Honden: in alle soorten en maten!

Honden: in alle soorten en maten!

De terriër

Terriërs werden oorspronkelijk gekweekt om te jagen op ongedierte en andere vijanden zoals ratten, muizen en vossen. Dit selectieve kweken zorgt ervoor dat terriërs smalle, energierijke honden zijn met een vurig temperament.

Ze werden gekweekt omwille van hun koppigheid waarmee ze dingen zoeken en om hun luid geblaf waar ze vijanden mee willen afschrikken.

Terriërs zijn vaak smal of gemiddeld van grootte, maar ze laten zich absoluut niet tegenhouden door de grootte van hun vijand. Het is een uitstekend ras voor de konijnenjacht, maar niet altijd even aangenaam bij andere huisdieren of jonge kinderen.


De speelhond

De speelhond werd oorspronkelijk gefokt omwille van het plezier en het gezelschap bij welgestelde mensen. Terwijl andere honden specifieke functies hadden zoals jagen of werken, hadden speelhonden geen specifieke ‘lastige’ taken. Ze dienden meer als een soort van statussymbool.

Ook werden ze vaak gebruikt om het bed of dekens te verwarmen. Typische speelhonden zijn de chihuahua, de malteser en de poedel.

De honden zonder specifieke functie

Er zijn een heleboel honden die tot deze categorie behoren, daarom is het moeilijk om specifieke kenmerken te beschrijven die voor allen geldig zijn. De honden variëren in formaat, uiterlijk, karakter, en temperament.

Tot deze klasse behoren alle soorten honden waarvan hun oorspronkelijke ‘functie’ niet langer nuttig is.

Vele van deze honden werden vroeger bijvoorbeeld gekweekt voor taken die nu niet meer nodig zijn, zoals het jagen op kleine dieren, het lokken van dieren, het optreden in circussen, .. Voorbeelden van deze honden zijn de dalmatiër en de shar-pei.

De herdershond

Herdershonden werden oorspronkelijk gefokt voor hun grote uithoudingsvermogen en hun vaardigheden. Vele van deze honden dienden als ‘herder’ bij groepen dieren die veel groter waren dan de hond zelf. De hond kon de kudde als het ware besturen en ze naar plaatsen leiden. Zo kunnen ze groepen met honderden schapen of runderen leiden, met relatief weinig moeilijkheden.

Honden van een gemengd ras

Sommige honden horen niet tot een van bovengenoemde categorieën. Dit komt omdat zij niet erkend zijn door de Kennel Clubs. Toch worden ze als ‘hondenras’ vaak erkend. Een voorbeeld hiervan is de Mastino Napolitano.

Deze hond werd oorspronkelijk in Italië gefokt, en werd gebruikt in hondengevechten. Ook werden ze gebruikt in de arena’s bij de Romeinen. Deze honden zijn bruikbaar als waakhond.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen