Wat is het ideale hondenras voor mij?

Wat is het ideale hondenras voor mij?
Uit de honderden hondenrassen is het sowieso al moeilijk kiezen. Hoe kun je dan het ras kiezen dat geschikt is voor jou? Aan de hand van enkele tips kun je de keuze al iets beperkter maken.

Ruimte?

Hoeveel ruimte heb je? Woon je in een appartement? Dan zijn grote honden al uitgesloten. Kies misschien eerder een hond uit de Toy rassen. De Yorkshire Terriër of de kleinere Terriërs zoals de Miniature Schnauzer.

Kinderen?

Als je kinderen hebt, zul je ook rekening moeten houden met de grootte van je hond. Jonge kinderen beseffen niet altijd hoe ruw ze een hond behandelen. Chichuahuas (Chiwawa) of Maltezers zijn kwetsbare honden die met zorg behandeld moeten worden. Grote honden zoals Boxers of Sint Bernards kunnen kleine kinderen pijn doen, terwijl ze enkel willen spelen. Kies dus eerder voor middelgrote rassen zoals Fox Terriërs of Lhasa Apsos.


Beweging?

Hoeveel beweging kun je je hond bieden? Heb je een grote afgesloten tuin, dan zal je hond zelf wat kunnen rondlopen. Sporting rassen, zoals Herders, zijn zeer actieve en energievolle honden. Zij hebben een baasje nodig die veel tijd kan besteden om te gaan wandelen, te lopen en te spelen met hen. Deze honden werden gekweekt om hard te werken en hebben dus ook een manier nodig om alle energie kwijt te spelen.

Verzorging?

Elke hond heeft verzorging nodig. Bij sommige rassen neemt die verzorging echter veel minder tijd in beslag dan bij andere. Kies niet voor een Poedel of Malteser als je niet veel tijd hebt. Boston Terriërs of Whippets zijn een prima keuze als je niet veel tijd kunt besteden aan de verzorging.

Keuze gemaakt?

Heb je beslist welk ras je wilt? Denk dan eens na over de leeftijd van je hond. Vaak willen mensen een schattige puppy in plaats van een oudere hond. Besef dat een puppy nog alles moet leren. Jij zult dus de tijd moeten nemen om hem alles aan te leren. Oudere honden zijn meestal al zindelijk en gehoorzaam. Ze zijn ook rustiger van karakter. Ze kunnen echter wel gedrags- of gezondheidsproblemen vertonen. Dit is soms de reden waarom de vorige eigenaar een nieuwe thuis voor hem wou zoeken.

Kies je voor een puppy? Zoek dan een goede hondenfokker. Een goede fokker heeft meestal een wachtlijst. Loop niet naar de dierenwinkel uit ongeduld. Je geduld zal dubbel en dik beloond worden als je nog even kunt wachten.

Wil je liever een oudere hond? Neem dan eventueel een kijkje in het hondenasiel of bij de dierenbescherming.

Overweeg elke vraag en elke keuze die je maakt. De aanwezigheid van je hond moet voor jou een meerwaarde vormen, maar ook omgekeerd!

Wil je extra hulp? Dan is misschien onze hondentest iets voor jou. Neem zeker ook eens een kijkje tussen de verschillende hondenrassen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Petra Janson

Jammer dat er geen dwerg,middenslag en riesenschnauzers bij staan.Het zijn prima gezinshondenEMO 5

Luts Jean Pierre

Geachte,

Ik laat U weten dat mijn hond overleden is en ik mis hem.

Francine Beerendonk

Ik heb zelf al 13 jaar een Akita en ik ben verliefd op deze honden.
Aiko ( teefje) is echt een allemans vriend.
Ze is een rustige hond.
Ik woon met haar in een appartement ga zo'n 4 keer per dag met haar uit waarvan 1 x meer als 2 uur.
Ze volgt mij overal.
Ze is mijn 2dd Akita.
Voor haar had ik een reu en hem moest ik helaas laten inslapen omdat hij na zijn eerste operatie niet meer beter kon worden.
Hij had kanker.
Hij was ook zo'n allemans vriend.

Anita

Nou F Beerendonk dan ben je Yoshi 🙏🏼zeker vergeten nummer 2 die was ook van jouw dus de enne laat je achter en koop je maar een andere nr 3

Groetjes


Een reactie plaatsen