De Ziekte van Carre of Distemper

De Ziekte van Carre of Distemper
Heeft jouw hond geen eetlust en loopt hij er futloos bij? Heeft hij last van lopende ogen en neus? Hoest hij en heeft hij diarree? Ga dan onmiddellijk naar jouw huisarts! Misschien heeft hij de besmettelijke ziekte van Carré opgelopen. Dit is een zeer dodelijke ziekte die de zenuwcellen van de hond aantast. Deze aandoening komt gelukkig niet meer vaak voor dankzij vaccinatie.


Oorzaak

De ziekte van Carré wordt veroorzaakt door het Canine Distemper virus (CDV). Dit virus wordt overgedragen via de afscheiding van dieren zoals het oogvocht, het neusvocht, het speeksel, de urine en de stoelgang. Het virus wordt dus vooral verspreid door rechtstreeks contact tussen dieren. Vooral zwervende en wilde dieren zijn drager van deze ziekte. Pas één tot vier weken later zal je hond de eerste symptomen krijgen. Deze aandoening komt vaker voor bij pups omdat zij nog niet gevaccineerd zijn tegen deze ziekte.

Symptomen

De eerste symptomen van de ziekte van Carré zijn koorts, een lopende neus, lusteloosheid, bindvliesontsteking en het verlies van eetlust. Vervolgens treden er spijsverteringsproblemen op zoals diarree en buikpijn en ademhalingsproblemen zoals hoesten en zwaar ademen dat kan leiden tot een longontsteking. Ook zal de arme hond veel braken en kwijlen. Naderhand worden de hersenen en het ruggenmerg aangetast. De volgende symptomen treden op: slappe ledematen, onwillekeurige spiertrekkingen, verlamming, blindheid, epileptische aanvallen, evenwichtsstoornissen en beven.

Diagnose

Er wordt een onderzoek gedaan van het ruggenmergvocht.

Behandeling

Er is momenteel nog geen behandeling voor deze ziekte. Het lichaam zal zelf afweerstoffen moeten aanmaken tegen het virus. Door middel van antibiotica en ondersteunende therapie probeert men de symptomen te behandelen.


Voorkomen is beter dan genezen

Het is gelukkig mogelijk om jouw viervoeter tegen deze ziekte te laten vaccineren. Pups worden voor het eerst op 6 weken gevaccineerd. Deze behandeling wordt herhaald op 8 en 12 weken. Daarna moeten ze om de drie jaar een nieuwe vaccinatie krijgen.

Verloop van de ziekte

De infectie is soms zo erg dat de hond overlijdt. Sommige honden kunnen echter wel genezen. De zenuwsymptomen zal hij wel blijven houden.

Zorg dus zeker dat jouw hond gevaccineerd wordt en wees aandachtig voor eventuele symptomen.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

idem michel

er staat dat er geen genezing is voor carre maar ondertussen is die er wel
ik heb een pup die het heeft gehad maar is ondertussen genezen met canglob dus er is wel kans op genezing

annemarie hansink

heb hond uit buiten land heeft waarschijnlijk distemper gehad en heeft een zenuwtik aan overgehouden en heeft ook geen tanden meer en smakt daardoor de hele dag .dus haar mond blijft op en neer gaan .zou voor haar zo graag dat iets aan kon doen dat ze daar geen last meer van onder vindt .zo jammer dat er niets aan gedaan kan worden


Een reactie plaatsen