De slechte reputatie van de Rottweiler, waar ligt de oorzaak?

De slechte reputatie van de Rottweiler, waar ligt de oorzaak?
Een Rottweiler wordt al snel gelinkt met 'groot gevaar'. Het is ook wel zo dat, vandaag de dag, enorm veel incidenten met honden gelinkt zijn aan Rottweilers. Meer dan eens hoor je het verwijt "'t was weer een Rottweiler". Hierdoor worden alle Rottweilers over dezelfde kam geschoren. Ze hebben een reputatie opgebouwd die nog moeilijk te veranderen is. Staan we er eigenlijk ooit bij stil waar de oorzaak van dit gedrag ligt?

Speels, trouw en beschermend

Een Rottweiler is geen monster. Integendeel. Het is een liefdevol dier. Dit ras heeft enkele prachtige karaktertrekken. Het is een speelse hond, heel aanhankelijk en hij houdt ervan om bij zijn baasje te zijn. Hij heeft de neiging om met één iemand een sterke band op te bouwen. Hij is dan ook enorm trouw en is zelfs soms wat overbeschermend.

Hij is echter ook wat achterdochtig. Een vriendelijk gebaar kan hij soms omgekeerd interpreteren. Hij ziet het als een teken van vijandigheid en dat kan hij niet aanvaarden. Zeker niet als het gebaar naar zijn baasje is gericht. Dan zal hij actie ondernemen. Die actie wordt vaak als onredelijk en agressief afgeschilderd. Eigenlijk wil de hond alleen maar zijn baasje beschermen. Voor dat 'slechte' gedrag wordt hij gestraft. Dit brengt hem volledig in de war. Waarom wordt hij gestraft als hij goed wou doen? Dit alles kan leiden tot een innerlijke spanning. Hij zal op de lange duur vooral zichzelf beschermen, wat hem ook tot een gevaar maakt voor zijn baasje.

Een goede training

Het is belangrijk om het karakter van je Rottweiler te begrijpen. Nog belangrijker is een goede training! Een slechte hond bestaat niet, een slecht getrainde wel. De oorzaak van fout gedrag ligt dus niet echt bij je Rottweiler, maar vooral bij jezelf. Een Rottweiler heeft een specifiek karakter, en daardoor heeft hij een goede begeleiding nodig. Hij heeft een speciale zorg en training nodig. Weest nooit te ruw met hem, maar laat hem jou ook niet domineren. Reageer onmiddellijk als hij zich niet goed gedraagt en beloon hem uitbundig als hij gehoorzaamt. Het is essentieel om hem van jongs af gedragstraining te geven. Op jonge leeftijd is hij namelijk nog makkelijk te 'kneden'. Laat hem bovendien ook socialiseren met mensen. Op die manier begrijpt hij sneller de gebaren en de handelingen van mensen.

Naast een goede training heeft je Rottweiler veel liefde nodig. Hij wil namelijk alleen maar bij jou zijn, jou beschermen en voelen dat hij een deel is van de familie.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


13 reacties

Bart Vandebeek

Ik heb zelf een rottweiler (Bo) gehad, de beste vriendin die ik ooit kende. Inderdaad liefdevol, aanhankelijk maar heel beschermend en ging steeds tussen mij en een "in haar ogen" bedreiging staan.

Zelf ben ik volledig voorstander om eigenaars van dieren die een bedreiging kunnen zijn t.o.v. de mens een examen te laten afleggen vanaf een bepaalde leeftijd en te laten bewijzen dat ze het dier onder controle hebben. Al te vaak zie ik jongeren (en ouderen) op straat met een Rottweiler, Stafford, ..., die de hond enkel als "show"beest hebben en geen controle hebben over de hond. ook een halfjaarlijkse tot jaarlijkse controle als opvolging moet er zijn.

Goed artikel, Davy. Eindelijk eens een artikel dat de Rottweiler vanuit het juiste daglicht toont!

Jenni Gerrits

Ook wij hebben ooit een Rottweiler gehad, en dat was een schat van een dier. Maar zoals al beschreven is: ze hebben geen harde, maar wel een consequente opvoeding nodig. Ik heb met haar veel gedaan, o.a. ook speurwerk.
Ik kan alleen nog niet erg wennen aan die lange staarten, maar dat is persoonlijk......EMO 15

Gevaarlijke honden zijn er zeker. Ligt aan het baasje niet aan de hond hoor. Heb zelf 5 Mechelse Herders, en 1 Rottweiller. Ze worden afgericht voor IPO. Ze komen allemaal van een erkende fokker in Gavere. Iemand met 30 jaar ervaring, en weet waar hij mee bezig is. Bij mijn weten is er daar nog nooit een hond de deur uitgegaan, waar problemen mee geweest zijn. Integendeel!!! Kan al mijn dogs ergens plaatsen indien nodig, zowel jong en ouder. En wat de Rottweiler betreft? Wel is een super lief beest, waar ik veel plezier aan beleef, in de eerste plaats als huishond.EMO 1

E Eazy

ik vind, persoonlijk, als je niets weet over honden, en je hebt geen ervaring, koop dan geen rottweiler, maar een chihuahua ofzo.
dan kan je niemand kwaad doen zonder besef te hebben waar je mee bezig bent

E Eazy

en ik vind het schandalig dat sommige mensen hun hond laten couperen.. de hond is zo, dus je moet daar niets aan veranderen, je moet hem accepteren zoals hij is. Vind je dit niet mooi, koop dan een andere hond. je zou het ook niet leuk vinden moesten je ouders je lelijk vinden met 2 armen en daarom maar besluiten er 1tje a te hakken. ik vind het heel erg voor rottweilers, maar ook voor dobermans enz.. laat die oren gewoon staan..

Wimbo Wimbo

Ik zou de aanhef willen veranderen in: De slecht reputatie van vechthonden, etc., etc. Het is zonder meer bewezen aan de hand van vele incidenten dat een vechthond doet waar ie voor gemaakt is, zoals een pistool gemaakt om te schieten. Vechthonden horen niet in de huidige samenleving thuis.
Maar hij is zo lief, hij doet nooit iets, hij is zo aardig naar kinderen... Leuke smoesjes om het bezit van zo'n hond te vergoelijken. Het is niet voor niets dat een aantal jaren er een fok-, houd- en een verkoopverbod op (ik dacht) Bull Terriërs is geweest. Nu is er een nieuwe lijst en ik ken er lang niet iedere hond van (qua karakter) maar het is niet voor niets dat er een lijst is met honden die :"uitgebannen" worden. De eerlijkheid gebied me overigens wél te zeggen, dat bepaalde honden door bepaalde figuren worden aangeschaft.
Een autosloperij: daar zie ik nou nooit een Chihuahua de boel beveiligen...

Ik zeg niet dat andere honden nooit iemand bijten. Iedere hond is een product van zijn opvoeding en iedere hond is vals te maken. Dus vaak valt de eigenaar ook nog wel een-en-ander te verwijten. Dus: hond op cursus? Ja maar niet alle honden. Eigenaar ook op cursus? Ja, maar niet alle eigenaren.
Fokverbod voor vechthonden? Volmondig ja!
Houd-verbod op vechthonden? Idem.
Onafhankelijke partij die de honden indeelt als vechthond en dienaangaande maatregelen kan- en mag nemen? Ja.
Hond in beslag nemen bij overtreding? Ja! En de eigenaar een heel flinke boete laten betalen, deze aan eventueel slachtoffer geven.[B] Eigenaar altijd aansprakelijk stellen.

Rita Austmann

Ik liep laatst met mijn altijd aangelijnde hond buiten en zag op 100 meter afstand een man met een Rottweiler naast hem lopen zonder riem die mijn richting opkwam. Toen die hond ons in het vizier kreeg nam die hond een sprint richting mij en mijn hond. Die man schreeuwde zijn longen uit zijn lijf om die hond tot inkeer te krijgen en god-zij-dank kwam die hond terug en ging die man gelijk snel een hoek om. Ik heb nog nooit in mijn leven zo luid mijn hart in mijn borst en keel voelen kloppen. Misschien wilde zijn hond alleen maar spelen met mijn hond maar de situatie voelde voor mij heel bedreigend...EMO 6

Rita Austmann

Ik liep laatst met mijn altijd aangelijnde hond buiten en zag op 100 meter afstand een man met een Rottweiler naast hem lopen zonder riem die mijn richting opkwam. Toen die hond ons in het vizier kreeg nam die hond een sprint richting mij en mijn hond. Die man schreeuwde zijn longen uit zijn lijf om die hond tot inkeer te krijgen en god-zij-dank kwam die hond terug en ging die man gelijk snel een hoek om. Ik heb nog nooit in mijn leven zo luid mijn hart in mijn borst en keel voelen kloppen. Misschien wilde zijn hond alleen maar spelen met mijn hond maar de situatie voelde voor mij heel bedreigend...EMO 6

Ed Vaessen

"Hij is echter ook wat achterdochtig. Een vriendelijk gebaar kan hij soms omgekeerd interpreteren. Hij ziet het als een teken van vijandigheid en dat kan hij niet aanvaarden. Zeker niet als het gebaar naar zijn baasje is gericht. Dan zal hij actie ondernemen. "

Gewoon afknallen dus. En zijn baas ook maar meteen. Want... we aanvaarden het niet.

John

Ik vindt het merkwaardig dat mensen een hond nemen welk niet echt geschikt is als gezelschapsdier. Een Rottweiler is ontwikkeld voor andere doelen dan voor gezelschap. Mensen die dit soort honden nemen zonder taak hebben naar mijn mening een Rott(weiler) karakter.

Hilde Mommen

Wij hebben zelf ook een rottie. Nu 3 jaar. Er is 2 jaar hondenschool mee gedaan. We hebben hem heel sociaal gemaakt. Hier kan iedereen binnen komen en hij is vriendelijk tegen iedereen.. een rottweiler is niet zomaar een hond . Ze hebben een heel speciaal karakter. Ik heb 30 jaar gewacht tot ik er eentje kocht. Gewoon omdat je de tijd de plaats moet hebben ervoor.. De onze is in eerste plaats een waakhond wat hij ook geweldig goed doet.. daarnaast is hij een lid van de familie.. leeft bij ons in huis met een klein hondje en zijn 2 katten.. Mensen lullen steeds over de moordende rottweiler . Echt ik word er niet goed van. Een rottweiler is zeker geen kwaadaardige hond integendeel zelfs.. Ik geef wel toe da we nog steeds dagelijks met hem bezig zijn en ik kan mij geen beter rottie wensen ... een rottweiler is gewoon niet voor iedereen maar de gene dat de liefde van een rottweiler ervaren hebben zullen ook nooit vergeten wat een geweldige honden het zijn...

Bert

Rottweilers zijn helemaal geen gevaarlijke honden. Een hond is van nature nooit gevaarlijk. Het probleem zit aan de andere kant van de lijn. En dat zijn niet alleen diegenen met veel goude ringen, een andere cultuur of patsers die een hond als status zien. Ook heel veel, misschien wel de meeste mensen, weten gewoon niet hoe ze met een hond om moeten gaan. En dat terwijl het helemaal niet moeilijk is. Duidelijkheid tegenover de hond is nagenoeg alles wat er nodig is om van jouw hond een goede vriend te maken die luistert en doet wat jij zegt. Hondenscholen bieden daar een prima oplossing. En je moet een hond alleen aanschaffen als je er echt voor jezelf van overtuigt bent dat je ook echt een hond wilt. Je gaat wel voor minimaal 10-15 jaar een verantwoording aan. Slecht of mooi weer: de hond moet naar buiten. Of je wilt of niet. En vakantie: kan de hond mee? Of laat je hem in het bos aan een lijn achter omdat het eigenlijk toch wel lastig is om met de hond op vakantie te gaan? En dan al die arme coronahonden. Overbodige luxe, breng maar naar het asiel. Een hond is een vriend, geen stomvoorwerp. Ik heb mijn zevende rottweiler. Hartstikke gave honden. Nooit last van. Wel van mensen die roepen en brullen: rottweiler? En dan gewoon weglopen.

Alie Kuik

De reactie van Ed Vaessen: deze heer dus ook maar afknallen wegens debiel : dom gedrag. Helaas is dom erger dan slecht zo lopen er dus veel rond op deze aarde.


Een reactie plaatsen