Shar-Pei

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type mastiff
Land van oorsprong China
Fokkers 10 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De shar-pei, ook wel 'Chinese vechthond' genoemd, is een oud ras uit het Middenrijk. De hond bestond 2000 jaar geleden al, zoals blijkt uit aardewerken beeldjes. De shar-pei deed dienst als waakhond en schapendrijver, maar werd ook afgericht voor gevechten met soortgenoten. Vaak ook werden ze gewoon gegeten! Tegenwoordig komt de plooienhond nog amper voor in China. In Hongkong hebben een aantal fokkers zich ingespannen om het ras te vermeerderen. Omdat dat geen eenvoudig karwei was, werden in 1973 enkele shar-peis verkocht aan Amerikanen. Het fokken liep daar meteen voorspoedig. De eerste shar-peis kwamen in 1979 in Europa. Het borstelachtige, opstaande haar is meestal zandkleurig (de vertaling van 'shar-pei' is overigens ook 'zandkleurige hond'). De typerende gerimpelde huid bezorgt deze hond een grappig uiterlijk. Zeker bij jonge honden zit de huid 'los'. De shar-pei is een eerder gereserveerde hond maar hij is blij met alle aandacht en knuffels van de eigenaar, en is bijzonder speels. Waakzaam wordt hij pas op volwassen leeftijd, over het algemeen blijft hij ook tegenover vreemden zeer gereserveerd. Een goede socialisatie is dan ook een must.

Een Shar-Pei opvoeden

Training moet heel streng en consequent zijn. De Sharpei heeft een consequente opvoeding nodig : een ja is een ja en een neen is een neen ! Enkele lessen volgen in een goede hondenschool is dan ook aangeraden, dit om U hierbij te helpen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Shar-Pei? Kijk dan op onze Shar-Pei opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 45-50 cm Gewicht: 18-25 kg Kleur: zandkleur, ree-of donkerbruin, zwart Bijzonder kenmerk:wijde, geplooide vacht De Shar-pei is onder te verdelen in 3 verschillende vachttypes, namelijk de horsecoat, de brushcoat en de bearcoat. * Het haar van de horsecoat moet kort, borstelig en hard aanvoelen. * het haar van de brushcoat voelt zachter aan en mag niet langer zijn dan 2,5 cm. * het haar van de bearcoat is langer dan 2,5 cm, dit vachttype is een fout volgens de rasstandaard. * Kleur vacht Gevlekt ( Flowered) is een niet erkende kleur volgens de rasstandaard

Aard

Bij een karakteromschrijving dient men zich bewust te zijn van het feit dat karakters door omstandigheden van buitenaf, zoals socialisatie en opvoeding, sterk uiteen kunnen lopen. De aanhankelijkheid voor "zijn gezin", de opmerkelijke intelligentie en kindvriendelijkheid maken de Shar-Pei tot een bijzonder fijne huishond. Door hun uiterst schone instelling kunnen ze heel vroeg en gemakkelijk zindelijk gemaakt worden. Hun persoonlijkheid en trotse houding maken hen, met hun ingeboren waakinstinct, tot een goede "verdediger van huis en haard". Tegenover vreemden gedragen ze zich terughoudend. Ze bepalen zelf of en wanneer ze door iemand aangehaald willen worden of niet. Iemand die ze niet mogen of "niet willen" wordt eenvoudigweg genegeerd. Mogen ze iemand wél dan zal diegene het ook weten ook!

Beweging

De Sharpei heeft wel wat beweging nodig. Als hij zich buitenshuis kan bewegen, gedraagt hij zich in huis verder erg rustig.

Erfelijke ziekten

Familial Shar-pei Fever (Shar-pei koorts) Een normaal verlopende ontsteking verloopt in verschillende fasen. De eerste fase, de zgn. acute fase, begint met weefsel beschadiging en eindigt met de verschijnselen die passen bij een acute ontsteking. Alleen of in combinatie met bepaalde afwijkingen krijgt men een patiënt die als het ware blijft "hangen" in de acute fase zodat koorts, pijn en zwelling blijven toenemen. Door de vaak onbenullige oorzaak van de ontsteking wordt dit syndroom bij Shar-Pei's onofficieel ook wel met de term "onbegrepen koorts" aangeduid. Amyloidose is een aandoening waarbij door afzetting van (onoplosbare) amyloid-eiwitten functieverlies en uiteindelijk degeneratie van organen plaats vindt.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.