Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Maagtorsie bij honden

  Davy Agten
  Maagtorsie bij honden
  Uit onderzoek is gebleken dat maagkantelingen niet door een vegetarische levensstijl wordt bevorderd. Maagdilatatie, ook wel maagtorsie genoemd, is zeer gevaarlijk voor grote rashonden. Jarenlang werd er geloofd dat graanproducten en proteïnerijk voedsel ervoor zorgde dat grote rashonden een groter risico liepen om maagtorsie op te lopen. Tot op heden was die stelling nooit degelijk onderzocht.

  Proteïnerijk en vezelrijk voedsel


  Nu zijn de resultaten van de eerste onderzoeken naar de relatie tussen een vegetarisch dieet en maagtorsie bij honden gepubliceerd in een Amerikaans vakblad. Door navraag te doen naar de voeding bij 85 gevallen van maagtorsie bleek echter dat noch producten op basis van soja noch producten met veel granen een effect hadden op het ontstaan van maagtorsie.


  Vette voeding


  Een andere studie wees uit dat maagkanteling wel eerder voorkwam als honden uit de risicogroep droogvoer kregen met veel vetten en olie.
  Het is nog onduidelijk of een lage vetwaarde ervoor zorgt dat honden minder snel last krijgen van maagtorsie. Om te weten te komen of dat zo is, volstaat het namelijk niet om de ingrediënten op de verpakking na te kijken. Er zouden bijvoorbeeld magen en maaginhouden gewogen moeten worden en nagekeken moeten worden of het bindweefsel veel meegeeft. Die zaken zijn echter nog niet onderzocht.

  De risicogroep


  Wel is al tijden bekend welke honden een verhoogd risico op maagdilatatie hebben. Het gaat om:


  Wat is maagtorsie?


  Maagtorsie wordt beschouwd als een levensbedreigende aandoening. Voordat de maag kantelt wordt de maag een stuk groter. Daarna draait de maag langzaam om. Soms draait hij 90 graden, maar het kan ook dat hij volledig ronddraait. Bovenaan in de maag raken de verbindingen en openingen in de knoop, waardoor de voedingsstoffen de maag niet meer binnenkomen. Onderaan in de maag gebeurt hetzelfde: de verbinding naar de rest van het spijsverteringsstelsel wordt afgesloten en de voedingsstoffen kunnen niet meer uit de maag naar de darmen worden afgevoerd. Daardoor zal de maag nog verder opzwellen. Indien je de hond niet op tijd laat behandelen, kunnen er verschillende ernstige gevolgen opduiken.


  Gevolgen bij maagtorsie


  De bijverschijnselen zijn zeer uiteenlopend, maar ze worden allemaal veroorzaakt door de vergrote maag, die andere ingewanden verdrukt, en de verstoorde spijsvertering. Veelvoorkomende kwalen bij de grote rashonden met maagdilatatie zijn:


  • verstoorde bloedcirculatie
  • ademhalingsproblemen
  • infecties
  • ongecontroleerde bloedingen
  • hartfalen

  Het is dus verstandig om er op tijd bij te zijn en de aandoening snel te laten behandelen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk. De aandoening is niet met het blote oog zichtbaar en de gevolgen van maagtorsie zijn ook niet altijd onmiddellijk zichtbaar. Toch moeten de baasjes van de genoemde hondenrassen altijd alert zijn. Na enige tijd zonder behandeling kan de hond zelfs sterven.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Verzorging , Maagtorsie , Kwalen , Maagdilatatie , Vette Voeding , Gevolgen
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x