Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Het sluipende gevaar van Leptospirose, de rattenziekte of de ziekte van Weil

  Davy Agten
  Het sluipende gevaar van Leptospirose, de rattenziekte of de ziekte van Weil
  Laat je je hond vaak drinken van publieke fonteintjes? Ga je vaak naar het hondenpark? Pas dan toch op voor leptospirose, beter gekend als rattenziekte (of ziekte van Weil). Deze infectie besmet beetje bij beetje zijn verteringssysteem, zijn nieren en lever. Het kan grote schade aanrichten in het lichaam van je hond. Het kan uiteindelijk zelfs leiden tot de dood. Hoe herken je het en hoe kun je de ziekte voorkomen?

  Besmetting?


  Je hond kan besmet raken door contact met de urine of uitwerpselen van een besmette hond, maar de belangrijkste dragers van deze ziekte zijn ratten. Het is een bacterie die zich enorm snel vermenigvuldigt. Het virus bevindt zich meestal in water. Je hond laten drinken van bronnen en andere publieke waterbronnen is dus niet zo'n goed idee. Leptospirose verspreidt zich heel makkelijk via water. Als het regent wordt de ziekte nog meer verspreid. Dan kan ze namelijk ook in de grond aarden. Ook het hondenpark is een bron van besmetting.

  Symptomen


  De ziekte vormt een bedreiging, zoveel is zeker. Een van de eerste symptomen is koorts, gevolgd door overgeven en diarree. Dit betekent dat de ziekte zich al een weg gebaand heeft in de darmen. Je hond zal daarna ook zijn eetlust verliezen. Een ander symptoom is algemene lusteloosheid. Hij is niet meer actief, wil niet meer spelen of zelfs niet meer naar buiten gaan. Binnen de kortste keren is hij lui en koppig. Je hond zal ook rode ogen hebben en dit, de hele dag door. Als deze symptomen optreden, bezoek dan zo snel mogelijk de dierenarts. Hij zal een goede behandeling voorschrijven.

  Voorkomen is beter dan genezen!


  Er is een vaccin, maar dat vaccin bestrijdt slechts 4 soorten van de 200 leptospirose. Toch blijft het een goed idee om je hond te vaccineren. Een andere manier om de ziekte te voorkomen is je huis en tuin proper houden en antibacteriële oplossing gebruiken bij het kuisen. Bleekwater is hiervoor zeer effectief. Gebruik handschoenen als je de uitwerpselen van je hond opruimt en desinfecteer de zones waar hij zijn behoefte doet.

  Er vroeg bij zijn is aan te raden! Sommige honden hebben een enorm sterk immuunsysteem en kunnen zichzelf genezen. Dit geldt echter niet voor alle honden. Hoe vroeger je erbij bent hoe beter de behandeling zal werken!

  Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsasstistente via: Vraag het aan Inge


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

4 reacties

 1. goldenretriever

  rank: 738

  @Suske113..... ik denk toch dat jij een aantal chemische producten door elkaar haalt, want als er één ding is wat bleekwater/chloor niet doet, dan is het ontvetten.
  geplaatst op 23-10-2017 om 16:37
 2. Suske113

  rank: 373

  Wat een onzin staat hierboven beschreven!?
  Symptomen zijn niet altijd deze die beschreven staan en veeel diverser.
  BLEEKWATER ONTSMET NIET, MAAR ONTVET ENKEL! EMO 7
  Dettol is een goed middel, maar ook niet onfeilbaar.
  En ja, ik spreek uit ondervinding/ervaring: ik heb een American Stafford gehad die overleden is aan de ziekte.
  Ingeënt, nooit ziek geweest maar op 6,8 jaar plots ziek (doffe vacht, overgeven, oranje achtige verkleuring van bleke huidsdelen, rode keel. At en dronk normaal, normale stoelgang...)
  Te weten: de toenmalige vaccins werden gegeven voor 1 jaar, maar werkten maar effectief 6 maanden.
  Inmiddels zijn vaccins verbeterd en uitgebreider.
  Voor het overige is risico op besmetting vrij klein en moet men de mensen niet onnodig op stang jagen....veel honden komen zo al te weinig buiten...
  geplaatst op 23-10-2017 om 13:42
 3. goldenretriever

  rank: 738

  Een andere zeer grote bron van besmetting die de laatste tijd zeer in opkomst is, zijn de openbare zwemparken voor honden.
  Men denkt de honden hier een plezier mee te doen, maar denkt helemaal niet na over de risico's en de gevolgen die dit met zich meebrengen.
  geplaatst op 22-10-2017 om 21:46
 4. goldenretriever

  rank: 738

  Een andere zeer grote bron van besmetting die de laatste tijd zeer in opkomst is, zijn de openbare zwemparken voor honden.
  Men denkt de honden hier een plezier mee te doen, maar denkt helemaal niet na over de risico's en de gevolgen die dit met zich meebrengen.
  geplaatst op 22-10-2017 om 21:45
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x