Verschillende hondenrassen

Verschillende hondenrassen
Experten zijn het niet eens over het aantal hondenrassen dat bestaat, maar er wordt geschat dat het ongeveer zo'n driehonderdtal zijn. Waarom bestaan hondenrassen eigenlijk? Sommige mensen wilden honden met bepaalde kwaliteiten en zijn dan beginnen kweken met honden tot de honden deze kwaliteiten hadden. Duizenden jaren lang hebben mensen honden “aangepast” aan hun noden tot ze de goede rassen hadden.

Schoothondjes

Een eerste groep zijn de zogenaamde schoothondjes: kleine honden die vooral gekweekt werden om mensen gezelschap te houden en om te blaffen als er indringers waren. Ze zijn vooral niet gekweekt om fysieke taken te verrichten.

Doggen

Dan zijn er nog grotere hondensoorten zoals de Doggen: deze honden zijn voornamelijk gekweekt om te helpen met het jagen. Daarom hebben ze vaak ook een sterk ontwikkelde reukzin die hen heel goed van pas komt tijdens het jagen. Doggen komen vaak voor en de karaktertrek die ze delen is hun natuurlijke talent om te jagen. Dit zijn geen honden die je gewoon in huis houdt om je alleen gezelschap te houden.

Werkhonden

Werkhonden zijn weer een heel ander ras en zoals de naam het al verklapt, zijn zij vooral gekweekt om te werken op het land voornamelijk. Tegenwoordig komt het minder voor dat ze moeten werken op het land maar het blijven wel erg actieve honden. Ze zijn erg intelligent en houden van fysieke taken. Een paar rassen die onder deze noemer vallen, zijn rottweilers, doberman pinschers, boxers en schnauzers.

Terriërs

Terriërs staan vooral bekend om hun verschillende persoonlijkheden. Ze hebben veel beweging en stimulatie nodig, in tegenstelling tot schoothondjes bijvoorbeeld. Ze zijn vooral gekweekt om te jagen op ongedierte en dus zijn het instinctieve gravers. Het kan dus zeker dat deze honden zich in huis niet zo goed gedragen.

Sporting groups

Dan zijn er ook nog de zogenaamde “sporting groups”, zij dienen vooral om mensen bij te staan tijdens het jagen, een beetje zoals de doggen. Ze zijn heel alert uit zichzelf en erg actief, dit zijn dus honden waar je vaak mee moet rennen en spelen zodat ze al hun energie kwijtraken. Een voorbeeld van deze honden: spaniels, setters en retrievers.

Non- sporting groups

Een van de laatste groep hondenrassen zijn de “non-sporting groups”. Zij zijn heel erg gevarieerd, van dalmatiërs tot poedels.

Honden met een goed zicht

De laatste groep zijn de honden die gekweekt worden om hun goede zicht: soms is dit nodig wanneer mensen niet goed zien, denk maar aan blindengeleidehonden.

Honden met een job?

Vroeger hadden honden vaak een echte job: ze gingen mee jagen, werkten op het veld... tegenwoordig is dit nog amper zo. Dat hoeft natuurlijk niet negatief te zijn, zorg gewoon voor voldoende beweging en speel genoeg met de hond.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Wimbo Wimbo

Jammer, gemiste kans Davy! Ik mis in dit overzicht node de Podenco. Met name de Canario. Is een zicht- en reuk-jager die zeer goed met mensen, anderde dieren en kinderen is. Is erg gehoorzaam (soms met een knipoog) en is totaal niet agressief. Is in principe een jachthond, maar alleen na training.
Zo, dat wilde ik toch eventjes kwijt! EMO 3EMO 4

Jon Dewitte

Deze indeling is arbitrair en geen officiële indeling volgens de FCI die 10 rasgroepen erkend. Schoothondjes, doggen en dergelijke zijn geen officiële benamingen van de verschillende groepen. Ik vrees dat het artikel uit het Engels vertaald en bewerkt is.

Katrien

Graag meer info over shiba inu. Onze hond wordt in februari 1 jaar en wandelen met hem is een ramp. Graag indien mogelijk een oplossing hiervoor . Anders is het een schat van een hond .


Een reactie plaatsen