Mastiff

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type mastiff
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 8 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Vanwege zijn massieve lichaamsbouw en zijn indrukwekkende grootte maakt de mastiff een kolossalere indruk dan andere grote honden. Hij stamt af van molossers en vechthonden. Het ras wordt al eeuwen gefokt in Engeland en diende aanvankelijk ook als vechthond. De mastiff is een lieve, aanhankelijke en rustige huisgenoot. Hij gehoorzaamt zijn baas zonder protest, mits hij goed is opgeleid. Andere familieleden beschermt hij graag. Met kinderen speelt hij geduldig. Tegenover vreemden is hij eerder onverschillig. Als hij de indruk heeft dat baas, gezin of huis worden bedreigd, dan is zijn bereidheid om dat alles te beschermen haast niet in te tomen. De kort-harige, stugge vacht is zilverachtig beige, oranjebruin of lichtbruin met donkere strepen. Bek, neus en vacht rond de ogen moeten donker, liefst zwart zijn.

Een Mastiff opvoeden

De Mastiff pleziert graag en reageert goed op training, wanneer men hem geduldig en vriendelijk benadert.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Mastiff? Kijk dan op onze Mastiff opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: reu min. 75 cm (teef min. 69 cm) Gewicht: 75-90 kg Kleur: zilverachtig beige, oranjebruin, lichtbruin met donkere strepen

Aard

Onder de ruwe bolster van deze zwaargewicht zit een heel klein hartje. De Mastiff is een uitermate zachtaardige en kindervriendelijke gentleman. Bovendien is hij een bourgeois eerste klas. Hij houdt van een wel uitgelijnd leventje. Maakt bij het krieken van de dag inventaris op van zijn eigendommen. Rekent erop dat alle activiteiten van die dag volgens een normaal patroon verlopen en is diep ongelukkig als hier wordt van afgeweken. De Mastiff is een sociale hond. Men kan hem heel gemakkelijk in roedel houden zonder dat daar ernstige problemen uit voortvloeien. Ook met andere rassen vlot het heel goed, maar dan wel op voorwaarde dat ook die andere dieren sociaal zijn. Verder is de Mastiff ook ongelofelijk verknocht aan zijn familie en van kinderen houdt hij als geen ander. Hij zal zijn familie ten alle tijden verdedigen waar nodig en verlangt daar niets voor terug. Misschien enkel dat hij als volwaardig lid van het gezin wenst behandeld te worden en er zeker niet van houdt om in een hok te worden gezet. Zet men een Mastiff toch in een hok, dan zal deze niet alleen van verdriet wegkwijnen en erg schuw worden, maar bovendien alleen zijn hok verdedigen, maar zeker niet zijn "geliefden".

Beweging

Deze hond heeft veel beweging nodig en ook heel veel ruimte ( en ook een heleboel voedsel, maar dat hadden jullie al geraden ). Mastiffs zijn niet zo dol op tentoonstellingen, hoewel er toch heel wat exemplaren op een tentoonstelling verschijnen. Ze zouden veel liever met een nobele houding over een landgoed waken.

Erfelijke ziekten

Door het grote formaat van de hond kunnen gewrihtsproblemen ontstaan. Fokdieren worden op heupdysplasie gecontroleerd.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.