijn nestgenootjes toe. De kleine leert zo snel dat het spelen zal stoppen en hij door mama wordt aangepakt als hij zich teveel laat meeslepen.

Maar wanneer je de pup mee naar huis neemt, en hij een deel van je familie wordt, zou je hem wel eens kunnen aanmoedigen om te bijten. Bijvoorbeeld door de kinderen van hem te laten wegrennen, gillend en giechelend in een poging om "achtervolgspelletjes" te spelen. Hoewel dit in het begin schattig is, kan het al snel uitgroeien tot een heus probleem wanneer hij niet langer zo'n kleine, schattige pup is, en elk weglopend kind als prooi gaat beschouwen.

Je kan dit soort gedrag ook aanmoedigen door hem uit te dagen met speelgoedjes - door het speeltje net boven zijn hoofd of uit zijn bereik te houden wanneer hij ernaar bijt of opspringt. (Dit moedigt meteen een andere slechte gewoonte aan: springen.)

Hier zijn 5 dingen die je kan doen om je puppy te laten stoppen met bijten.

Wanneer je pup bijt, stop je onmiddellijk met spelen

Als je hond te hard bijt, zeg je "Auw!", luid genoeg om hem te verrassen (begin niet te schreeuwen) en stop je onmiddellijk met alle speelactiviteiten. Draai je rug naar hem toe, en weiger om verder te spelen. Hij zou voor je moeten komen staan om te kijken wat er mis is. Dan zeg je "Stoute hond - niet bijten" op een vastberaden toon. Doe dit elke keer dat hij bijt tot hij het idee krijgt dat bijten betekent dat er geen plezier meer gemaakt wordt.

Vervang jouw vlees door een speeltje

Wanneer je het spelen opnieuw hebt opgenomen, en je pup probeert je weer te bijten, probeer dan om je hand of arm (of eender welk lichaamsdeel gebeten wordt) te vervangen door een speeltje. Leer je hond dat jij het speeltje niet bent. Plaats een speelgoedje tussen jou en die vlijmscherpe tanden!

Vervang de tik op de neus

Zeg op de intentie dat de hond wilt bijten (dus je voelt net zijn tanden): “niet bijten”. Daarna zet je je hond twee minuten in een time-out (dit kan een bench zijn ZONDER speeltjes, een ruimte waar hij zich gaat vervelen). De hond wordt even op een normale manier 2 minuten “in de hoek gezet”. Als de hond rustig is na 2 minuten, haal hem eruit en is het de even lieve hond als altijd. Hij heeft zijn straf uitgezeten.

Begint de hond gelijk weer te bijten –> zeg “niet bijten” en geef je hond weer een time-out van twee minuten. Na een paar keer gaat de hond de associatie leggen met bijten en de time-out. Omdat een hond een sociaal dier is en graag onder de mensen/baasjes is, gaat het gedrag binnen 2 weken merkbaar verminderd zijn. De truc is CONSEQUENT vol te houden! Ook al betekent dit wel 100 keer een time out. Maar je hebt je hond wel nooit geslagen en je hond hoeft niet bang te zijn van je handen of je wijsvinger! Je hebt het op een respectvolle manier gedaan.

Moedig bijten of knabbelen niet aan

Laat je kinderen geen achtervolgspelletjes spelen - dat laat je hond denken dat de kinderen prooien zijn. Speel geen spelletjes waarbij je je hand voor de hond over en weer wuift en je hem aanmoedigt om te springen of bijten.

Speel geen touwtje trek met je hond. Het moedigt hem niet enkel aan om te denken dat jullie gelijken zijn, maar het kan ook bijten promoten wanneer je bijvoorbeeld een touwspeeltje gebruikt. Hij zal proberen om in je hand te bijten zodat je je grip op het speeltje verliest.

Speel zoek- en brengspelletjes, maar zorg ervoor dat je hond het "drop" of "release" (los) commando kent, zodat je niet hoeft te vechten om het speeltje.

Wees consistent

Stop het bijtgedrag van zodra het begint, en wees consistent met je straf. Sta niet de ene dag toe dat je hond je bijt, om hem de dag erop te straffen voor hetzelfde gedrag. Honden begrijpen niet "Soms is het oké" of "Misschien is het oké als je niet te hard bijt en ik goed gezind ben." Ze begrijpen "Doe dat nooit", en "Geen snoepjes meer als je dat doet". Verwar je hond dus niet.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


27 reacties

Quote:
Als je puppy bijt, draai je je onmiddellijk naar hem toe en geef je hem het "sit" (zit) commando. Hou je wijsvinger voor zijn neus, tik hem dan op de neus en zeg "Niet bijten" op een strenge toon.


Dus je laat je pup iets doen, tikt hem vervolgens op de neus en brabbelt dan wat in mensentaal (de eerste pup die begrijpt wat je zegt moet nog geboren worden) waardoor de hond ineens snapt dat hij iets in het verleden deed wat niet mag? Al eens gehoord van belonen (en straffen/corrigeren als je dat perse wilt) van gedrag op het moment dat zich dat voor doet en niet nadat ander gedrag getoond is?

Ik weet niet wie deze "tip" verzonnen heeft maar misschien handig om daar eens wat langer over na te denken.

En alsjeblieft: straffen kun je pas echt doen als de gestrafte weet wat hij fout heeft gedaan. Leer je hond welk gedrag je wilt zien door er voor te zorgen dat wat jij leuk vindt ook bij de hond zo over komt. Bijten heeft een functie, met de eerste twee tips kun je het "probleem" goed ondervangen en oplossen.

Davy Agten

Beste R1200C. We hebben dat stukje tekst ook aangepast. Bedankt voor je opmerking.

Bij ons beet de pup vroeger ook. Maar na een tijdje was dit afgeleerd

Charissa Buekenberghs

awel daar heb ik met men twee border collies eigenlijk geen last van gehad. Maarja zijn ook zottekes e EMO 3

Nele Bomans

Bijten is bij ons een redelijk probleem. Niet dat hij hard bijt ofzo: hij doet dit echt om te spelen/aandacht te vragen. We proberen dat als volgt aan te pakken en dit na wat opzoekwerk op internet : ik zeg éénmaal "foei". Houdt hij dan niet op, probeer ik van hem weg te draaien, armen gekruist, stilstaan, negeren, ... Op dat moment doet hij echter gewoon verder en bijt hij gewoon in mijn kleren of benen. Ik wil hem dan duidelijk maken dat ik daar echt geen zin in heb en wil hem even in zijn bench (de hierboven beschreven time out) te zetten. Hij laat zich echter niet makkelijk doen. Resultaat is dat ik soms wel 2x door de woonkamer moet rennen om meneertje te pakken te krijgen... Dit is frustrerend en echt wel niet de bedoeling. Hij ziet dit echt als spelen hoor. Pas als hij effectief in zijn bench zit heeft hij de boodschap begrepen... Zo gaat het dus meestal hier. Ik beloon hem uiteraard wel wanneer hij luistert. Maar ik heb het gevoel dat ik iets fout doe, gezien hij het maar blijft proberen... Nadat ik hem in de bench geplaatst heb, houdt het meestal wel op voor een tijdje. Het gebeurt trouwens het dikwijlst wanneer ik mij in de zetel zet. Spike komt dan echt op mij staan of liggen, gaat soms aan mijn oren snuffelen/bijten, bijt in mijn handen en armen, ...

Ik heb identiek hetzelde voor als Nele 86....

wodan wodan

Als uw pup bijt op je vingers, duw dan met de vinger die in zijn muiltje zit op zijn tong. Dit is heel vervelend voor de pup en zal je vinger naar buiten duwen. Herhaal dit telkens opnieuw en de zin om op uw vingers te bijten zal vlug overgaan.

Nele Bomans

Bedankt. Zal ik eens proberen. Had ook al geprobeerd om mijn vingers in zijn keel te duwen, maar dat hielp in ieder geval niet... Spike is trouwens geen kleine pup meer. Een labrador van 8 maanden en 27 kg is al een hele hond EMO 8 Bijten wordt dan uiteraard vrij pijnlijk... Ik zet hem trouwens de laatste tijd meteen in zijn bench. Zodra hij bijt en niet reageert op "foei" moet hij erin. Luistert hij daarna weer niet, laat ik hem er nog wat langer in. Dit lukt wel beter.

... ..

Uhm... Is het niet zo dat puppys de bench moeten associeren met iets positiefs? ik denk niet dat opsluiten helpt om ze daaraan te laten wennen...

Gina Limjoon

Alle tips die hier boven staan heb ik geprobeerd, behalve in de bench zetten.Heb gelezen dat je pup niet in bench mag zetten als straf, waar of niet.Zou toch graag een oplossing vinden want is niet zo leuk die kleine tandjes in je handen of gelijk waar te voelen.
Hij bijt ook naar mij als ik weg ben geweest, is eerst uitbundig als ik binnenkom en nadien begint hij te bijten. Heb al van alles geprobeerd maar niets helpt. Is wel een speciale pup denk ik.
Hoop dat er iemand mij kan helpen want voor de rest is het een schatje. Heeft nog wel een slechte gewoonte, blaffen. Doet hij bij het minste dat hij hoort en als hij andere honden ziet, hoe groter hoe harder.EMO 20

John Reijnen

Volgens mij, maar ik ben dan ook een absolute tegenstander, is een Bench de slechtste manier om je hond het bijten af te leren.
Als men al een bench gebruikt, gebruik hem dan als veilige plaats voor je puppy.
Zoals correct in de tekst staat vermeldt, en dit is volgens mij ook de grootste oorzaak, zijn bijtende puppy's vaak te vroeg van de moeder gescheiden....uiteraard is dit de fout van de fokker, maar ook van eigenaren die voor weinig geld op de eerste rij willen zitten.
Zorg voor voldoende afleiding, door middel van speeltjes, geef korte duidelijke commando's (van volzinnen begrijpt een hond niks) beloon bij goed gedrag, en een tik op de neus als hij/zij stout is kan zeker geen kwaad, maar meest en vooral, ben consequent.

spelend een vechtpartijtje doen met de pup of jonge hond
Als hij te hard bijt, gil ik van de pijn (euh! sterk overdreven)
en is het spel gedaan
Ik leer hen gewoon een zachte bijt..
We hebben een jonge reu in opleiding, die veel geduld vraagt
Zijn bijt is nog niet zacht genoeg ...
Hij speelt graag met het baasje en leert noodgedwongen zijn bijt onder controle te houden
Baasjes zijn kleinzerig en hij is dol op een spelletje dus .....

Het betert zienderogen, maar af en toe hervalt hij in zijn oude gewoonte.

Geduld hebben en consequent blijven wordt ons aangeraden ...Hij is nog geen twee jaar
Wij kunnen hem wel al overal meenemen, hij weet zich te gedragen ..

Hij zal nooit een allemansvriend worden, maar moet zijn baas in alle omstandigheden leren vertrouwen


In dit artiekel word actief dierenmishandeling aangemoedigd. EMO 6

Ten eerste: een pup is nog maar een kleutertje en snapt helemaal niks van een "time out". een bench moet een veilige plek zijn, en geen "strafhok". als je hond een 'time out; nodig heeft, heb je dat zelf uitgelokt en zou je zelf in de bench moeten gaan zitten.

Ten tweede: als de pup voor je komt staan om te kijken wat er mis is, is dat GOED GEDRAG! dat ga je dus ZEKER NIET straffen!

Ten derde: iedere pup heeft nijging tot kauwen en bijten. Dit kun je opvangen door een leren kauwbot aan te bieden waar hij een poos zoet mee is. zorg voor voldoende speelgoed en laat dingen die je niet kapotgebeten wil hebben, niet binnen bereik liggen. denk aan: schoenen, tassen, jassen (ritsen zijn erg populair bij pups) en electronica.

Als een pup in je hand bijt kun je de eerste paar keer zijn lipje er tussen duwen, of zijn kin vastpakken zodat bijten geen leuke ervaring meer is. Wees ook niet te bang voor tandjes, de meesten pups zijn diep onder de indruk van een snauw of of een hoge "auw!" en zullen direct loslaten.

Ten vierde BELOON gewenst gedrag, Negeer of voorkom ongewenst gedrag. loslaten is GOED. beloon dat met je stem.

Ten vijfde: veel mensen lokken bijtgedrag zelf uit. Bijvoorbeeld door wild te spelen, de pup helemaal op te fokken en dan (vanuit het oogpunt van de pup) opeens uit te vallen. Als een pup te hard bijt, kun je beter bevriezen, spel afbreken en auw zeggen. zodra je pup loslaat is hij braaf.

Ten zesde: SPELEN DOE JE NIET MET JE HANDEN! daar is speelgoed voor. handen zijn om mee te kroelen, speelgoed is om in te bijten. Straf je pup niet voor wat je zelf uitlokt!!

Ik heb een paar maand een buterrier en luistert redelijk nu enkel in het salon wilt hij niet anders doen dan in de kussens bijten en rijden ergens anders doet hij dat niet . wat kan ik hier aan doen

Pia VERSTRAETE

Beste,

Ik ben dom geweest dat zijn de mensen meestal.
Ik heb 3 coton de Tuléar gekocht allemaal van verschillende ouders in een paar maand tijd misschien voor de leegte van geen kinderen te hebben op te vullen. Nu berijden ze elkaar en het 2 de heeft een grote opening in de hals en ik weet niet of dit van de ander 2 is; ik ben al naar de dierenarts geweest en die weten het ook niet. Het hondje heeft een onderdanige houding. Als je ze wil opnemen krimpt ze ineen al van als we ze hadden .De fokkers waar we ze gekocht hier in Frankrijk staan aangeschreven als zeer slecht, wisten wij natuurlijk niet. Ik heb al verschrikkelijke verhalen gehoord. Zou dat de oorzaak kunnen zijn?????????
Wat moet ik doen want ik zie ze alle 3 even graag!!!!!! Vroeger hadden we nog een Shapei van 13 jaar en die heeft ze nog een beetje kunnen corrigeren maar helaas is ze 3 oktober overleden
Dank u en groetjes
Pippito

Caroline

Blij dit hier allemaal te lezen !!
Hier ook zwaar dit probleem. Alles al uit de kast gehaald
Hij heeft massa s speeltjes en beentjes en nee we lokken t niet uit.
En we draaiden ons ook al om en stoppen met spelen en op zijn tong en en en en ... ja wij stoppen hem op den duur ook in de bench want echt niet houdbaar en knn hem niet stoppen ... effect dan is t iets beter.
Het is meest naar mijn vriend en altijd bij mijn vriend.. op de duur krijgt ie een afkeer van de pup.
Onze handen staan vol kappen en scharten van de tandjes...

Alida

Onze pup geboren 4 febr. 2020 bijt in alles soms gaat hij te keer als een monstertje willen we even normaal door het huis lopen MOETEN we hem wel in de bench doen anders hangt hij in onze kleren, benen, sokken enz. hebben van alles geprobeerd zelfs als we met hem buiten spelen in de tuin met de bal of takken enz. geeft hij de voorkeur vaak aan onze benen handen enz. Ook de riem om doen is een probleem dan bijt hij ook soms tot bloedens toe, niet overdreven, wij zijn de wanhoop nabij, heb dan ook net zitten janken, heb als meerdere honden gehad maar zo erg als dit heb ik nog nooit meegemaakt.

Wit

ik ga het proberen,hoop dat het gaat lukken na dit gelezen te hebben. Het baasje moet meer leren dan de PUP. Bedankt.

Elly

ik heb gesteriliseerd teefje 13 mnd doet ook niets dan tegen je op springen en bijten
Ook tegen mijn kleinkinderen
Weet me geen raad meer
Heb er ook 1 van 8 heeft niets meer te vertellen dat is schat nooit problemen mee gehad

marc

bedankt voor de bevestiging . ik moet dus gewoon doorgaan met waar ik mee bezig was . stee vast heb ik een oude handdoek bij me liggen .

Dick Borstlap

Onze hond, een kleine Pyrenese herder, blaft tegen kinderen. Hij moet per se aan de riem als er kinderen zijn, ook als ze ver weg zijn. Ik denk dat dit niet oplosbaar is.
Een ander, ook onoplosbaar probleem is het hielenbijten. Onlangs gebeurde het weer. Hij was door de deur geglipt toen er een pakje bezorgd werd en beet ze bezorger in beide hielen. In een oogwenk was het gebeurd. Ze liet zich trouwens vervolgens meteen oppakken.
De bezorger (en ik ook) was zeer geschrokken en inspecteerde zijn hielen maar kon geen beschadigingen vinden. Onze hond (Bamba) bijt dus niet DOOR. Ik had al eens meegemaakt dat een ander exemplaar van dit ras een familie kwartel tegenkwam. Mijn hond was zeer geïnteresseerd en legde zacht zijn poot op zo'n klein kwarteltje. En dat was het. (Dit was Rosa EMO 1 )
Sterkte met jullie bijtproblemen. Ik heb slechts het algemene advies om het volledige vertrouwen van de hond te winnen en nooit te beschamen. En nooit te denken dat het 'deze keer' wel zal meevallen met het bijten.

Dids

Wij hebben pomeriaan pup die niet stop met bijten en gewoon soms heel agressief word. Ook als we negeren etc gewoon in kleren tenen sokken alles bijten maar gewoon doorbijten soms tot bloedens toe. Ook timeout en alles doen we speeltjes noem maar op. Maar niks werkt tot nu toe.

DE SMET GABY8

8maand -boxer reu net gecastreerd..bijt enkel in tenen als ik mij in de zetel leg of op bed. Blaft non stop als ik hem corrigeer,in de bench zetten geen probleem, maar ik wil dat niet gebruiken als straf , nu weet ik het niet meer.....Hij is mijn 6 de boxer, nooit gehad met die 5 vorige.......

Tonia

Hallo, hebben een puppy border collie van 8 weken en hij doet niets liever dan in mijn tenen,enkels,,en mijn broek bijten. Hebben al vannalles geprobeerd afleiden met speeltjes,foei,aub roepen, af,neen niks helpt…..is precies Duracell konijn 😁 tegen de avond hangt hij het al helemaal uit en kunnen hem met niks kalmeren precies of hij is over zijn vermoeidheid gegaan! Iemand tips hiervoor alvast bedankt

Daisy

Hier ook, ik weet t niet meer... net alsof hij steeds erger word nu 12 weken oud, handen, armen, enkels, schoenen en broeken kapot... als hij begint is hij niet meer te stoppen. Time out, helpt ook niet. Wie o wie heeft een oplossing?

Beata

Bedankt voor jullie reacties! Nu weten we dat we niet de “enige” zijn die zo’n probleem hebben. Dat is al veel, daarom plaats ik ook mijn reactie hier. Onze “lieverd” (8 mnd nu) doet het ook: schoenen, sloffen, kussens volledig uit elkaar te bijten en nu komt ook de tijd voor...ja, hoor! voor de meubels. Ook van alle adviezen gevolgd maar niks helpt voorgoed. Het zijn dagen die beter zijn, maar heeft de dagen wanneer hij paar keer per dag “bezeten” lijkt! Zeker hebben we ergens niet consequent en niet op een lijn hebben gestaan... maar heel misschien is het niks aan te doen aangezien er hebben hier mensen geschreven die al ervaren honden eigenaren zijn. We geven niet op want voor de rest is het een schat 🥰

johan

ho,
allemaal de zelfde problemen mijn pup is vroeg van de moeder weggenomen omdat de moeder haar tepels ingetrokken waren nu zit ik met problemen hij is nu drie maanden we hebben hem nu 5weken kom juist van een wandelingjetje mijn schoenen zitten vol bloed van de aanvallen die hij doe ik heb zoveel verdriet dat hij zo agresief uit de hoek komt het is mijn 5 hondje zelfde ras nooit meegemaakt ook alle tips en boeken gelezen wat te doen ? ik ga naar de school met hem maar ik denk niet dat hij daar iets gaat leren zo te oren


Een reactie plaatsen