Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Verschillende hondenrassen

  Davy Agten
  Verschillende hondenrassen
  Experten zijn het niet eens over het aantal hondenrassen dat bestaat, maar er wordt geschat dat het ongeveer zo'n driehonderdtal zijn. Waarom bestaan hondenrassen eigenlijk? Sommige mensen wilden honden met bepaalde kwaliteiten en zijn dan beginnen kweken met honden tot de honden deze kwaliteiten hadden. Duizenden jaren lang hebben mensen honden “aangepast” aan hun noden tot ze de goede rassen hadden.

  Schoothondjes


  Een eerste groep zijn de zogenaamde schoothondjes: kleine honden die vooral gekweekt werden om mensen gezelschap te houden en om te blaffen als er indringers waren. Ze zijn vooral niet gekweekt om fysieke taken te verrichten.

  Doggen


  Dan zijn er nog grotere hondensoorten zoals de Doggen: deze honden zijn voornamelijk gekweekt om te helpen met het jagen. Daarom hebben ze vaak ook een sterk ontwikkelde reukzin die hen heel goed van pas komt tijdens het jagen. Doggen komen vaak voor en de karaktertrek die ze delen is hun natuurlijke talent om te jagen. Dit zijn geen honden die je gewoon in huis houdt om je alleen gezelschap te houden.

  Werkhonden


  Werkhonden zijn weer een heel ander ras en zoals de naam het al verklapt, zijn zij vooral gekweekt om te werken op het land voornamelijk. Tegenwoordig komt het minder voor dat ze moeten werken op het land maar het blijven wel erg actieve honden. Ze zijn erg intelligent en houden van fysieke taken. Een paar rassen die onder deze noemer vallen, zijn rottweilers, doberman pinschers, boxers en schnauzers.

  Terriërs


  Terriërs staan vooral bekend om hun verschillende persoonlijkheden. Ze hebben veel beweging en stimulatie nodig, in tegenstelling tot schoothondjes bijvoorbeeld. Ze zijn vooral gekweekt om te jagen op ongedierte en dus zijn het instinctieve gravers. Het kan dus zeker dat deze honden zich in huis niet zo goed gedragen.

  Sporting groups


  Dan zijn er ook nog de zogenaamde “sporting groups”, zij dienen vooral om mensen bij te staan tijdens het jagen, een beetje zoals de doggen. Ze zijn heel alert uit zichzelf en erg actief, dit zijn dus honden waar je vaak mee moet rennen en spelen zodat ze al hun energie kwijtraken. Een voorbeeld van deze honden: spaniels, setters en retrievers.

  Non- sporting groups


  Een van de laatste groep hondenrassen zijn de “non-sporting groups”. Zij zijn heel erg gevarieerd, van dalmatiërs tot poedels.

  Honden met een goed zicht


  De laatste groep zijn de honden die gekweekt worden om hun goede zicht: soms is dit nodig wanneer mensen niet goed zien, denk maar aan blindengeleidehonden.

  Honden met een job?


  Vroeger hadden honden vaak een echte job: ze gingen mee jagen, werkten op het veld... tegenwoordig is dit nog amper zo. Dat hoeft natuurlijk niet negatief te zijn, zorg gewoon voor voldoende beweging en speel genoeg met de hond.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: hond , Hondenrassen , Soorten , Doggen , Schoothondjes , Terriers
terug naar overzicht

2 reacties

 1. jondewi

  rank: 583

  Deze indeling is arbitrair en geen officiƫle indeling volgens de FCI die 10 rasgroepen erkend. Schoothondjes, doggen en dergelijke zijn geen officiƫle benamingen van de verschillende groepen. Ik vrees dat het artikel uit het Engels vertaald en bewerkt is.
  geplaatst op 05-09-2015 om 17:09
 2. Wimbo1

  rank: 30

  Jammer, gemiste kans Davy! Ik mis in dit overzicht node de Podenco. Met name de Canario. Is een zicht- en reuk-jager die zeer goed met mensen, anderde dieren en kinderen is. Is erg gehoorzaam (soms met een knipoog) en is totaal niet agressief. Is in principe een jachthond, maar alleen na training.
  Zo, dat wilde ik toch eventjes kwijt! EMO 3EMO 4
  geplaatst op 04-09-2015 om 17:17
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x