Havanezer

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Bichons
Land van oorsprong Cuba
Fokkers 9 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Havanezer ( of Havanees, Bichon Havanais, Havana Silk Dog ) stamt van Bichonnetjes af, die al sinds mensenheugenis in de landen om de Middellandse Zee populair zijn. Hoe hij precies is ontstaan, is niet bekend. Sommigen denken dat de Havanezer van de Maltezer afstamt. Anderen denken eerder aan kruisingen tussen Poedels en de Bolognezer. In ieder geval wisten deze kleine hondjes Cuba te bereiken, mogelijk in gezelschap van Italiaanse zeelieden. Het ras dankt zijn naam aan de hoofdstad van Cuba : Havana. Het zijn echte intelligente gezelschapshondjes. Ze werden door rijke dames gefokt, die ze weer aan andere dames cadeau gaven. Vanuit Havana wisten ze zo alle landgoederen te bereiken, tot ze overal op het eiland bekend waren. Vroeger werden ze vaak als circushondjes gebruikt, vanwege hun grote leergierigheid. Toch is het een klein ras dat in de loop van de 20ste eeuw bijna uitgestorven raakte. Het ras werd voor de ondergang behoed, doordat het in de Verenigde Staten populair werd. Pas in 1982 kwamen er opnieuw Havanezers vanuit Amerika naar Europa. De Havanezer behoort tot de Bichon groep, die uit zes rassen bestaat. Dat zijn: de Bichon Frisé, de Bolognezer, de Coton de Tuléar, de Havanezer, het Leeuwhondje en de Maltezer. Al deze rassen hebben hun oorsprong in landen rond de Middellandse Zee. Havanezers zijn prachtige gezelschapshondjes, bruisen van energie en zijn zeer lief.

Een Havanezer opvoeden

De Havanezer is zachtaardig en meegaand van aard en hebben graag een goede band met hun baas. Daardoor zijn ze makkelijk op te voeden en is een harde hand absoluut niet nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Havanezer? Kijk dan op onze Havanezer opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Havanezer reu en teef zijn 23-27 cm, het gewicht is ongeveer 5 kg. Kleur: Geheel wit (zeldzaam), beige in alle nuances, zwart, havanabruin (roodbruin), tabakskleur. Zwarte haarpunten zijn bij de Havanezer toegestaan. Vlekken in deze vachtkleuren zijn toegestaan.

Aard

De Havanezer is levendig, erg slim en makkelijk trainbaar. Waaks, vrolijk, speels, dol op kinderen en bereid urenlang met ze te spelen. De Havanezer is buitengewoon aanhankelijk en daarom niet geschikt om regelmatig lang alleen te zijn. De Havanees is sympathiek, maar kan wat verlegen zijn tegenover vreemden. Dit is echter niet karakteristiek voor dit ras. Zij ontwikkelen een sterke band met hun menselijke familie en zijn lief voor kinderen. Hij is intelligent, gehoorzaam, charmant, hartelijk, moedig en waaks.

Beweging

De Havanezer heeft gemiddelde lichaamsbeweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.