Staffordshire-bulterriër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Terriërs van het type buldog
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 6 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Staffordshire bull terrier (kortweg "Engelse Stafford", "Stafford", "Staff", "Staffie" of "Staffy" genoemd) is een middelgroot, kortharig hondenras, dat oorspronkelijk gefokt werd voor het stieren- en berengevecht. Honden die zich in het hondengevecht bewezen hadden werden met elkaar gekruist en mettertijd ontstond zo de huidige Staffordshire bull terrier. Na het verbod op honden- en stierengevechten is de Staff tot een gewaardeerde metgezel uitgegroeid, zijn bloederig verleden heeft hij achter zich gelaten. De Stafford wordt vaak omschreven als 'een grote hond in een kleine verpakking'. Het ras is heeft een korte, gladde en dichte vacht, is goed gebalanceerd en geproportioneerd, zeer sterk voor zijn grootte, gespierd, actief, vlug en behendig. Het krachtige voorkomen verraadt zijn bulldog afkomst.

Een Staffordshire-bulterriër opvoeden

Opvoeding van Stafford Bull Terrier puppies begint bij de eerste dag dat je de hond in huis hebt. Honden leren door het opdoen van ervaringen. Er is natuurlijk instinctief gedrag, maar als ze daar een vervelende ervaring mee opdoen is de kans groot dat ze dit gedrag minder laten zien. Zo is er ook ander gedrag, wat eigenlijk helemaal niet bij honden hoort, dat zulke plezierige consequenties heeft dat de hond dit gedrag graag herhaalt. Zo leert een Staffordshire Bull Terrier pup al heel snel hoe hij zijn spiertjes moet gebruiken om niet meer waggelend op de bent te staan, maar op een gewone manier vooruit te komen. Hierbij proberen ze hun pootjes op een bepaalde manier te bewegen en de manier die succes heeft slaan ze op in hun hersens. Zo leren jonge Staffords vanaf hun geboorte veel en blijven ze ook veel leren. Ook als ze net bij u in huis zijn gekomen. Goede dingen, maar ook verkeerde dingen. Als een pup per ongeluk leert dat als hij de vuilnisbak omgooit, er allerlei lekkers uitkomt dan zal hij de vuilnisbak blijven omgooien. Ondanks het feit dat wij daar helemaal niet blij mee zijn. De opvoeding van Engelse Stafford pups begint dus vanaf het eerste moment dat de pup in huis is.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Staffordshire-bulterriër? Kijk dan op onze Staffordshire-bulterriër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Max. hoogte is 41 cm en gewicht 17.5 kg kleur :Rood, reekleurig, wit, zwart of blauw of één van deze kleuren met wit. Iedere schakering van gestroomd met of zonder wit.

Aard

De Staff is een moedige hond met veel zelfvertrouwen die niet makkelijk van zijn stuk te krijgen is. Hij is vastberaden en intelligent. De hond heeft behoefte aan een dominante hand en duidelijkheid en is dan redelijk gehoorzaam. De Staff is een trouwe metgezel die voor zijn baas door het vuur gaat. Een Staff staat vrolijk in het leven, is energiek, speels en heeft soms iets van een onstuimige losbol. De hond is territoriaal, opmerkzaam en waaks. Een Staff is een uitstekende speelkameraad voor kinderen, hij heeft louter goede bedoelingen en heeft een eindeloos geduld. Een Staffordshire bulterriër voelt zich door kinderen niet snel onheus bejegend en kan tegen een stootje. De Staff heeft iets van een eenling, de omgang met andere honden verloopt op volwassen leeftijd niet vlekkeloos. Twee Staffordshire reuen gaan bijna onoverkomelijk dominant gedrag ten opzichte van elkaar vertonen. Andere huisdieren zijn, mits de Staff vanaf jonge leeftijd hier aan gewend is, geen probleem.

Beweging

Met een Staffordshire Bull Terrier kun je wat bewegen betreft verschillende kanten op. Voorop staat altijd: beweging is goed voor de hond (en zijn baas). De Stafford Bull Terrier is heel energiek en houd van veel beweging, ze zijn dol op spelletjes hoe gekker en wilder, hoe leuker ze het vinden. Vooral touwtrekspelletjes zijn favoriet, maar leer de hond wel los te laten wanneer u het welletjes vindt. Ze kunnen erg hoog springen, spelen graag met ballen en apporteren ook graag. Ze vergezellen hun baas graag op lange wandelingen, waarbij het ze weinig uitmaakt of deze wandelingen door het bos of door een drukke stad voeren. Wanneer een Engelse Stafford Bull Terrier voldoende beweging krijgt, is hij vrij rustig in huis. Mits het niet regent, want aan regen hebben ze meestal een hekel, zullen volwassen Staffords graag mee uit gaan. Desgewenst langere tijd, als je dat zelf leuk vindt. Maar het hoeft niet: een Engelse Stafford Bull Terrier is ook tevreden met per dag een stevige wandeling en verder wat kortere uitlaatrondjes.

Erfelijke ziekten

L-2 HGA en HC

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.