Amerikaanse Staffordshireterriër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Terriërs van het type buldog
Land van oorsprong Amerika
Fokkers 15 hondenfokkers
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De American Staffordshire Terriër (Stafford, Amstaff) heeft een bijzonder stoer, sterk lichaam. Hoewel hij maar ongeveer 48 cm hoog is, kan hij bijna 25 kg wegen. Voor zijn grootte is hij enorm sterk. Dat is ook goed te zien aan zijn bijzonder gespierde lichaam en zware hoofd. Hij is gefokt uit kruisingen tussen allerlei bulldogs en terriërs. Ooit werd hij gebruikt als vechthond in kleine vechtarena's (pits). Vandaar hun bijnaam Pit Dog of Pit Bull Terriër. De Amerikaanse 'Stafford' van nu is een vriendelijke hond, hoewel hij in zijn hart altijd een terriër blijft. Vasthoudendheid is een karaktertrek van de Amstaff.

Een Amerikaanse Staffordshireterriër opvoeden

De Amstaff is niet geschikt voor mensen die weinig ervaring hebben met honden. Leer hem al op jonge leeftijd dat hij niet mag trekken aan de riem, want eenmaal volwassen, zijn deze honden ontzettend sterk. Deze Staffordshire kan door middel van een goede en consequente opvoeding heel erg veel leren. Er zijn zelfs diverse voorbeelden van Staffords die met goed gevolg gehoorzaamheidstesten afleggen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Amerikaanse Staffordshireterriër? Kijk dan op onze Amerikaanse Staffordshireterriër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Bij de reuen heeft een schofthoogte van 45,7 cm tot 48,3 cm de voorkeur en bij de teven heeft een schofthoogte van 43,2 cm tot 45,7 cm de voorkeur. De hoogte en het gewicht moeten echter in een goede verhouding tot elkaar staan. Kleur: Iedere kleur, egaal, gedeeltelijk gevlekt of gevlekt is toegestaan. Echter geheel wit, meer dan 80 procent wit, black and tan en leverkleur is niet gewenst.

Aard

In tegenstelling tot wat velen denken die het ras niet of nauwelijks kennen is de Stafford geen afgestompte vechtmachine. Het is voor zijn gezin een zeer gevoelige hond die door een te dressuurachtige opvoeding geheel gebroken kan worden. De American Staffordshire Terriër is een opgewekte, voor zijn grootte een zeer atletische hond die van nature erg gehoorzaam is. Daarbij komt dat de hond zeer intelligent is, dus snel leren. Het is ook een volstrekt betrouwbare metgezel, die erg mensvriendelijk is en bijzonder goed met kinderen overweg kan. De meeste American Staffordshire Terriërs zijn allemansvrienden en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Echter, hij blijft goed weten wie de baas is. Wel zijn ze geneigd de minder dominerende gezinsleden, bij afwezigheid van de baas, te beschermen en bij werkelijke onraad kan de hond een uiterst fanatieke verdediger van het gezin zijn. Over het algemeen is het zo, dat de Amstaff niet ruziezoekerig is met andere honden. Vaak zijn ze vrij ongeïnteresseerd voor soortgenoten tenzij van het andere geslacht. Echter een gevecht uit de weg gaan ligt niet in hun aard, zeker wanneer ze eens eerder in een gevecht betrokken zijn geweest. Opvoeding speelt ook hierin een belangrijke rol.

Beweging

Mits geregeld uitgelaten past hij zich gemakkelijk aan een stadsleven aan. Het is een uitstekende rattenvanger, dus actie is gewenst. Leer hem vroeg met andere honden omgaan.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.