Je hond leren zitten

Je hond het “zit”-commando aanleren, is meestal vrij eenvoudig omdat honden sowieso de neiging hebben om uit eigen beweging te gaan zitten. "Zit" is een belangrijk basiscommando dat in principe elke hond zou moeten kennen (en kunnen). Het is een manier om je hond op een plek te laten zitten zodat hij zich op jou kan focussen. Dit commando kan helpen als basis voor het leren van "blijf" en andere moeilijke(re) commando’s. Belangrijk is dat je hond het commando associeert met de actie.

Zorg dat je voldoende lekkere snoepjes bij je hebt. Deze moeten zacht, klein en natuurlijk zeer lekker zijn. Gebruik je klikkertraining? Hou dan je klikker in de hand. Kies een locatie die privaat is met geen -of weinig- afleiding, zoals je achtertuin of een rustig park.

Ken de juiste zithouding

Wanneer je hond zich in de juiste zitpositie bevindt, zit hij met zijn spronggewrichten en achterste stevig op de grond. Sommige honden zullen vals spelen en een beetje boven de grond "zweven".  Zorg er dus voor dat je je lieveling niet beloont voordat zijn achterste de grond effectief raakt. Idealiter blijft je hond zitten totdat je hem terug vrij laat/het commando opheft (sommige trainers gebruiken daarvoor het woord "OK").  Soms gehoorzaamt je hond niet.  Leer hem daarom eerst het “blijf”-commando. Hou een paar keer per week 5 à 10 minuten vrij om aan deze training te werken.

Toon de beloning

Trek de aandacht van je hond en laat hem zien dat je iets lekkers in je hand hebt. Houd de traktatie net boven zijn snuit (niet te hoog, anders kan hij springen). Beweeg het snoepje in de richting van zijn oren, dichtbij zijn kop. De snuit van je hond zal omhoog komen om het snoepje te volgen.  De meeste honden gaan zitten wanneer het snoepje op een bepaald punt komt. Zodra het achterste van je hond de grond raakt, zeg je "ja!" of “goed zo” op een enthousiaste manier (of klik op je klikker). Geef je hond onmiddellijk iets lekker, aai hem en prijs hem de hemel in.

Herhaal het commando

Herhaal deze stappen tot je hond, als hij het snoepje boven zijn snuit opmerkt, spontaan gaat zitten. Voeg vervolgens het commando toe: zeg de naam van je hond gevolgd door het woord "zitten"/”zit”, consequent uitgesproken terwijl je het snoepje in dezelfde positie houdt als voorheen. Herhaal dit verschillende keren, waarbij je het commando "zitten"/”zit” elke keer weer gebruikt en de handbeweging geleidelijk afbouwt (blijf de beloning gebruiken, maak de beweging gewoon af).

Blijf oefenen

Houd de hele dag door korte trainingssessies op verschillende locaties, zowel binnen als buiten. Dit zal natuurlijk de afleiding vergroten, maar je wil tenslotte dat je hond gaat zitten ondanks alle afleidingen. Beëindig de training altijd positief (met succes), wees geduldig en consistent.

Problemen en bewijsgedrag

Als je hond na een paar pogingen niet alleen gaat zitten, duw hem dan niet in de zitpositie. Honden leren op die manier niets. Schreeuw niet of straf hem niet. Honden reageren zelden op negatieve commentaren. Die zorgen enkel voor verwarring. Overweeg in plaats daarvan snoepjes die nóg lekkerder zijn, zoals vers vlees, stukjes hotdog, kaas of leverworst.

Ondervind je dan nog steeds problemen om je hond te doen zitten? Probeer dan het gedrag te markeren. Besteed wat tijd met je hond te observeren. Telkens wanneer hij uit eigen beweging gaat zitten, prijs en beloon je hem en geeft het "zit"-commando. Doe dit iedere keer je hond gaat zitten. Je zult altijd snoepjes bij je moeten hebben om dit goed te laten werken. Bovendien is het vrij eenvoudig om gedrag vast te leggen met een klikker. Als je hond eenmaal weet hoe hij moet gaan zitten, kun je het “zit”-commando trainen op verschillende locaties met verschillende soorten afleiding. Dit wordt bewijsgedrag genoemd en zorgt ervoor dat je hond dit commando kan gehoorzamen waar en wanneer het wordt gegeven.

Tips

  • Kies de voordeur en de eetbak als reguliere trainingsplek. De kans is heel groot dat je hond gaat zitten als hij gasten begroet (aan de voordeur) of aan de eetbak voor je hem eten geeft.
  • Zodra je hond een zit-expert wordt, hoef je hem niet elke keer een snoepje te geven. Het is een goed idee om af en toe te belonen en zo het gedrag te versterken.

Als je hond dit goed onder de knie heeft kan je beginnen met je hond leren liggen.

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Agnes

Wij hebben een hond van 10 jaar oud, uit een asiel in Spanje. Een Pointer, heb niets geleerd. We hebben haar nu een half jaar, maar de zit commando kent ze dus ook niet. Is heel moeilijk te leren. Wel hebben we heel veel geduld met haar, maar zou wel leuk zijn om haar nog wat commando's te leren. Ze lijkt wel een heel klein beetje op te pakken, maar veel gang zit daar niet in. Hoe is een hond uit een asiel en van die leeftijd nog iets bij te brengen??
Als het lukt is het leuk, en als het niet lukt, nou ja, dan is het jammer. Ik kijk naar de hond op een klassieke manier, wat is haalbaar, en wat mag je nog verwachten?? Natuurlijk leer je een pup veel makkelijker dingen.
Weet iemand wat tips voor mij?


Een reactie plaatsen