Coton de Tuléar

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Bichons
Land van oorsprong Madagaskar
Fokkers 4 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Coton de Tulear stamt af van Leeuwhondjes of Bichonnetjes in de 16de eeuw door een schipbreuk op Madagascar terecht waren gekomen. Ze vermengden zich mogelijk met plaatselijke honden en er ontstond zo een nieuw ras dat toch nog veel Bichonachtige trekjes vertoont. De Coton was zeer populair bij de gegoede klasse van Madagascar. In 1970 werd het ras door de FCI erkend en het is zeker en vast op de goeie weg om in de toekomst een nog hogere populariteit te verwerven. De kleine en vriendelijke Coton is een heerlijk en intelligent gezelschapshondje. De opvallend kuif en de reputatie dat hij echt kan lachen, trekken beslist de aandacht.

Een Coton de Tuléar opvoeden

Hoewel de Coton de Tuléar zich makkelijk aanpas en vlot leert, kan zijn eigenzinnigheid het soms lastig maken. Als het hem uitkomt kan de Coton zijn eigen gang gaan. Het zijn echter slimme honden die met zachte maar duidelijke hand vlot leren wat er van ze verlangd wordt.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Coton de Tuléar? Kijk dan op onze Coton de Tuléar opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Coton de Tuléar reu is 26-28 cm, met een gewicht van 4-6 kg. De Coton de Tuléar teef is 23-25 cm, met een gewicht van 3,5-5 kg. Kleur: Wit, waar vlekjes in voor kunnen komen, die echter licht tot vrijwel wit opkleuren naarmate het dier ouder wordt. Deze vlekjes zijn toegestaan zolang de totaalindruk van een witte hond niet verstoord wordt. Het pigment aan de neus en lippen en rond de ogen dient donker te zijn.

Aard

De Coton de Tuléar is stoerder dan zijn uiterlijk doet vermoeden. De Coton de Tuléar is vrolijk en een echte clown, die vaak zijn best doet aandacht te krijgen door gekke capriolen uit te halen. Het zijn slimme hondjes die snel leren maar ook enigszins eigenzinnig kunnen zijn. Ze zijn waaks en blaffen graag bij onraad. Ze zijn stabiel en levenlustig en passen zich makkelijk aan.

Beweging

De Coton de Tulear is gek op spelletjes en vindt het heerlijk om te doen met de baas of met kinderen. Hij is niet kleinzerig en kan zich bijvoorbeeld uren lang vermaken met het apporteren van een balletje. Hij heeft veel aandacht en liefde nodig van zijn eigenaar.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.