Er is niets leukers dan een hond en een kind samen te zien spelen. De situatie is echter niet altijd ideaal. Om problemen te voorkomen en vanaf het begin een gezonde relatie op te bouwen, is het absoluut cruciaal dat je je hond op de juiste manier kennis laat maken met een peuter. Hier zijn enkele handige tips om dat te doen.
1. Maak een weloverwogen keuze
Laat ons er even van uit gaan dat je een hond wil opnemen in je gezin. Denk dan goed na hoe je dat aanpakt. Als het kan, is het altijd beter om een puppy aan te schaffen in plaats van een volwassen hond. Honden die samen met kinderen kunnen opgroeien, zullen zich makkelijker aanpassen en meer geduldig en acceptabel zijn.
Denk ook goed na over het ras. Sommige hondenrassen zijn van nature toleranter en kunnen beter met kinderen overweg. Dankzij hun rustige karakter, zijn de meest veilige rassen onder meer Poedels, Golden Retrievers, Labrador Retrievers en Bull Dogs. De rassen waarmee te voorzichtig moet zijn, zijn onder meer Rottweilers, Malamutes, Terriers en alle soorten jachthonden.
Hou tenslotte rekening met het karakter en de eerdere gedragsgeschiedenis van de hond. Als hij eerder al agressieve neigingen vertoonde, past hij misschien niet bij je gezin. Aan de andere kant kunnen volwassen honden die eerder al probleemloos met kinderen samen leefden toch een goede keuze zijn.
2. Train de hond
Voordat je je nieuwe huisgenoot aan de kinderen voorstelt, laat je hem best al even wennen aan de manier waarop kinderen zich gedragen. Je kan bijvoorbeeld proberen wat luidruchtiger te zijn dan normaal. Als je hem aait, doe dat dan een beetje ruwer, je kan misschien eens aan zijn vacht trekken. Want je weet hoe dat gaat met kinderen?! Beloon je lieveling met iets lekkers, telkens hij rustig blijft in drukke omstandigheden.
Een hond moet ook worden getraind om basiscommando's te gehoorzamen, zoals “zit”, “lig” en “blijf”. In gevaarlijke situaties is er geen commando belangrijker dan de noodroep. Het is het commando dat zo sterk is dat het alle instincten van je hond onderdrukt en ervoor zorgt dat hij meteen naar je toe komt. Het is een belangrijke en noodzakelijke regel voor het geval je hond je kind aanvalt.
3. Leg de basisregels uit aan je kinderen
Peuters hebben niet veel empathie en ze begrijpen een complexe uitleg niet, maar ze moeten een paar eenvoudige regels wél begrijpen en volgen. Het is jouw taak om uit te leggen, op een manier die je kind begrijpt, dat een hond geen speelgoed is.
Laat je kind in duidelijke bewoordingen weten wat wel en niet kan. Enkele belangrijke dingen om over te brengen zijn bijvoorbeeld: trek niet aan de vacht of staart van de hond, blijf uit de buurt van zijn muil en laat hem met rust als hij aan het eten is.
4. Laat je hond het initiatief nemen
Als het om een eerste ontmoeting gaat, moet je de hond op zijn eigen tempo de boel laten verkennen. Hij zou de eerste moeten zijn die je kind benadert. Laat hem zijn weg door de kamer en naar het kind/de baby snuffelen.
Je kind moet ook weten dat de hond soms wat rust nodig heeft en alleen wil zijn. Trekt de hond zich dus even terug, leer je kind dat dan te respecteren.
5. Houd voortdurend toezicht
Laat je peuter en je hond nooit alleen, ongeacht of je hond ooit agressieve neigingen heeft vertoond of niet. Weet dat ook kleinere honden in staat zijn om een kind pijn te doen, en je weet nooit waar dat toe kan leiden. Ze zonder toezicht bij elkaar laten is net hetzelfde als twee peuters alleen achterlaten in een situatie waarin ze gewond kunnen raken.
6. Gebruik time-outs
Time-outs zijn een super handig hulpmiddel die zowel voor de kinderen als voor de hond gebruikt kunnen worden. Als een van hen zich misdraagt, moet hij een tijdje uit het zicht verdwijnen. Bij honden kun je goed gedrag ook versterken met snoepjes. Zowel honden als peuters leren door herhaling, dus wees consistent.
7. Betrek je kind bij hondgerelateerde activiteiten
Een van de belangrijkste zaken bij het opbouwen van een gezonde relatie tussen hond en kind is routine. Hoewel peuters niet veel kunnen helpen als het gaat om het verzorgen van de hond, kan je ze er toch bij betrekken door ze altijd kleine en gemakkelijke taken te geven (terwijl jij toekijkt).
Het meest opvallende is dat je je peuter altijd mee moet nemen bij het uitlaten van de hond. Alleen al de constante aanwezigheid zal helpen om aan elkaar te wennen. Als je je hond en kind samen laat spelen, zorg er dan voor dat het er niet te ruig aan toe gaat. Vergeet de oude mantra's van "Ze spelen gewoon" en "Mijn hond zou nooit iemand pijn doen". Agressieve spelletjes kunnen gemakkelijk uit de hand lopen, en de hond kan het kind verwonden zonder die bedoeling te hebben. Het is dus aan te raden om veilig aan de kant te blijven en een oogje in het zeil te houden.
8. Voorkom jaloezie
De komst van een nieuw gezinslid - of het nu een hond of een baby is - is een leuke gebeurtenis, die ook voor verwarring kan zorgen. Jaloezie treedt meestal snel op en het is aan jou om er een goed evenwicht in te vinden.
Wees niet oneerlijk door al je aandacht op de hond of de baby te richten, terwijl je de ander wegstuurt. Dit werkt jaloerse gevoelens in de hand en dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn.
9. Zoek hulp als je problemen opmerkt
Je moet snel reageren als je de eerste signalen van agressief gedrag merkt. Als je hond constant naar het kind gromt of andere tekenen van agressie vertoont, is het tijd om advies te vragen.
De beste hulplijn is normaal gesproken de dierenarts of een hondentherapeut. Hoop er niet op dat het gedrag vanzelf overgaat. Het escaleert meestal alleen maar en de veiligheid van de kinderen staat op het spel.
Besluit
Het kan wat werk en geduld vergen, maar als je hond en je kind eenmaal aan elkaar gewend zijn, zullen de resultaten prachtig en hartverwarmend zijn. Een kind dat al van in de vroege kinderjaren opgroeit met een hond aan zijn zijde, zal meer verantwoordelijk en empathisch zijn. Deze vriendschap is onvoorwaardelijk en zal resulteren in een levenslange liefde voor dieren.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.