Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • De ziekte van Lyme bij honden

  Davy Agten
  De ziekte van Lyme bij honden
  Inderdaad, de ziekte van Lyme komt niet enkel voor bij mensen, maar ook bij honden. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie, die vooral door teken en andere bijtende insecten overgedragen kan worden. De ziekte wordt gemakkelijk verspreid. De ziekte kan zich verspreiden door direct contact met besmet lichaamsvocht, maar vooral door besmette huidparasieten.

  Symptomen


  De ziekte bij een hond ontdekken is moeilijker dan bij mensen. Het eerste symptoom is uitslag. Dit is niet onmiddellijk te zien bij een hond. Soms krijgt hij zelfs geen uitslag. Je hond kan dus al maanden besmet zijn, maar geen symptomen tonen.

  De symptomen zelf zijn vaak gelijkend aan symptomen van vaak voorkomende ziektes. Hierdoor is het nog moeilijker om de ziekte te constateren. Een van de symptomen is luiheid. Deze treed niet plots op, maar geleidelijk. Beetje bij beetje wordt je hond minder en minder actief. Als je hond oud is, zul je dit symptoom niet zo alarmerend vinden. Als je je hond echt goed kent, zul je de verandering toch opmerken als abnormaal. Verlies van eetlust is een ander symptoom. Wat je ook klaar maakt, hij wil slechts een klein beetje of zelfs helemaal niet. Door het verlies aan eetlust, verliest hij gewicht. Daarna komt koorts, ontsteking van de lymfevaten en gewrichtsontstekingen. De interne organen worden aangetast en ook het zenuwstelsel kan aangetast worden. Dit kan leiden tot meer ziektes en zelfs gedragsveranderingen.

  Als je hond enkele van deze symptomen toont, ga dan naar je dierenarts voor verder onderzoek. De behandeling van de ziekte zelf bestaat uit antibiotica. Andere schade heeft een specifieke behandeling nodig.

  Kun je de ziekte voorkomen?


  De ziekte kan voorkomen worden met een vaccin. Zelf kun je je hond regelmatig een bad geven en hem wassen met speciale zeep tegen teken en andere insecten. Merk je een teek op je hond? Gebruik dan poeder om de teken te doden. Laat de beestjes eraf vallen als ze dood zijn. Probeer ze zeker niet eraf te halen. Een teek hecht zich vast in de huid van je hond. Door ze eraf te halen, heb je misschien enkel het buitenste deel verwijdert, waardoor de bacterie zich binnenin toch nog verspreidt.

  Laat je hond niet in zones waar veel vlooien zitten. Hou je huis proper. Zo verzeker je niet enkel de gezondheid van je hond, maar ook die van jezelf en je familie.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: hond , Symptomen , Teek , Ziekte van Lyme , hondenziektes
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x