Leeuwhondje

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Bichons
Land van oorsprong België
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Het Leeuwtje of Leeuwhondje ( Löwchen, Little Lion Dog, Petit Chien Lion ) is een zeer oud ras. Het stamt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse Zee. Al in de 14de eeuw is dit Bichonnetje bekend. In de kathedraal van Amiens in Frankrijk zijn twee Leeuwhondjes in steen uitgehouwen en in de 16de eeuw werd hij door verschillende schilders ( o.a. Goya ) afgebeeld. Bekend is dat deze in de 15de eeuw zeer geliefde hondjes aan het Florentijnse hof aan de achterzijde werden geschoren en door de hofdames als "voetwarmertje" onder hun lange rokken gebruikt werden. Nog niet zolang geleden ( in de periode van de twee wereldoorlogen ) verdween hij bijna, maar Madame Bennert uit Brussel wist er nog verschillende op te sporen en herstelde het ras in ere. In 1960 werd hij zelfs als zeldzaamste ras opgenomen in het Guinness Book of World Records. Het ras is momenteel het populairst in Engeland en in Scandinavië, maar de interesse neemt weer toe door zijn erkenning door de Kennelclubs. Leeuwtjes zijn er in alle kleuren. De vacht verhaart niet. Leeuwtjes zijn intelligent, speels en erg op menselijk gezelschap gesteld. Ook met kinderen kunnen ze goed overweg. Het zijn stoere hondjes, ondanks hun formaat en luxe uiterlijk. Ze hebben een gemiddelde levensverwachting van zo'n veertien jaar.

Een Leeuwhondje opvoeden

Het Leeuwhondje is vrij makkelijk op te voeden, aangezien het slimme en aanhankelijke hondjes zijn die hun baas graag willen plezieren.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Leeuwhondje? Kijk dan op onze Leeuwhondje opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte van het Leeuwhondje is 20-35 cm en het gewicht 2-6 kilo. Kleur: Alle kleuren zijn bij het Leeuwhondje toegestaan behalve bruin. Wit, zwart en citroen (lichtbeige) zijn het meest geliefd.

Aard

Een klein en sierlijk hondje, met een lange, zijde-achtige vacht die over het algemeen geknipt is in het traditionele leeuwentoilet: de achterhand kaal, de voor- en achterbenen kaal op ruime sokken na en aan de staartpunt een pluim. Hierdoor vertoont de hond overeenkomsten met een leeuw. Het Leeuwhondje is levendig, speels en intelligent, aanhankelijk en verdraagzaam.

Beweging

Mits u regelmatig wat tijd uittrekt voor een spelletje met het leeuwhondje, past hij zich voor de rest gemakkelijk aan het stadsleven aan.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.