"Lig" of "Ga liggen" is een belangrijk basiscommando. Idealiter zouden alle honden moeten weten hoe ze moeten gaan liggen als hun baasje daarom vraagt. Het commando "lig" kan erg handig zijn wanneer je hond zich moet ontspannen in een bepaalde situatie of om hem gedurende een langere periode in een ‘blijf’-positie te houden. Het is ook de basis voor het aanleren van sommige hondentrucs, zoals bijvoorbeeld de populaire rollover (rol). Gelukkig is het aanleren van het ‘lig’-commando bijna net zo eenvoudig als het aanleren van het “zit”-commando. (Je hond leren zitten)
Je hond ligt in een goede houding als zijn borst, ellebogen en het spronggewricht (de hakken) op de grond liggen. In ideale omstandigheden zou hij zo moeten blijven liggen tot jij het commando opheft of vrij geeft. Door veel te oefenen kan je de ligpositie verbeteren, en is het een eenvoudig commando om aan te leren.
Hoe leer je je hond om te gaan liggen?
Voor je begint, zorg je dat je voldoende heerlijke snacks bij de hand hebt om je hond te belonen. De traktaties moeten klein, zacht en natuurlijk overheerlijk zijn. Gebruik deze ‘speciale’ snoepjes alleen voor trainingssessies en geef andere snacks als standaard beloning.
Zoek een plek zonder afleiding waar je ongeveer 5 à 10 minuten kan oefenen. Als je klikkertraining geeft, moet je je klikker natuurlijk bij de hand hebben.
- Trek de aandacht van je hond. Laat hem zien dat je iets lekkers in je hand hebt.
- Houd het snoepje voor zijn snuit, maar geef het nog niet. Beweeg het snoepje in een vloeiende beweging naar de grond en laat je hond de snack volgen.
- Herhaal deze beweging tot je hond op de grond gaat liggen. Als hij de snack niet volgt met zijn lichaam, probeer het snoepje dan een beetje weg te trekken.
- Zodra je hond helemaal plat ligt (wat betekent dat zijn ellebogen en spronggewricht op de grond liggen), geef hem dan wat lekkers en een welgemeende knuffel met veel lof.
- Voert je hond de ‘lig’-beweging consequent uit met een snoepje, voeg dan het verbale commando toe. Zeg het woord 'lig' duidelijk en consequent terwijl je het snoepje naar de grond beweegt.
- Herhaal dit tot je hond zuiver op commando gaat liggen, dus zonder gebruik van het snoepje. Blijf hem wel belonen telkens hij gaat liggen.
Je houdt best één of twee keer per dag een korte trainingssessie, bij voorkeur op verschillende locaties (zowel binnen als buiten). Probeer de sessies altijd op een positieve manier te beëindigen. Zoek indien nodig een ander commando dat je hond al goed onder de knie heeft (bv. ‘zit’) en eindig daarmee, gevolgd door een snoepje.
Voeg het vrijlatingswoord toe
Wanneer je hond met succes op commando gaat liggen, is het tijd om je vrijlatingswoord te introduceren. Dit gebruik je als je je hond toestemming geeft om terug recht te staan. Veel mensen gebruiken het woord "OK" , maar elk woord dat je gebruikt, werkt zolang je consistent bent.
Begin met korte sessies, laat je hond maximaal 30 seconden liggen voordat je hem weer vrij laat. Om hem dit te leren, kan je het "blijf"-commando gebruiken, gevolgd door het vrijlatingscommando. Verleng de sessies geleidelijk aan, zodat je hond blijft liggen tot je 'OK' (of een andere woord) zegt, ongeacht hoe lang het duurt.
Problemen en bewijsgedrag
Als het niet meteen lukt om je hond te doen liggen met snoepjes, probeer dan het gedrag te markeren. Zeg telkens als je hond uit eigen beweging gaat liggen, 'lig' en beloon hem vervolgens. Herhaal dit telkens hij gaat liggen. Je zult waarschijnlijk veel snoepjes bij je moeten hebben als dit systeem werkt. Het is ook vrij eenvoudig om gedrag vast te leggen met een klikker.
Wanneer je hond snel reageert op het commando, probeer dan geleidelijk aan afleidingen toe te voegen. Zet de training verder op meerdere locaties en volg verschillende scenario's.
Zodra je hond een “lig”-expert wordt, hoef je niet langer elke keer een snoepje te geven. Het is een goed idee om af en toe een beloning te geven om goed gedrag aan te moedigen. Belonen met lof is een beter idee. Je hond houdt er immers van je te plezieren, de snoepjes zijn slechts een leuk extraatje.
Tips
- Gaat je hond na een paar pogingen nog steeds niet liggen, duw hem dan niet in die positie. Het is een veel voorkomende fout die baasjes maken en honden leren meestal niet op deze manier.
- Schreeuw niet tegen je hond en straf hem niet, want dit zal hem alleen maar ontmoedigen.
- Als je hond niet goed reageert op de gebruikelijke snoepjes, probeer dan een traktatie die lekkerder is, zoals vers vlees.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.