Honden centrum

Fila brasileiro (19876x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Fila brasileiro

Davy Agten

Foto 's Fila brasileiro

foto: Fila brasileiro foto: Fila brasileiro

Video's

Fila brasileiro Fila brasileiro Fila brasileiro Fila brasileiro

Algemeen

 • Groep:Type mastiff
 • Land van oorsprong:Brazilië
 • Algemeen voorkomen:De Fila Brasileiro is een Braziliaans ras en een typische vertegenwoordiger van de Molossers. De voorouders van dit ras zijn Europese vecht- en bloedhonden, die zijn meegekomen met de Spanjaarden en de Portugezen die Zuid-Amerika koloniseerden, gekruist met lokale honden.

  De honden werden op de grote landerijen gebruikt als waakhond, veedrijver en bij de jacht op groot wild. Ook werd dit ras als speurhond ingezet om ontsnapte slaven op te sporen. Hij staat bekend als zeer scherp en in de oorspronkelijke rasbeschrijving werd dit ook als een vereiste genoemd. Deze eis heeft men tegenwoordig gelukkig laten vallen.

  De Fila brasileiro stamt o.a. af van de Bloedhond.
 • Kindvriendelijkheid:
  • 3
 • Hondvriendelijkheid:
  • 3
 • Gehoorzaamheid:
  • 3
 • Kan alleen zijn:
  • 4
 • Heeft beweging nodig:
  • 5

Training Fila brasileiro

De toekomstige eigenaar van een Fila moet sterk in zijn schoenen staan en een evenwichtig karakter hebben als hij de opvoeding van de hond positief wilt kunnen volbrengen. Fila's hebben voor velen een moeilijk te doorgronden karakter.

De opvoeding moet in alle rust en harmonie en met veel begrip voor het karakter plaatsvinden. Zo nu en dan kan een correctie op haar plaats zijn, maar deze honden zijn ook zeer gevoelig voor de intonatie van uw stem. Een toekomstige Fila-eigenaar behoort te weten dat deze honden razendsnel kunnen reageren. Voor de juiste baas is de hond een gehoorzame en soms zelfs zachte hond.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Fila brasileiro? Kijk dan op onze Fila brasileiro opvoeden pagina.

Uiterlijk

De schofthoogte van de Fila Brasileiro reu is 65-75 cm, die van de Fila Brasileiro teef 60-70 cm. De Fila Brasileiro reu weegt 50 kg en de Fila Brasileiro teef 40 kg.

Alle egale kleuren met uitzondering van wit, muisgrijs, gevlekt of gespikkeld zijn toegestaan. Witte vlekken aan voeten, borst en staartpunt toegestaan.

Aard

De Fila brasileiro staat in nauw contact met zijn baas. Het is een uitstekende waakhond voor zowel gebouwen als ook veekuddes. Hij werkt meestal zelfstandig.

Fila's zijn zeer aanhankelijk en onderwerpen zich altijd aan hun baas, die ze goed gehoorzamen. Ze zijn niet erg gesteld op vreemden, wat ze kunnen uiten door zich agressief of juist ontwijkend op te stellen. De reactie verschilt per hond. Regelmatige bezoekers worden over het algemeen wel geaccepteerd.

De Fila's, die een uitzonderlijk goede neus hebben, zijn dus zeer waaks en handelen vaak zelfstandig, al naargelang de situatie. Daarnaast hebben ze een grote territoriumdrift en kunnen daardoor héél dominant naar andere honden zijn. Een Fila Brasileiro is niet geschikt voor een onervaren/beginnende eigenaar.

Beweging

De Fila Brasileiro vereist veel lichaamsbeweging om in conditie te blijven. Let op zijn aard. Sommige Fila Brasileiro's zijn onverschrokken van aard en vallen plotseling aan door hun temperament. Aanraking door vreemden vindt hij zeer onprettig. Let hier zeker op bij het uitlaten !

Erfelijke ziekten

Fokdieren behoren een gedragstest te ondergaan en in Nederland moet er een onderzoek naar heupdysplasie gebeuren. Het is aan te raden indien men interesse heeft in dit ras om tevens te vragen naar de elleboogdysplasie test, ookal is deze niet verplicht. Ondanks dit kunnen Fila's in vergelijking met andere grote rassen vrij oud worden, er zijn er bekend van 12 tot 14 jaar oud!

Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten.

Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans.
Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid.

Fokkers

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Ledenfoto's van de Fila brasileiro

Er zijn 8 honden van het ras Fila brasileiro

Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x