Tosa-Inu

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type mastiff
Land van oorsprong Japan
Fokkers 5 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Tosa-Inu is een Japanse Molosser, die ontstaan is door onder andere inkruising van Sint Bernard, Bulldog, Mastiff, Bull Terrier, Pointer en Duitse Dog in oude Japanse vechthondenstammen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dreigde het ras te verdwijnen. Maar goede exemplaren werden verborgen in Japan op geheime locaties. Zodoende heeft men het ras weten te redden. In ons land is het een zeldzame verschijning. De Tosa is de Japanse toernooihond. Hij werd enkel voor hondengevechten gefokt. Deze hondengevechten waren in tegenstelling met de Europese hondengevechten zonder bloedvergieten, vergelijkbaar met Sumoworstelen. Er werd geen bang gedrag en blaffen geduld. Kennels, wiens honden dit op een gevecht toonden, werd een algemeen fokverbod opgelegd.

Een Tosa-Inu opvoeden

Mensen die een Tosa Inu overwegen moeten wel terdege rekening houden met het feit, dat een Tosa Inu geen beginners hond is. De Tosa Inu is een hond die een baas nodig heeft die veel ervaring met honden heeft,het liefst met dogachtigen Dit ras vraagt om een evenwichtige,consequente maar ook liefdevolle opvoeding. Tosa Inu's zijn namelijk erg gevoelig voor stemgebruik. Ze reageren dan ook heel goed op correcties met de stem en het duidelijk aangeven van fout gedrag. Het is dus niet verstandig om een Tosa Inu met harde hand op te voeden, dit werkt namelijk averechts. Het is wel belangrijk dat de eigenaar een natuurlijk overwicht over de hond heeft,ze kunnen tamelijk dominant zijn ten opzichte van andere honden en dat moet men kunnen sturen. Het is daarom zeker niet verkeerd om een cursus te volgen met de hond. Het zijn leergierige honden en erg enthousiast in de dingen die ze doen. Maar let wel op, dat men bij een hondenschool gaat waar ze ervaring met Dogachtigen hebben. Africhting en soortgelijke trainingen zijn voor dit ras niet geschikt,ze zien dit niet als sport maar zal hier serieus op aanvallen met alle gevolgen van dien.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Tosa-Inu? Kijk dan op onze Tosa-Inu opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Tosa-Inu reu hoort een schouderhoogte van minimaal 61 centimeter te hebben. Voor de Tosa-Inu teef geldt een minimale schouderhoogte van 55 centimeter. Er is geen maximale schouderhoogte, zodat deze maten doorgaans flink overschreden worden. De meest gewenste vachtkleur van de Tosa-Inu is een effen roodachtige reekleur, maar ze komen ook voor in geel, gestroomd, en black and tan.

Aard

De Tosa-Inu is zeer zelfbewuste, geduldige, evenwichtige, intelligente en rustige honden. De Tosa-Inu maakt zich zelden druk, behalve als ze het gevoel hebben dat hun gezin bedreigd wordt of wanneer er zich ongewenste bezoekers aandoen tijdens afwezigheid van hun mensen. Het zijn dan ook uitstekende waakhonden, die behept zijn met een aangeboren instinct om hun mensen en territorium te beschermen. De Tosa-Inu is uiterst moedig en hard voor zichzelf. Ze blaffen doorgaans weinig. Voor zijn mensen is deze hond aanhankelijk en aanhalig. Als kennelhond komt hij niet uit de verf. De Tosa-Inu kwijlt doorgaans niet of nauwelijks.

Beweging

De Tosa heeft veel beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie kan in dit ras voorkomen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.