Dogo canario

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type mastiff
Land van oorsprong Canarische eilanden
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De oorspronkelijke naam van de Dogo Canario was Perro de Presa Canario (= canarische hond die grijpt/aanvalt). Sommige bronnen beweren dat de presa canario genoemd werd naar het eiland Gran Canaria. Maar volgens lokale fokkers blijkt dat het net omgekeerd is en dat het eiland de naam kreeg omwille van de plaatselijke hondenpopulatie die de omschrijving kreeg : perros de presa canario. Deze honden werden geleidelijk aan verspreid over de andere Canarische Eilanden en het vasteland en gekruist met de andere plaatselijke hondenpopulatie. Het doel van de fokkers in die tijd was het behouden van de functionaliteit van de presa canario ; het bewaken en verdedigen van de boerderij en de inwoners ervan (ook het vee). Ik denk dat het voor iedereen wel duidelijk is dat de presa hierin uitblonk. Hij zorgde ervoor dat ongedierte en ongewenst bezoek verdreven werd van zijn land. Helaas werd het ras ook korte tijd gebruikt in de pit tegen andere honden, gelukkig kwam daar snel een einde aan. Maar zorgde op zijn beurt ook voor het minder populair worden ervan. Gelukkig bleven verschillende fokkers trouw aan hun ras en zorgden zij ervoor dat het ras niet volledig uitstierf. Na verloop van tijd bleek er noodzaak te zijn voor een duidelijke rasstandaard. Deze werd dan ook opgesteld door de oude fokkers. Helaas zit er nog steeds een groot typeverschil in en volgen sommige fokkers creëerden hun eigen rasstandaard

Een Dogo canario opvoeden

Deze hond heeft een consequente opvoeding nodig. Nee is Nee! De Dogo Canario is erg intelligent en is goed af te richten. Het is aan te bevelen de stijdvaardigheid van dit ras al van jongs af aan te ontmoedigen. Positieve bekrachtiging hierbij is erg belangerijk.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Dogo canario? Kijk dan op onze Dogo canario opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen 59-66cm en Teven 55-62 cm. Gewicht: Reuen 45-57 kg en teven 40-50 kg. De hoofd kleur is van heel licht zandkleur (Arena) tot de kleur van Whisky (Leonado). Gestroomd (Atigrado) komt ook voor maar dit is geen kleur maar een Dit patroon kan heel dicht zijn, dan is de hond bijna zwart met wat lichte streepjes, maar kan ook heel licht gestroomd zijn, zand met wat zwarte streepjes. Het zwarte masker is ten aller tijden verplicht, zowel bij zand kleurige honden als bij gestroomde honden. Witte aftekeningen zijn toegestaan maar mogen niet meer zijn dan 30% van het lichaams oppervlak.

Aard

Voor de leden van het eigen gezin is de hond zeer tolerant, loyaal en vriendelijk. Voor vreemden is hij zeer waaks en neemt zijn taak zeer serieus. Vreemden komen dan ook niet verder dan het tuinhek. Met goedkeuring van de baas accepteert de Dogo Canario visite, maar houdt hen wel in de gaten. Ook met eigen kinderen is hij zeer voorzichtig en vriendelijk. Maar pas op als kinderen onder elkaar spelen, de hond zal ingrijpen als het eigen kind gepest wordt. De Dogo Canario is behoorlijk dominant voor sexgenoten en zijn bijna altijd Alpha honden. Dit houdt in dat mits ze goed opgevoed zijn goed met andere honden kunnen opschieten, maar zullen altijd het laatste woord willen hebben. Meestal loopt een dispuut in het voordeel van de Dogo Canario af. Met leden van het andere geslacht zijn er doorgaans geen problemen. Ook andere dieren worden goed geaccepteerd mits de hond er van jongs af aan mee in contact is geweest.

Beweging

De dogo Canario heeft veel beweging nodig. Deze hond kan niet zonder werk en moet vanwege zijn felle en harde karakter bijzonder goed worden gesocialiseerd, anders zijn problemen niet te vermijden. Een degelijke en consequente opvoeding is dan ook een noodzaak.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.