Mag je een slapende hond wakker maken?

Slapen is een essentieel onderdeel van het leven van honden. Het stelt hen in staat om te rusten, te herstellen en zich op te laden voor de dagelijkse activiteiten. Maar wat gebeurt er als je je hond wakker moet maken terwijl hij slaapt? 

De slaapcyclus van honden: Wanneer is het veilig om een hond wakker te maken?

Honden doorlopen, net als mensen, verschillende fasen van slaap, waaronder lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Tijdens de diepe slaap- en REM-fase herstelt het lichaam van de hond zich het meest en is de geest het meest actief. In deze fasen is het belangrijk om je hond met rust te laten, zodat hij kan profiteren van de rust en het herstel dat slaap biedt.

Als je je hond wakker moet maken, is het het beste om dit te doen tijdens de lichte slaapfase, wanneer hij minder diep slaapt en meer ontvankelijk is voor prikkels. Je kunt de lichte slaap herkennen aan subtiele bewegingen, zoals trillende poten of het bewegen van de oren.

Omgaan met noodsituaties en belangrijke activiteiten

Er zijn momenten waarop je je hond wellicht wakker moet maken, zoals bij een noodgeval of wanneer het tijd is voor een belangrijke activiteit zoals eten, medicatie of uitlaten. In dergelijke situaties is het belangrijk om je hond voorzichtig en geleidelijk wakker te maken, zodat hij niet schrikt of gestrest raakt.

Je kunt dit doen door zachtjes tegen je hond te praten, zijn naam te noemen of lichtjes over zijn vacht te aaien. Geef je hond de tijd om rustig wakker te worden en te beseffen wat er gebeurt voordat je hem vraagt om iets te doen.

De risico's van het abrupt wakker maken van een slapende hond

Het plotseling wakker maken van een hond kan leiden tot stress, angst of zelfs een schrikreactie, wat in sommige gevallen kan resulteren in onbedoeld agressief gedrag. Honden die abrupt uit hun slaap worden gehaald, kunnen in paniek raken of zich bedreigd voelen, waardoor ze kunnen reageren met grommen, bijten of ander defensief gedrag.

Daarnaast kan het herhaaldelijk verstoren van de slaap van je hond een negatieve invloed hebben op zijn algehele gezondheid en welzijn. Chronisch slaapgebrek kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, gedragsproblemen en een verhoogd risico op ziekten en aandoeningen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

Grace Sluijs

Hahaha daar kan ik me nu niks bij voorstellen, ik hoef maar de kast ( waar zijn koekjes liggen) open te doen of mijn schoenen te pakken en hij staat daar klaarwakker.

Rita Austmann

Altijd kijk ik uit naar de leuke wetenswaardigheden over honden. Ze zijn vlot geschreven in een prettig leesbare tekst en iedereen, wel of geen hondenbezitter, kan veel opsteken van de deskundige adviezen over de heel gewone dingen die honden aangaat. Ik sta soms verbaast hoeveel onderwerpen al de revue zijn gepasseerd en elke keer lees ik weer een nieuw item. Ik hoop dat ik nog lang kan blijven genieten en te leren, als hondeneigenaar, van deze leuke do's en done's over honden.Karine

ALTIJD interessante artikels , dit is tof

Nadia Huysmans

Leuke artikels

RONNY VAN LANDSCCHOOT

Altijd fijn om zo nog bij te leren over onze viervoeter, de artikels zijn leerlijk en uitgelegd in zeer verstaanbare taal.

Christiane Vereecke

Als mijn hond in een zeer diepe slaap is en ik neem gewoon haar potje met koekjes in dan springt zij op staande voet recht.

Eveline

Ik heb een beagle van 1jaar een half en een dochtertje van vijf. Nu passeert ze somseens als de hond in de zetel slaapt en de hond schrikt dan wakker en haalt uit.... ze weet dat ze hem niet walker mag maken en we schrikken ons dan een bult.. nog nooit echt gebeten maar de schrik zit er wel in. Iemand tips?

Eveline

Ik heb een beagle van 1jaar een half en een dochtertje van vijf. Nu passeert ze somseens als de hond in de zetel slaapt en de hond schrikt dan wakker en haalt uit.... ze weet dat ze hem niet wakker mag maken en we schrikken ons dan een bult.. nog nooit echt gebeten maar de schrik zit er wel in. Iemand tips?


Een reactie plaatsen