Mastino napoletano

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type mastiff
Land van oorsprong Italië
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Enkele afstammelingen van de Romeinse vechthonden, de molossers, hebben kunnen overleven als enorme bewakers van boerderijen in de streek rond Napels. De stamboom van de Napolitaanse dog gaat vermoedelijk nog verder terug en wel tot de Tibetaanse dog die al millennia in de Himalaya leeft. Alexander de Grote nam dit ras mee terug van zijn veldtochten en liet het doorfokken tot Griekse molossers. Als molossers werden ze ten tijde van het Romeinse Rijk in oorlogen en in de arena gebruikt. De zuiverste, nog in leven zijnde variant van die molossers is de Napolitaanse dog. Het zijn voortreffelijke waak- en beveiligingshonden die niet speciaal hoeven te worden opgeleid. Met hun uiterlijk en hun omvang dwingen ze meteen het nodige ontzag af! Ze gedragen zich zeer onderdanig jegens hun baas, mits deze consequent met ze omgaat. Ze zijn zeer gesteld op hun gezin, in het bijzonder op kinderen. Hun vacht is grijs of zwart, soms gestreept. Kleine, witte aftekeningen op borst en tenen zijn toegestaan. De kop vertoont veel huidplooien en een fikse onderkin. Met dank aan Wiltimana voor de foto's.

Een Mastino napoletano opvoeden

De Mastino napoletano is rustig en zeer evenwichtig van aard. Het opvoeden van de Mastino napoletano vereist een speciale aanpak, die alleen succesvol zal zijn als de eigenaar voldoende (praktijk)kennis van het ras heeft vergaard, en zelf rustig en zelfverzekerd kan optreden. Als men voor de juiste hondenschool kiest kan een simpele puppy-training voldoende zijn.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Mastino napoletano? Kijk dan op onze Mastino napoletano opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: reu 70-76 cm (teef 60-66 cm) Gewicht: tot 80 kg Kleur: grijs, soms zwart gestreept, soms met een kleine witte aftekening

Aard

De Mastino Napolitano is een waak- en beschermhond bij uitstek. Hij is groot van stuk, sterk gebouwd en stoer. Hij heeft een rustiek, maar tegelijkertijd majestueus voorkomen. Hij is fors en moedig, intelligent van uitdrukking, evenwichtig van aard, gewillig, en niet agressief. Hij is ongeëvenaard in het verdedigen van zijn baas en diens eigendommen. Het lichaam geeft een totaalbeeld van een zware, zeer brede, uiterst robuuste hond, waarvan het lichaam langer is dan de schouderhoogte. Hij is harmonieus in verhouding tot zijn afmetingen en betrekkelijk evenwichtig ten aanzien van zijn profiel. De huid is niet vastgehecht aan het onderliggende bindweefsel, maar los, in het bijzonder aan het hoofd. Daar vertoont de huid rimpels en plooien. Aan de hals vormt ze een keelhuid.

Beweging

Ondanks zijn grootte heeft de volwassen Mastino Napolitano slechts een gemiddelde behoefte aan beweging. Eén korte wandeling per dag volstaat om hem fit te houden.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie kan in dit ras voorkomen. Entropion komt ook voor. Voorgenoemde ziekte wordt vaker beïnvloed door de grote hoeveelheid huid die dit ras heeft. Hierdoor hebben ze vaker te maken met huidproblemen, al dan niet over het gehele lichaam. Tijdens de groeiperiode is dit ras onderhevig aan gewrichtsproblemen aan ellebogen, heupen en knieën.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.