Gevaarlijke of agressieve hondenrassen: Bestaan ze wel?

Gevaarlijke of agressieve hondenrassen: Bestaan ze wel?
In België en Nederland doen zich jaarlijks vierhonderd bijtincidenten met honden voor waarbij de slachtoffers in het ziekenhuis belanden. In totaal worden elk jaar 250.000 Belgen en Nederlanders gebeten, in de meeste gevallen door hun eigen hond.

In veel van deze incidenten figureert "de pitbull", wat hem meteen tot probleemras bombardeerde. Maar ook andere rassen komen in de picture. Sommigen zien een oplossing voor het probleem in een fokverbod voor een aantal "gevaarlijke rassen". Maar werkt dit wel?

De pitbullwet bleek geen oplossing

In Nederland werd in 1993 na een aantal dodelijke bijtincidenten de zogenaamde pitbullwet gestemd: het fokken van pitbulls werd verboden, en honden die uiterlijk leken op pitbulls (Amerikaanse Stafford en Staffordshire Bull Terrier, Bullterrier,  … ) mochten alleen worden gehouden als een stamboom kon worden voorgelegd en de hond gechipt was. Ondertussen is de wet weer opgeschort, want wat bleek: het aantal bijtincidenten was na al die jaren pitbullwet niet afgenomen.

Ook in België dringen sommigen al lang aan op een verbod voor een aantal hondenrassen. Maar volksgezondheid argumenteert (volgens mij terecht) dat een discriminatie gebaseerd op uiterlijke kenmerken nooit afdoende kan zijn als oplossing voor het probleem. Gedrag wordt immers voor 20 % bepaald door het ras, terwijl de opvoeding, het milieu en de socialisatie instaan voor de overige 80 %. De gemeenten hebben zelf wel het recht om binnen de eigen jurisdictie maatregelen te treffen. Zo kan het gebeuren dat in een bepaalde gemeente een aanlijn- of muilkorfverplichting geldt, terwijl in de andere weer geen pitbulls of rottweilers zijn toegelaten. In volgend artikel hebben we het trouwens over de kwalijke reputatie van de rottweiler: "De slechte reputatie van de rottweiler: Waar ligt de oorzaak?"

Gevaarlijke of agressieve honden?

De bewuste pitbull is niet eens officieel erkend als ras, maar is wel het zwarte schaap. De naam is eigenlijk een verzamelnaam voor honden van verschillende rassen, o.a. Staffordshire Bull terrier en Amerikaanse Pit Bull Terrier, of andere rassen van de doggenfamilie die hierop gelijken. Het gaat over het algemeen over honden zonder stamboom, die vaak worden of werden gefokt op agressie en kracht, om dan clandestien te worden ingezet bij illegale hondengevechten.

De zwarte lijst

Een goede opvoeding en socialisatie zijn absoluut noodzakelijk voor elke hond. Maar er is de aanzet tot vechthond van de pitbull-types waar je wel rekening mee moet houden. Elke hond kan uitvallen, maar incidenten met "pitbulls" hebben doorgaans ergere gevolgen.

Ook de Rottweiler, de Tosa Inu en de Fila Brasileiro hebben dezelfde reputatie als de pitbull. In verschillende landen staan deze rassen op de zwarte lijst. Dit wil zeggen, dat er een fokverbod is afgekondigd, en dat alle honden die nog in leven zijn worden gesteriliseerd. Engeland bijvoorbeeld hoopt op deze manier de pitbullachtigen uit te roeien op haar territorium. Recent werd ook de (op zeer korte tijd populair geworden) Majorcaanse Mastiff en Dogo Canario aan de lijst toegevoegd. De plotse populariteit van deze rassen wordt mede gezocht bij het verbod op pitbulls. Diehards zoeken nieuwe vechtlustige rassen die nog niet gekend- en dus nog niet verdacht zijn. Of het verbod op bepaalde hondenrassen het probleem van de bijtincidenten gaat verhelpen is dus nog verre van zeker...

Het baasje is verantwoordelijk

Alhoewel men nog niet met zekerheid kan zeggen of er nu wel degelijk gevaarlijke honden bestaan, zijn de meeste dierenartsen ervan overtuigd dat vooral de baas verantwoordelijk is. Iedere hond kan agressief worden als hij geen consequente opvoeding heeft gehad. Alles begint dus met de opvoeding

Wat denk jij er van? Geef gerust je mening...


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


51 reacties

Verachtert Filip

Sommige rassen hebben mss sneller de neiging, maar het blijven de baasjes die het zo ver drijven.

Elke hondenbeet is er een te veel. Maar statistisch gezien komen de meeste beten van "lieve" hondenrassen zoals labradors en goldens. En ook een chihuahua kan een blijvend litteken veroorzaken! Wat te vaak vergeten wordt is dat er bij een bijtincident twee partijen zijn: de bijter en degene die gebeten wordt. Als een mens niet in de buurt van de bek van de hond komt kan die mens nooit gebeten worden. (Sommige problemen zijn zooooo simpel op te lossen he EMO 4)

Naast goede opvoeding van de hond is het minstens zo belangrijk dat hondenscholen, gedragadviseurs en andere betrokkenen zich richten op de mens die met de hond te maken krijgt. Dat hoeft niet eens een hondeneigenaar te zijn!

Daarom zeggen wij ook altijd dat wij geen honden trainen op onze hondenschool maar dat wij baasjes trainen...

Sofie Leysen

Geen enkel hond i s agressief,de baasjes maken hun agressief.ik zit zelf met 5 Amerikaanse Staffords,het ras die zo bestempled worden als agressief en eerlijk gezegd zijn het allemaal watjes,zelfs naar een inbreker zullen ze nog staan kwispelen.
Opvoeding van een hond doet heel veel.

Bianca ...........

Hoewel sommige rassen gemiddeld meer dominant neigen te zijn dan andere, is het puur de relatie met de mens die de hond tot bijten krijgt of niet.
Opvoeden van de bazen in de omgang met een hond is een must en zou verplicht moeten zijn. Als iedereen een goede cursus volgt (bij voorkeur een natuurlijke methode, zodat het voor de hond ook herkenbaar is) zou het aantal bijtincidenten wel omlaag gaan.

Monique Appels

Gedrag is altijd een combinatie van aangeboren en aangeleerd. Het is makkelijker een Duitse herder agressief te krijgen dan een Cavalier. Wat er niet in zit, komt er ook nooit uit. Dat betekend dat een hond met een lage prikkeldrempel in handen van een verantwoorde eigenaar wellicht nooit agressie laat zien maar dat betekent ook dat een hond met een hoge prikkeldrempel in handen van een onverantwoorde eigenaar wellicht ook nooit agressie laat zien. Agressie is onderdeel van het genotype.

John Reijnen

Agressiviteit zit misschien bij sommige rassen wel in de genen, maar er wordt geen enkele puppy agressief geboren, net zo goed als dat er geen enkele baby als moordenaar wordt geboren.
Het zijn de omstandigheden en de opvoeding die een mens en dier tot agressiviteit drijven.
Men moet beginnen met de baasjes op te voeden, dan is het grootste probleem volgens mij al voor 95&#xop;gelost.

John Reijnen

die rare tekens aan het einde zouden moeten zijn 95 procent opgelost

ik heb twee duitse doggen, een uit een nest van tien, en de ander van twee. de ene van tien is braaf, lief sociaal en mag overal gaan zonder agressie. de ander is totaal anders,zou vechten met andere honden en is eigenzinnig. zo ziet je het verschil.EMO 8

Erica Cattle Dog Coach

Alle honden die niet opgevoed zijn kunnen bijten, het ene ras zal wat meer kunnen verdragen dan het andere ras.
De mensen kijken ook teveel naar de buitenkant en verdiepen zich er niet in waar het ras oorspronkelijk voor gefokt is.

Kris Debie

Zelf heb ik een amstaff teefje. En ik moet zeggen dat het de liefste hond is die ik in mijn leven al gehad heb. Het draait inderdaad allemaal om opvoeding. De kat en het konijn zijn haar beste vriendjes. Buiten loslopend laat ze zelfs de fazanten met rust (nadat ik wel even moet zeggen dat ze niet mag EMO 1 ).

In plaats van een rassenverbod na te streven zouden ze beter de broodfok / grote puppywinkels nog harder aanpakken. Dit haalt het aantal impuls aankopen enorm naar beneden en dan zal het aantal probleemhonden volgens mij automatisch mee dalen.

Geen enkele hond is agressief van nature uit.
Het zijn inderdaad de baasjes die het aan de honden leren al dan niet gewild, want als de hond een slechte ervaring heeft gehad met bvb een fietser, dan dan het zijn dat hij, om zich te verdedigen uit schrik, eerst gaat aanvallen.
Aanval is de beste verdediging...

Er zijn dan ook idioten die recht naar een hond, die ze niet kennen, toegaan en zich dan nog voorover bukken over de hond om hem te kunnen strelen.
Het toppunt is dat die idioten nog verwonderd zijn omdat die hond dan es zijn tanden toont of een neep draait. Ik geef die hond dan groot gelijk!

Ik ben al een aantal keer gebeten en aangevallen geweest door slecht opgevoedde honden, maar telkens door mijn eigen foute inschatting van de situatie en gemoedstoestand van de hond. Honden zijn als mensen, ze zijn allemaal verschillend en moet je op de correcte manier benaderen.

Het is voor mij telkens weer een uitdaging om contact te maken met een "agressieve" hond, te kijken wat het gedrag veroorzaakt en een oplossing voor te vinden. EMO 4

Zoals hieronder reeds vermeld, hondenschool is de ideale leerschool voor de baasjes om op een correcte manier met de hond om te gaan. Min. 2 jaar vind ik wel een aanrader. EMO 8

Wilschut Marieke

Ter aanvulling: de Regeling Agressieve Dieren (RAD, oftewel Pitbullwet) verbood ook de rassen Fila Brasileiro, Dogo Argentino, Mastino Napoletano en de Amerikaanse Staffordshire Terriër.

Waarom sommigen als de schuldige aangewezen worden: naar mijn idee vanwege de schade die een ras kan aanrichten. Een Pitbull die bijt, bijt een gapend gat in je vel, een chihuahua die bijt, is 'schattig', omdat het weinig uithaalt.
Ik ben het met het stuk eens; neem je verantwoordelijkheid om de hond goed op te voeden. Kan je niet de hele dag leiding geven? Neem dan een Labrador ipv een Pitbull, want voor pittige rassen moet je zelf ook pittig kunnen zijn. Daarom is het zo vervelend dat die Staffords zo populair zijn, iedereen wil opeens zo'n hond terwijl lang niet iedereen er capabel voor is. Kijk maar eens op Marktplaats, sommige mensen hebben zelfs Stefferts in de aanbieding...

Wilschut Marieke

Ter aanvulling: de Regeling Agressieve Dieren (RAD, oftewel Pitbullwet) verbood ook de rassen Fila Brasileiro, Dogo Argentino, Mastino Napoletano en de Amerikaanse Staffordshire Terriër.

Waarom sommigen als de schuldige aangewezen worden: naar mijn idee vanwege de schade die een ras kan aanrichten. Een Pitbull die bijt, bijt een gapend gat in je vel, een chihuahua die bijt, is 'schattig', omdat het weinig uithaalt.
Ik ben het met het stuk eens; neem je verantwoordelijkheid om de hond goed op te voeden. Kan je niet de hele dag leiding geven? Neem dan een Labrador ipv een Pitbull, want voor pittige rassen moet je zelf ook pittig kunnen zijn. Daarom is het zo vervelend dat die Staffords zo populair zijn, iedereen wil opeens zo'n hond terwijl lang niet iedereen er capabel voor is. Kijk maar eens op Marktplaats, sommige mensen hebben zelfs Stefferts in de aanbieding...

greet Fierens

Ieder ras is anders
[ iedere hond heeft een ander karakter .
Maar ook alle baasjes zijn niet dezelfde .
Vele willen zich een hond aanschaffen maar ze vergeten dat dit veel tijd en geduld vraagt.
een tijdje geleden wilde ik een hond reden .Ze wilden hem laten inslapen ,voor zijn gedrag hij was 18 md mishandeld en opgeleid voor aan te vallen (grote Terrier).Ik heb er 2 jaar geduld mee gehad naar de honden school geweest hij luisterde super goed naar mij .Probleem de begeleider moest niks van hem hebben omdat hij de andere honden trigerde zij verloren hun aandacht en hij kon de les dan niet meer aan.Hondenpsycholoog geen oplossing er was iets in zijn hoofd hij flipte .Hij heeft mij 2 keer gebeten agressie verleg hij wist niet wat hij deed bij het naderen van andere honden . Veel geduld en liefde gegeven .Lieve Falco want hij was heel lief voor ons ,heb ik uiteindelijk moeten laten inslapen .
Nu hebben wij een Berner pup .We gaan met hem naar een club waar baasjes getraind worden . en geloof mij ik ben 55 en leer elke week bij .En wij zijn heel blij.

Super Senne, dat je er zo veel voor gedaan hebt om zo'n hond herop te voeden. Op dit moment heeft mijn ma ook een Mechelaar die "agressief" was naar iedereen en alles.
Ons Rani was toen 11 maanden en is nu 2,5 jaar. Het meeste van haar triggers hebben we al ontdekt en verholpen en de mensen van het asiel (waar ze vandaan kwam) herkenden haar zelfs niet meer na 6 maanden.

Ik leef er al gans mijn leven tussen de boeboe's en reeds 18 jaar train ik er ook mee (gehoorzaamheid en agility).
Ik heb van alles zien passeren op de clubs waar ik ga/ging en ik leer ook nog steeds bij. EMO 3

jeanet boeijsma

er bestaat zoiets heropvoeden, maar ook cursussen voor uitvallende honden.
door hiermee aan de slag te gaan krijg je en train je hond een ander gedrag.
maar je moet wel consequent blijven natuurlijk.
een hond die uitvalt zul je aande lijn moeten houden en niet los moeten laten lopen zodat je anderen overlast er mee bezorgd, of je doet hem een snuitje of muilkorf om.
tja deze mogelijkheid word je geboden op hondenscholen en maak hiervan dan ook gebruik.
elke hond wordt onschuldig geboren maar de mens leert hem verkeerde dingen, weet je niet hoe je er mee aan moet raadpleeg een hondenschool zij zijn behulpzaam en leren je hoe je met een hond moet omgaan
jeanet

Hoi ik heb zelf een amerikaanse bulldog ik heb die pas als ze al een goei jaar oud was in huis genomen mis opgevoed nu loopt ze mee in het gezin of ze van bij pups af aan al bij ons was een hond leert van zijn baas doe je er pakwerk mee krijg je er raper problemen mee dan een hond dat met het gezin mee leeft denk ik toch ik zelf heb 5 kinderen van tussen 11jaar en 3jaar die doen veel met de honden maar we zijn er altijd bij en naar de bek en het gezicht probeer ik zoveel mogelijk te vermijden een hond is een hond he EMO 8

Heropvoeden is in veel gevallen wel een optie maar dan moet je wel iemand hebben die echt weet waar hij/zij mee bezig is, het goed over kan dragen en pas stopt als het resultaat (blijvend) bereikt is.

Heropvoeden is overigens een taak van de eigenaar van de hond. Die moet het werk doen. Vandaar dat het van enorm groot belang is dat je bij het uitzoeken van hulp bij gedragsproblemen (en ook bij normale opvoeding vind ik) goed kijkt naar de methode die gebruikt wordt, de manier waarop er met jou wordt omgegaan en of er een klik is tussen "coach", eigenaar en hond. Is dat er niet zoek dan even door maar ga niet aan het werk als je er zelf niet achter staat.

claire Tibbe

Je kan ook honden hebben die door een tumor in het hoofd een plotse gedragsverandering krijgen en dan uithalen zonder redenen
Alsook is altijd de vraag hoe is de hond opgevoed het begint al bij de verwekking er van, dan de puppytijd van 0 tot 8 weken dit is ook een heel belangrijke periode in het leven van de pup/hond
danerhuisd hij naar de nieuwe eigenaar
Als de overheid niet alleen de fokkers die het goed willen doen ( mensen die enkel met ras echte honden fokken en aangesloten zijn aan een rasclub die de ouderdieren laten testen op allerlei erfeljke problemen die ook pun ouderdieren laten testen op sociaal gedrag en daar allemaal bewijzen kunnen van voorlegen en vooral bezigzijn met de pupjes en erbij slapen ik kan nog blijven vernoemen) opvolgd maar ook eens al de fokkerijen en honden die ook binnen gebracht worden in grote hoeveelheden , van waar afkomst niet geens gekend is en in welke omstandigheden de ouderdieren en pupjes leven
Dan komen ze hier en vliegen terug in bakken en kennels tot er iemand het pupje komt halen en dan gaat het leven misschien veel beter zijn
Wat de regering dan wel ge heeft gedaan, maar wordt dit toegepast? dat is een andere vraag en dat is een vragenlijst deze moeten de aspriant kopers invullen minimum 14 dagen voor het ophalen van de pup zdat ze kunnen nadenken wat een pupje / hond aanschaffen inhoud
Jammer genoeg gebeurt dit terug niet overal
Als ik vraag aan verschillende mensen of ze een vragenlijst hebben voorgelegd gekregen hebben weten ze van niet
Daaruit kan de fokker ook uitmaken of hun pupje/ of hond op een geode plaats terecht komen
en je moet ook als fokker durven weigeren en op je gevoel gaan , voel je u niet goed bij bepaalde mensen dan geef je hen de pup niet
ik zou nog lan kunnen doorgaan met tips maar dan moen jullie te veel lezen

claire Tibbe

Je kan ook honden hebben die door een tumor in het hoofd een plotse gedragsverandering krijgen en dan uithalen zonder redenen
Alsook is altijd de vraag hoe is de hond opgevoed het begint al bij de verwekking er van, dan de puppytijd van 0 tot 8 weken dit is ook een heel belangrijke periode in het leven van de pup/hond
danerhuisd hij naar de nieuwe eigenaar
Als de overheid niet alleen de fokkers die het goed willen doen ( mensen die enkel met ras echte honden fokken en aangesloten zijn aan een rasclub die de ouderdieren laten testen op allerlei erfeljke problemen die ook pun ouderdieren laten testen op sociaal gedrag en daar allemaal bewijzen kunnen van voorlegen en vooral bezigzijn met de pupjes en erbij slapen ik kan nog blijven vernoemen) opvolgd maar ook eens al de fokkerijen en honden die ook binnen gebracht worden in grote hoeveelheden , van waar afkomst niet geens gekend is en in welke omstandigheden de ouderdieren en pupjes leven
Dan komen ze hier en vliegen terug in bakken en kennels tot er iemand het pupje komt halen en dan gaat het leven misschien veel beter zijn
Wat de regering dan wel ge heeft gedaan, maar wordt dit toegepast? dat is een andere vraag en dat is een vragenlijst deze moeten de aspriant kopers invullen minimum 14 dagen voor het ophalen van de pup zdat ze kunnen nadenken wat een pupje / hond aanschaffen inhoud
Jammer genoeg gebeurt dit terug niet overal
Als ik vraag aan verschillende mensen of ze een vragenlijst hebben voorgelegd gekregen hebben weten ze van niet
Daaruit kan de fokker ook uitmaken of hun pupje/ of hond op een geode plaats terecht komen
en je moet ook als fokker durven weigeren en op je gevoel gaan , voel je u niet goed bij bepaalde mensen dan geef je hen de pup niet
ik zou nog lan kunnen doorgaan met tips maar dan moen jullie te veel lezen

claire Tibbe

Je kan ook honden hebben die door een tumor in het hoofd een plotse gedragsverandering krijgen en dan uithalen zonder redenen
Alsook is altijd de vraag hoe is de hond opgevoed het begint al bij de verwekking er van, dan de puppytijd van 0 tot 8 weken dit is ook een heel belangrijke periode in het leven van de pup/hond
danerhuisd hij naar de nieuwe eigenaar
Als de overheid niet alleen de fokkers die het goed willen doen ( mensen die enkel met ras echte honden fokken en aangesloten zijn aan een rasclub die de ouderdieren laten testen op allerlei erfeljke problemen die ook pun ouderdieren laten testen op sociaal gedrag en daar allemaal bewijzen kunnen van voorlegen en vooral bezigzijn met de pupjes en erbij slapen ik kan nog blijven vernoemen) opvolgd maar ook eens al de fokkerijen en honden die ook binnen gebracht worden in grote hoeveelheden , van waar afkomst niet geens gekend is en in welke omstandigheden de ouderdieren en pupjes leven
Dan komen ze hier en vliegen terug in bakken en kennels tot er iemand het pupje komt halen en dan gaat het leven misschien veel beter zijn
Wat de regering dan wel ge heeft gedaan, maar wordt dit toegepast? dat is een andere vraag en dat is een vragenlijst deze moeten de aspriant kopers invullen minimum 14 dagen voor het ophalen van de pup zdat ze kunnen nadenken wat een pupje / hond aanschaffen inhoud
Jammer genoeg gebeurt dit terug niet overal
Als ik vraag aan verschillende mensen of ze een vragenlijst hebben voorgelegd gekregen hebben weten ze van niet
Daaruit kan de fokker ook uitmaken of hun pupje/ of hond op een geode plaats terecht komen
en je moet ook als fokker durven weigeren en op je gevoel gaan , voel je u niet goed bij bepaalde mensen dan geef je hen de pup niet
ik zou nog lan kunnen doorgaan met tips maar dan moen jullie te veel lezen

claire Tibbe

Je kan ook honden hebben die door een tumor in het hoofd een plotse gedragsverandering krijgen en dan uithalen zonder redenen
Alsook is altijd de vraag hoe is de hond opgevoed het begint al bij de verwekking er van, dan de puppytijd van 0 tot 8 weken dit is ook een heel belangrijke periode in het leven van de pup/hond
danerhuisd hij naar de nieuwe eigenaar
Als de overheid niet alleen de fokkers die het goed willen doen ( mensen die enkel met ras echte honden fokken en aangesloten zijn aan een rasclub die de ouderdieren laten testen op allerlei erfeljke problemen die ook pun ouderdieren laten testen op sociaal gedrag en daar allemaal bewijzen kunnen van voorlegen en vooral bezigzijn met de pupjes en erbij slapen ik kan nog blijven vernoemen) opvolgd maar ook eens al de fokkerijen en honden die ook binnen gebracht worden in grote hoeveelheden , van waar afkomst niet geens gekend is en in welke omstandigheden de ouderdieren en pupjes leven
Dan komen ze hier en vliegen terug in bakken en kennels tot er iemand het pupje komt halen en dan gaat het leven misschien veel beter zijn
Wat de regering dan wel ge heeft gedaan, maar wordt dit toegepast? dat is een andere vraag en dat is een vragenlijst deze moeten de aspriant kopers invullen minimum 14 dagen voor het ophalen van de pup zdat ze kunnen nadenken wat een pupje / hond aanschaffen inhoud
Jammer genoeg gebeurt dit terug niet overal
Als ik vraag aan verschillende mensen of ze een vragenlijst hebben voorgelegd gekregen hebben weten ze van niet
Daaruit kan de fokker ook uitmaken of hun pupje/ of hond op een geode plaats terecht komen
en je moet ook als fokker durven weigeren en op je gevoel gaan , voel je u niet goed bij bepaalde mensen dan geef je hen de pup niet
ik zou nog lan kunnen doorgaan met tips maar dan moen jullie te veel lezen

claire Tibbe

Je kan ook honden hebben die door een tumor in het hoofd een plotse gedragsverandering krijgen en dan uithalen zonder redenen
Alsook is altijd de vraag hoe is de hond opgevoed het begint al bij de verwekking er van, dan de puppytijd van 0 tot 8 weken dit is ook een heel belangrijke periode in het leven van de pup/hond
danerhuisd hij naar de nieuwe eigenaar
Als de overheid niet alleen de fokkers die het goed willen doen ( mensen die enkel met ras echte honden fokken en aangesloten zijn aan een rasclub die de ouderdieren laten testen op allerlei erfeljke problemen die ook pun ouderdieren laten testen op sociaal gedrag en daar allemaal bewijzen kunnen van voorlegen en vooral bezigzijn met de pupjes en erbij slapen ik kan nog blijven vernoemen) opvolgd maar ook eens al de fokkerijen en honden die ook binnen gebracht worden in grote hoeveelheden , van waar afkomst niet geens gekend is en in welke omstandigheden de ouderdieren en pupjes leven
Dan komen ze hier en vliegen terug in bakken en kennels tot er iemand het pupje komt halen en dan gaat het leven misschien veel beter zijn
Wat de regering dan wel ge heeft gedaan, maar wordt dit toegepast? dat is een andere vraag en dat is een vragenlijst deze moeten de aspriant kopers invullen minimum 14 dagen voor het ophalen van de pup zdat ze kunnen nadenken wat een pupje / hond aanschaffen inhoud
Jammer genoeg gebeurt dit terug niet overal
Als ik vraag aan verschillende mensen of ze een vragenlijst hebben voorgelegd gekregen hebben weten ze van niet
Daaruit kan de fokker ook uitmaken of hun pupje/ of hond op een geode plaats terecht komen
en je moet ook als fokker durven weigeren en op je gevoel gaan , voel je u niet goed bij bepaalde mensen dan geef je hen de pup niet
ik zou nog lan kunnen doorgaan met tips maar dan moen jullie te veel lezen

Laten we svp niet de illusie hebben dat "ras" fokkers beter bezig zijn dan mensen die niet bij een rasvereniging zijn aangesloten. Als er ergens vraagtekens bij mogen worden gezet dan is het wel hoe (sommige) rasverenigingen met hun ras om gaan. Plus: als rasfokkers de norm worden is het afgelopen met ontwikkeling van honden (denk eens aan de Labradoedel en andere -doedel varianten). Die was er nooit geweest als we alleen raszuiver zouden mogen fokken.

Wat wel van belang is is of een fokker serieus bezig is met zijn honden. En helaas kun je dat nu niet objectief vast stellen. Een vragenlijst, contract, bedenktijd etc is geen garantie. Zelfs al zijn ze serieus dan is het nog aan de opvoeders om een hond op de wereld te zetten die met zijn omgeving om kan gaan.

Overigens geldt natuurlijk dat als je over gedragsproblemen praat je per definitie over een (verder) gezonde hond spreekt. Niet over honden met een tumor of andere ziekte waardoor ze anders reageren dan verwacht.

cbor mist

Ik herplaats afgedankte honden, die vals waren en nu niet meer. Mijn labradorpup is geschopt door een trigiontokkie, bel 2x112, die komt niet, 3x aangifte gedaan. Er zijn veel vechthonden met gestoorde asociale 'baasjes', dat soort tuig zou geen honden mogen hebben, die veroorzaken dat honden bijten en mijn honden bang zijn.EMO 5

Bianca ...........

Dé plaats om de baas goed op te voeden, vanuit hond bezien, de meest natuurlijke en effectieve methode die er is op dit moment. Altijd 1 op 1 contact, gedegen individuele gedragstest die gericht is op jouw problematiek met de hond, altijd begeleiding die pas stopt als je probleem écht opgelost is.
Zie hier: http://www.deroedel.com/

Bianca ...........

Een dierenarts heeft met z'n klanten ene commerciele binding. Als je met je hond bij hem komt omdat-ie gebeten heeft zal hij daarom niet tegen jou zeggen dat je je hond niet goed opgevoed hebt, geen baas bent over de hond.
Hij zal zeggen, meest zelfs zonder verder onderzoek, dat het dier plotsklaps een hersentumor heeft gekregen zodat hij jouw schuldgevoel niet hoeft aan te spreken en jou als klant blijft houden, evt. ook met latere honden. Oudere honden zijn de excuses helemaal legio, hernia, of ander ouderdomsproblemen zouden dan makkelijk de aanleiding kunne zijn.Onzin natuurlijk, als je hond jou als ranghoger ziet heeft hij dermate respect voor je dat hij je nooit 'zo maar' zal bijten.

Quote:
Een dierenarts heeft met z'n klanten ene commerciele binding. Als je met je hond bij hem komt omdat-ie gebeten heeft zal hij daarom niet tegen jou zeggen dat je je hond niet goed opgevoed hebt, geen baas bent over de hond.
Hij zal zeggen, meest zelfs zonder verder onderzoek, dat het dier plotsklaps een hersentumor heeft gekregen zodat hij jouw schuldgevoel niet hoeft aan te spreken en jou als klant blijft houden, evt. ook met latere honden. Oudere honden zijn de excuses helemaal legio, hernia, of ander ouderdomsproblemen zouden dan makkelijk de aanleiding kunne zijn.Onzin natuurlijk, als je hond jou als ranghoger ziet heeft hij dermate respect voor je dat hij je nooit 'zo maar' zal bijten.


Wat een volslagen onzin! Compleet nergens op gebaseerd en eigenlijk te belachelijk voor woorden dat je zoiets hier durft neer te zetten zonder je de ogen uit je kop te schamen.

Een goede dierenarts heeft het welzijn van de hond (of welk dier dan ook wat hij in zijn spreekkamer krijgt) voor ogen en zal alles doen wat hij kan (en zijn klant wil) om de hond te helpen. Je kunt vrij simpel een opvoedingsprobleem zodanig brengen dat de eigenaar niet het idee heeft dat hij de boeman is.

Gerda Kuyt

Ik vind dat het inderdaad bij de baas ligt, zelfs als de hond ietswat dominanter is als je zo willen kan je met training een gezellige huishond en een allermans vriend krijgen.

Zelf hebben we een Duitse Herder reu gehad die met mensen geen problemen had maar met andere reuen moest je altijd een beetje kijken hoe het ging, maar daar ben je zelf bij en kan je ingrijpen zodra je het niet vertrouwd, daar ben je tenslotte baas voor. Onze laatste hond was een teef een kruising Duitse Herder/Rottweiler, zij was een behoorlijk uit de kluiten gewassen hond waar menig mens voor uit de weg ging. Schofthoofte van 70 cm en 50 kg, geen kleintje dus. Ze was gevonden vastgebonden aan een boom toen ze slechts ca. 11 weken oud was, niet echt een goed begin van een inprentperiode, maar ze was een super lieve, sociale, schoothond en de lieveling uit de buurt, ze vond iedereen leuk en kon met alle honden overweg. Ik heb natuurlijk wel meerdere cursussen met haar gedaan.

JOSETTE VAN RANST

VOOR MIJ BESTAAN ZE NIET , JE KAN VAN IEDERE HOND EEN GEVAARLIJKE MAKEN , ER ZIJN WEL UITZONDERINGEN ,ZOALS BIJ ELK LEVEND WEZE , MAAR DAT ZIJN WEL UITZONDERINGEN , ZOALS BIJ DE MENS , EMO 1, MAAR DAT ZIE JE WEL VLUG ,EN DAN KAN JE MAATREGELEN NEMEN EMO 20, EN WANNEER HET DIER AL EENS BIJT ,IS HET DE MENS ZIJN EIGEN FOUT , ZIJ VERDEDIGEN ZICHZELF OOK, SPREEK UIT ONDERVINDING, EMO 2

Sabine Bevers

Gevaarlijke rassen bestaan niet. Gevaarlijke eigenaren wel. Als honden gedragscoach kom ik vaak honden tegen die niet begrepen worden of het bezit zijn van mensen die (vaak onbewust) niet de juiste hoeveelheid beweging en opvoeding kunnen bieden. Een hond wordt, tenzij er een neurologisch of fysiek probleem is, niet vals of gevaarlijk geboren.

Bianca ...........

Quote:
Quote:
Een dierenarts heeft met z'n klanten ene commerciele binding. Als je met je hond bij hem komt omdat-ie gebeten heeft zal hij daarom niet tegen jou zeggen dat je je hond niet goed opgevoed hebt, geen baas bent over de hond.
Hij zal zeggen, meest zelfs zonder verder onderzoek, dat het dier plotsklaps een hersentumor heeft gekregen zodat hij jouw schuldgevoel niet hoeft aan te spreken en jou als klant blijft houden, evt. ook met latere honden. Oudere honden zijn de excuses helemaal legio, hernia, of ander ouderdomsproblemen zouden dan makkelijk de aanleiding kunne zijn.Onzin natuurlijk, als je hond jou als ranghoger ziet heeft hij dermate respect voor je dat hij je nooit 'zo maar' zal bijten.


Wat een volslagen onzin! Compleet nergens op gebaseerd en eigenlijk te belachelijk voor woorden dat je zoiets hier durft neer te zetten zonder je de ogen uit je kop te schamen.

Een goede dierenarts heeft het welzijn van de hond (of welk dier dan ook wat hij in zijn spreekkamer krijgt) voor ogen en zal alles doen wat hij kan (en zijn klant wil) om de hond te helpen. Je kunt vrij simpel een opvoedingsprobleem zodanig brengen dat de eigenaar niet het idee heeft dat hij de boeman is.


Jij vind blijkbaar dat jij dé baas hier bent, zo stel je je op.
De reactie die je gegeven hebt is volledig onrespectvol en ligt totaal buiten proporties van de discussie die zich hier afspeelt. Maar goed, dat geheel is jouw probleem.
Een advies, als je je openstelt voor andermans ervaring, leer je mss zelfs nog wat bij!!

Je hoeft me niet te geloven betreffende de eerdere reactie, het kan zijn dat JIJ het nog nooit bent tegengekomen. Dat betekent nog niet dat het niet IS. En ik heb ook nergens gezegd dat hte altijd zo is, alleen dát het gebeurd.
Ik zeg ook al nergens dat de DA het niet goed voor heeft met het dier. Maar ik heb het eerder beschrevene al heel vaak mee gemaakt, spreek hierin uit jarenlange ervaring op meerdere manieren binnen begeleiding van hondengedrag en -levens.

Zo, kunnen we nu mss weer ONtopic?

@Biaro Je schrijft in je originele stukje dat "een dierenarts een commerciele binding heeft met zijn klanten". Daarmee maak je geen onderscheid tussen "goed" of "slecht" je generaliseert en zet daarmee alle dierenartsen op 1 lijn. Zonder dat je je beschuldigingen hard kunt maken. Daar reageer ik op. Maar gelukkig nuanceer je je eerder posting in je tweede bericht.

Bieke Van Gijsegem

Een "hondbewijs" misschien? zoals een rijbewijs?EMO 15

Gevaarlijke honden zijn er zeker. Ligt aan het baasje niet aan de hond hoor. Heb zelf 5 Mechelse Herders, en 1 Rottweiller. Ze worden afgericht voor IPO. Ze komen allemaal van een erkende fokker in Gavere. Iemand met 30 jaar ervaring, en weet waar hij mee bezig is. Bij mijn weten is er daar nog nooit een hond de deur uitgegaan, waar problemen mee geweest zijn. Integendeel!!! Kan al mijn dogs ergens plaatsen indien nodig, zowel jong en ouder. En wat de Rottweiler betreft? Wel is een super lief beest, waar ik veel plezier aan beleef, in de eerste plaats als huishond.

Veerle Robijn

Dit is een discussie die eeuwig en altijd zal bijven doorgaan zolang er honden en mensen zijn. Maar hoewel sommige rassen inderdaad prikkelbaarder zijn dan andere en sommige rassen kind- en mensvriendelijker zijn dan andere rassen, is en blijft het gedrag van een hond grotendeels afhankelijk van zijn leider. En die bepaalt op wie de hond al dan niet mag/ kan reageren... En dan nog...
Soms hoor je in het nieuws dat honden kinderen bijten... waar dan fijntjes aan toe gevoegd wordt dat de hond 20 nietjes in zijn oor gekregen heeft... Brave hond, zeg ik dan... Het 20e nietje zal dan net iets pijnlijker geweest zijn dan het 19de EMO 5. Wie moet hier gestraft worden: de kindvriendelijke honden of eigenaars?????

Bianca ...........

@R1200C
Ik zeg idd dat dierenartsen een commerciele binding hebben, dat is tenslotte ook zo. Binnen die binding kunnen ze het nog wel goed voor hebben met hond én eigenaar.
Dat staat niet los van elkaar en ik zeg ook nergens dat dat zo is.EMO 11

Kan idd zijn dat mijn reactie enigszins gegeneraliseerd opgevat zou kunnen worden, afhankelijk van hoe de lezer het wilt zien.
Dáár lag, echter, het zwaartepunt van mijn boodschap niet.EMO 7 Jammer dus dat dat nou juist over het hoofd gezien word.
En ik baseer m'n uitspraak juist niet op onbewezen feiten, iets wat jij niet eens kan weten maar ook gewoon als feit neerzet, nietwaar. Alleen gaat het veel te ver ver om al die bewijzen hier uit de doeken te gaan doen. En daar gaat het hier tenslotte ook helemaal niet om.
EMO 1

Ton van Poppel

Drie weken geleden is in mijn buurt een pinchertje doodgebeten door een Rottweiler. de Rottweiler ontsnapte aan de baas en vloog meteen op het pinchertje af. Met het afschuwelijke gevolg.
Mijn eerste reactie was, het is weer een Rottweiler. Ik mag natuurlijk niet alle Rottweilers over een kam scheren. Helaas was dit bij deze Rottweiler niet het eerste incident. Deze hond kan voor zijn gezinsleden, zowel mensen als honden, een prima hond zijn, maar als hij buiten tegenover andere honden niet te vertrouwen is dan moet hij gemuilkorfd worden en voorkom je dat een hondje wordt doodgebeten. Dit geldt overigens voor alle rassen. Ook kleine rassen kunnen niet te vertrouwen zijn. Deze kunnen ook andere honden bijten. Ook deze moeten dan gemuilkorfd worden.
In het geval van de Rottweiler was het voor 2 gezinnen heel erg. Het pinchertje werd doodgebeten en de Rottweiler moest worden ingeslapen.
Dus nogmaals: als je hond tegenover andere honden niet te vertrouwen is, groot of klein, van welk ras dan ook, muilkorf hem dan als je de straat op gaat.

Mijns inziens ligt dit in 99 % van de bijtgevallen aan de baas.
Ik pleit dan ook voor een soort houders bewijs, waarin een verplichte toets over leiderschap
en hoe om te gaan met honden.
Dit zou een hoop problemen en verkeerde behandeling voorkomen.(zoals 3 x per dag 5 minuten uitlaten, waardoor ze geen energie kwijt kunnen).
gr.

Dilleke Dilleke

Vaak zijn kinderen het slachtoffer van hondenbeten. Maar niet zelden zijn zij ook de directe aanleiding. Onze eigen kleindochters zijn alle drie sterk verschillend in hun omgang met honden. Alle drie zijn ze gek op onze honden, maar er is er maar eentje die een paar scherpe verwittigingen van de honden nodig had om te begrijpen dat je niet voortdurend over, op en rond een hond kan hangen zonder dat het beest dat beu wordt. Je kan een huisdier ook doodknuffelen (of toch bijna).

Als de kids komen, zorg ik er altijd voor dat de honden een uitweg hebben uit het gewoel. De kleinkinderen weten dat ze dan niet in onze slaapkamer mogen, want dat daar de hondjes willen rusten.

Als ik met de honden (nu nog maar één, want er is er onlangs eentje ingeslapen) buiten kom en kinderen komen er op af, rem ik hen altijd af en verwittig hen dat je een vreemde hond niet zomaar benadert. Je wacht tot de hond zelf belangstelling toont en toenadering zoekt. Dan blijf je rechtop staan en buigt nooit over het hoofd om hen te zoenen of zo. Dat is voor een hond erg bedreigend.

Als hondenbaas heb je de grootste verantwoordelijkheid, maar ouders moeten hun kinderen ook in de hand houden. En niet -zoals wij ooit meemaakten- de hondenbaas beginnen uitschelden omdat hun (ontzettend wilde en ongezeglijke) kinderen niet tot de hond toegelaten worden. En dan van hun tak maken omdat de hond gromt? 'k Docht het nie!!!

Jessica Snijders

Ik vind dat het meestal aan het baasje ligt dat ze bijten, tenzij je hond gedragsproblemen heeft. Maar dan doe je normaal een muilkorf rond. EMO 1
Want ik was eens op vakantie en naast ons hadden ze een rottweiler, dat was een van de liefste honden die ik ooit ben tegengekomen.

Veerle Robijn

Rottweilers kunnen inderdaad zeer lieve, aanhankelijke en rustige honden zijn. Een koppel vrienden heeft een Rottweiler van 14 maanden. Die mag hier steeds in huis komen. Zij is de beste maatjes met onze eigen hond en kunnen zich uren aan een stuk amuseren zonder dat er één keer gegromd of gebeten wordt. Ook naar kinderen toe is hun Rottweiler zeer verdraagzaam. Dat koppel gaat zelf op een rustige doch correcte manier met hun hond om. Het is volgens mij ook grotendeels de schuld van de filmindustrie dat Rottweilers (maar ook Dobbermannen) de naam hebben van agressieve, gevaarlijke honden te zijn...

harry coremans

ik heb zelf een bodeuax dog die we nog af en toe in oog moeten houden zeker niet agressie maar ook niet onderdanig ik heb zoiets van voor mijn zijn de problemen altijd te zoeken bij de baas en zijn er nog broodfokkers die gestorende dieren verkopen waar geld boven de dieren gaan

Noëmi Noëmi Weiss

Slechte rassen bestaan niet, alleen slechte roedelleiders (de baasjes).
Een hond is een een hond en bij verkeerd leiderschap/opvoeding kan elke hond bijten.
En dat bijtincidenten vaker worden veroorzaakt door pitbulls en dergelijke komt niet alleen doordat deze honden gevoeliger zijn en sneller reageren, maar ook omdat de mensen bevooroordeeld zijn over dit soort rassen.
Want een hond weet het echt wel als hij/zij niet gewenst is, ook zonder woorden!
En sommige honden trekken zich daar niets van aan en andere honden kunnen dan bijten.
Dit ligt dan niet aan het ras maar aan de mens en de gevoeligheid van de hond.
Dat mensen die arme dieren en zijn/ haar ras dan de schuld geven terwijl de mens zelf voornamelijk de veroorzaker is maakt mij heel boos en verdrietig.EMO 5
Want sommige mensen verdienen gewoon geen hond, wat voor ras het ook is.

adinda rottiers

[B]als je de hond goed opvoed en bij goede fokkers haalt , deze 2 elementen zijn heel belangrijk,dan heb je eenbraaf dier.onthou daar de derde regel bij,een hond heb je niet voor even maar voor het leven,dan maak je meer kans op een zacht aardige hond.ikzelf heb een rottweiler gehad,die was braaf naar alles en iedereen behalve als haar gezin in gevaar was,dan gromde ze 3 keer en ging dan pas tot actie over,het is echt een kwestie van opvoeden en kweek[.ik voed mijn honden zelf op,maar sommige mensen volgen beter gehoorzaamheidschool en niet het pakwerk/B]

hocine ayouda

na het lezen van al deze opinies mag ik wel stellen dat we grosso modo hetzelfde denken
geen enkele hond word agressief geboren
opvoeding is het begin van alles
en respect tegenover iedereen.maar ja... realiteit is soms anders hé
op vrijwillige basis is hondenschool echt een aanrader voor chihuahua tot een kangal
mensen zonder tijd of zin is een muilkorf of gentle leader aangewezen
en rekening houden dat dieren geen mensen zijn,want de moderne mens is zo vervreemd van de natuur
dat ze niet meer weten hoe zich te gedragen tegenover hond,paard,vee,noem maar op
wat dan tot tragedies kan leiden hé.
maar ik denk dat de meeste hondebeten komen van dieren met een "speciaal" baasje/bazinnetje hé
geen verantwoordelijkheid,geen benul of ronduit crapuleus,take your pick
en spijtig genoeg worden wij,andere hondenbaasjes scheef bekeken door de rest van de maatschappij
maar niemand is perfect,dus hopen op beterschap hé
groetjes aan alle welwillende baasjes en keep it safe, WOEF EMO 8

Raymond Bosch

Ik ben van mening dat veel mensen gewoon totaal niet geschikt zijn voor honden. net zoals dat sommige mensen niet geschikt zijn voor kinderen.

Wij als mensen willen alles vermenselijken, dit zie je ook gebeuren bij de huishond.
Mensen vergeten dat een hond een dier is en geen kind, pop ect is. Behandel je hond ook als een dier en niet als een kind. Ik heb zelf verschillende honden gehad, en nu sinds 2,5 week in bezit van een amerikaanse stafford pup.

Er is namelijk geen een ras of boomer die met agressie geboren wordt, dit besef hebben ze namelijk niet en is ook geen natuurlijke eigenschap. Dit is iets wat een hond aangeleerd wordt en niet wat te erin fokken is.

Een van de belangrijkste en bekendste gedragsprobleem is agressie. Agressie komt meestal voort uit angst, maar het kan ook allen angst zonder dat het uitloopt naar agressie. Er bestaan veel verschillende soorten agressie en angst, maar uiteindelijk heeft het allemaal de zelfde gevolgen. Deze gedragsproblemen komen niet allen voor bij de American Staffordshire Terriër, maar bij elk honden ras. De hond word ook maar zelden geboren met een angst of agressie probleem.


De oorzaak van agressie;
- Slechte socialisatie en inprentings periode
- Traumatische ervaring
- Pijn door bijv. een splinter of een snee in het voetbed
- Verkeerde rangorde


De oorzaak van angst;
- Slechte socialisatie en inprentings periode
- Traumatische ervaring
U ziet dat de oorzaken bij agressie en angst vrijwel het zelfde zijn. Toch is er verschil in de behandelingmethode. Daarom is het van belang dat u de basis kennis heeft om in de eerste plaats de goede diagnose te stellen. Als u dat niet goed beoordeeld en u begint met een training dat niet de juiste is, dan is de kans groot dat het probleem verergerd. Ook de "taal" van de hond moet u goed kennen. De taal van een hond bestaat namelijk grotedeels uit lichaamhouding en gedrag.


Lichaamshouding bij agressie;
- Strak aankijken
- Oren staan hoog
- Staart krult naar de rug
- Tanden laten zien
- Rug haren overeind


Lichaamshouding bij angst;
- Wegdraaien van kop
- Oren naar achter dragen
- Staart gekruld tot onder de buik
- Krabben, geeuwen, hijgen en onrustig rondlopen


De praktijk
Doordat er veel verschillende oorzaken van agressie en angst kunnen zijn, zullen de meest voorkomende worden besproken. Wanneer u twijfelt aan uw aanpak is het verstandig om een professionele gedragtherapeut in te schakelen.

Geluid
Harde geluiden zoals vuurwerk en onweer zijn voor veel honden erg beangstigend. De hond zal gaan blaffen om het weg te jagen of de hond zal zich willen verschuilen onder bijv. de tafel. Wanneer u daar niets meedoet zal het allen maar erger worden. Dat heeft meestal de reden dat de baas de angst versterkt door de hond te trosten. Het probleem met trosten is echter dat de hond dat niet zo zal zien. De hond zal dat opmerken als een bevestiging. Wanneer er bijvoorbeeld een harde knal is, zal de hond u aankijken om te zien of het een gevaar is of niet. Als u dan de hond allen al aankijkt is dat een bevestiging laat staan wanneer u de hond gaat trosten. Het belangrijkste in deze training is om de hond totaal te negeren bij harde geluiden. De hond zal bij een harde knal naar u kijken en zal dan zien dat u niet reageert waardoor dat een bevestiging is dat er niets aan de hand is. Doordat vuurwerk en onweer niet vaak voorkomen is het lastig te trainen. U kunt daarom een cd of dvd met vuurwerk en onweer geluiden aanschaffen om zo met de hond te oefenen. Bij de start van deze training zult u de geluiden heel zacht afspelen, waarna u geleidelijk maar regelmatig het volume gaat verhogen bijvoorbeeld iedere week. Doordat de geluiden in het echt veel meer impact hebben door de trillingen kunt u er ook voor kiezen om een speciale cursus te volgen waar harde geluiden gemaakt worden door bijvoorbeeld een alarmpistool en echt vuurwerk.


Medicatie bij harde geluiden
Wanneer de hond het echt moeilijk blijft vinden, kan er gekozen worden voor een kalmerend middel. Daarbij is de kans allen erg groot dat de hond zich niet zal overgeven aan een kalmerend middel. Waardoor de hond nog angstiger kan worden.

Agressie in huis
Wanneer de hond agressief gedrag vertoont binnenshuis zoals tegen u of tegen een ander gezinslid, dan heeft dat meestal als oorzaak dat de rangorde verkeerd is in uw roedel. Dat wil zeggen dat de hond onbewust het leiderschap heeft gekregen of dat de hond hoger in rang staat dan een ander gezinslid. Daardoor mag de hond in theorie, iemand die een lagere rang heeft dan de hond, corrigeren. Daardoor word een hond al gauw bestempeld als vals, terwijl de fout bij de baasjes ligt. Om dit gedrag te veranderen zal de rangorde opnieuw moeten word ingedeeld. Zie "Rangorde".


Territorium agressie
Territorium agressie houdt in dat de hond zijn/haar territorium beschermt door middel van grommen en blaffen. Dat kan zijn naar voorbijgangers of zelfs naar visite. Dat zijn dus mensen die niet uit de roedel komen en dus indringers zijn. De oorzaak hiervan zijn er in dit geval twee. Ten eerste gaat het ook nu weer om de rangorde die verkeerd is. Doordat de hond het leiderschap heeft gekregen bepaald de hond of iemand verdreven dient te worden of dat iemand geaccepteerd word. Naast deze reden is de beloning die de hond krijgt voor dit gedrag erg groot. Bijvoorbeeld, er komt een fietser voorbij, de hond gaat als een gek blaffen, en de fietser rijd gewoon door. De hond ziet dit dan als de ultieme beloning voor dit gedrag, want dit wou de hond nou juist. Wanneer dit gedrag niet tijdig word aangepakt word het allen maar erger en bestaat de kans zelfs dat het uitloopt op bijt gedrag. Om dit gedrag te verhelpen dient u eerst de rangorde te herstel, zie "Rangorde". Daarna begint de training met de voorbijganger. U dient iemand te vragen om hulp zoals een kennis of een vriend die niet heel erg vaak bij u thuis komt. Diegene gaat de voorbijganger spelen. De voorbijganger komt aanlopen waarna de hond zal gaan blaffen. In plaats van door te lopen stopt die gene voor u tuinhek of raam. Zo zal de hond merken dat het geblaf niet helpt. U moet dit elke dag of om de dag herhalen. Na een paar keer kan de voorbijganger een snoepje gooien richting de hond, om zo kenbaar te maken dat het ook nog iets opleverd. Zorg dat de hond kalm is en niet blaft wanneer het snoepje gagooit word. Wanneer dit regelmatig herhaald word zal dit samen met de goede rangorde het probleem doen verdwijnen.

Jeroen

Er wordt het en der wel naar de overheid gewezen, ze moeten dit of ze moeten dat. ... De waarheid is volgens mij echter, dat hondenbezit en opvoeding nauwelijks op de agenda staat. Alleen als er iets mis gaat laaien discussies even op en wordt er van alles geroepen. In werkelijkheid is elke hondeneigenaar in principe nog steeds op zichzelf aangewezen met de kennis die hij al dan niet in huis heeft. Als er regulering zou komen, zou die eigenlijk al moeten beginnen bij de aanschaf van een hond.

Marijke

Vandaag werd mijn hond slachtoffer van een aanvallende stafford. Volgens zijn begeleider een lieve hond hoor. Hij stond erbij en hij keek ernaar... Geen foei, niets... Vreselijke ervaring.

Hubert Muermans

Beste allemaal, ik zou graag willen reageren op de reactie van 10-04-2020 van ene zekere Ed Vaessen.
Mijnheer Vaessen U reageert op een reactie van iemand die probeert uit te leggen waarom sommige honden fout zouden kunnen reageren door te zeggen "Gewoon afknallen dus. En zijn baas ook maar meteen. Want... we aanvaarden het niet"
Wie zijn we? Wel ik zal het U eens gauw vertellen. U bent iemand die van honden geen bal afweet want anders zou U zoiets niet gaan zeggen en zeker niet op een plaform als dit hier.
Als we 8 jaar geleden naar Brazilië zijn verhuist hebben wij ons een Rotweiler teef aangeschaft. Ik ben bijna 70 en heb nooit van mijn leven een hond gehad, U weet niet wat U mist. Ik heb onze Jolie opgevoed aan de hand van een boek van Davy Agten en ik moet zeggen dat mij dat aardig is gelukt. Jolie is nu 6 jaar oud en heeft nog nooit iemand anders dan mijzelf gebeten. Een hond bijt alleen maar als het moet en als er een aanleiding daar toe is. De aanleiding bij mij was bij het verzorgen van haar na een operatie en een tweede maal omdat ik veel te kort bij haar eetbak kwam. En dan is bijten zelfs nog een groot woord.
Mijnheer Vaessen U zou zich moeten schamen over Uw uitspraak, wat voor een soort mens bent U eigenlijk. Als U echter nooit een hond heeft gehad kunnen we U dan ook niet kwalijk nemen dat U niet begrijpt wat dat is een hond hebben, maar dat houd niet in dat U zomaar mag zeggen dat er met worden afgeknalt worden, hond en mens. U bent toch geen familie van die man daar in Limburg die ook iemand wou afknallen hé.
Volgend jaar komen wij terug naar België en het zou voor mij een groot plezier zijn om U eens voor te stellen aan mijn Rotweiler opdat U met eigen ogen zou kunnen vaststellen wat voor een agressieve hond een Rottweiler NIET is.

Gina

Heb een chihuahua is een 100% waker.
Als hij op mijn schoot zit en iemand komt dichterbij dan hapt en durft hij te bijten, zelfs mensen die hij heel goed kent.
Nochtans niet aangeleerd en al jaren geprobeerd om het af te leren zonder succes


Een reactie plaatsen