Honden centrum

Shar-Pei (45022x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Shar-Pei

Davy Agten

Foto 's Shar-Pei

foto: Shar-pei foto: Shar-pei

Video's

Shar-Pei Shar-Pei Shar-Pei Shar-Pei

Algemeen

 • Groep:Type mastiff
 • Land van oorsprong:China
 • Algemeen voorkomen:De shar-pei, ook wel 'Chinese vechthond' genoemd, is een oud ras uit het Middenrijk. De hond bestond 2000 jaar geleden al, zoals blijkt uit aardewerken beeldjes.

  De shar-pei deed dienst als waakhond en schapendrijver, maar werd ook afgericht voor gevechten met soortgenoten. Vaak ook werden ze gewoon gegeten!

  Tegenwoordig komt de plooienhond nog amper voor in China. In Hongkong hebben een aantal fokkers zich ingespannen om het ras te vermeerderen. Omdat dat geen eenvoudig karwei was, werden in 1973 enkele shar-peis verkocht aan Amerikanen. Het fokken liep daar meteen voorspoedig. De eerste shar-peis kwamen in 1979 in Europa.

  Het borstelachtige, opstaande haar is meestal zandkleurig (de vertaling van 'shar-pei' is overigens ook 'zandkleurige hond'EMO 8. De typerende gerimpelde huid bezorgt deze hond een grappig uiterlijk. Zeker bij jonge honden zit de huid 'los'.

  De shar-pei is een eerder gereserveerde hond maar hij is blij met alle aandacht en knuffels van de eigenaar, en is bijzonder speels. Waakzaam wordt hij pas op volwassen leeftijd, over het algemeen blijft hij ook tegenover vreemden zeer gereserveerd. Een goede socialisatie is dan ook een must.
 • Kindvriendelijkheid:
  • 3
 • Hondvriendelijkheid:
  • 3
 • Gehoorzaamheid:
  • 3
 • Kan alleen zijn:
  • 4
 • Heeft beweging nodig:
  • 4

Training Shar-Pei

Training moet heel streng en consequent zijn.

De Sharpei heeft een consequente opvoeding nodig : een ja is een ja en een neen is een neen ! Enkele lessen volgen in een goede hondenschool is dan ook aangeraden, dit om U hierbij te helpen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Shar-Pei? Kijk dan op onze Shar-Pei opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 45-50 cm
Gewicht: 18-25 kg
Kleur: zandkleur, ree-of donkerbruin, zwart
Bijzonder kenmerk:wijde, geplooide vacht

De Shar-pei is onder te verdelen in 3 verschillende vachttypes, namelijk de horsecoat, de brushcoat en de bearcoat.

* Het haar van de horsecoat moet kort, borstelig en hard aanvoelen.

* het haar van de brushcoat voelt zachter aan en mag niet langer zijn dan 2,5 cm.

* het haar van de bearcoat is langer dan 2,5 cm, dit vachttype is een fout volgens de rasstandaard.

* Kleur vacht Gevlekt ( Flowered) is een niet erkende kleur volgens de rasstandaard

Aard

Bij een karakteromschrijving dient men zich bewust te zijn van het feit dat karakters door omstandigheden van buitenaf, zoals socialisatie en opvoeding, sterk uiteen kunnen lopen.

De aanhankelijkheid voor "zijn gezin", de opmerkelijke intelligentie en kindvriendelijkheid maken de Shar-Pei tot een bijzonder fijne huishond. Door hun uiterst schone instelling kunnen ze heel vroeg en gemakkelijk zindelijk gemaakt worden. Hun persoonlijkheid en trotse houding maken hen, met hun ingeboren waakinstinct, tot een goede "verdediger van huis en haard".

Tegenover vreemden gedragen ze zich terughoudend. Ze bepalen zelf of en wanneer ze door iemand aangehaald willen worden of niet. Iemand die ze niet mogen of "niet willen" wordt eenvoudigweg genegeerd. Mogen ze iemand wél dan zal diegene het ook weten ook!

Beweging

De Sharpei heeft wel wat beweging nodig. Als hij zich buitenshuis kan bewegen, gedraagt hij zich in huis verder erg rustig.

Erfelijke ziekten

Familial Shar-pei Fever (Shar-pei koorts)
Een normaal verlopende ontsteking verloopt in verschillende fasen. De eerste fase, de zgn. acute fase, begint met weefsel beschadiging en eindigt met de verschijnselen die passen bij een acute ontsteking.
Alleen of in combinatie met bepaalde afwijkingen krijgt men een patiënt die als het ware blijft "hangen" in de acute fase zodat koorts, pijn en zwelling blijven toenemen.
Door de vaak onbenullige oorzaak van de ontsteking wordt dit syndroom bij Shar-Pei's onofficieel ook wel met de term "onbegrepen koorts" aangeduid.

Amyloidose is een aandoening waarbij door afzetting van (onoplosbare) amyloid-eiwitten functieverlies en uiteindelijk degeneratie van organen plaats vindt.

Fokkers

Verenigingen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Ledenfoto's van de Shar-Pei

Er zijn 24 honden van het ras Shar-Pei

Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x