Duitse dog

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type mastiff
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 9 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Weetjes over de Duitse dog

  • Scooby-Doo inspiratie: De beroemde tekenfilmfiguur Scooby-Doo is een Duitse Dog.
  • Eigen museum: In Duitsland bestaat een museum gewijd aan dit ras.
  • Geen Duitse oorsprong: Ondanks de naam komt de Duitse Dog oorspronkelijk waarschijnlijk uit Denemarken.
  • Zachte reuzen: Deze honden staan bekend als 'zachte reuzen' vanwege hun vriendelijke aard.
  • Blauwe pups: Sommige Duitse Doggen worden met blauwe ogen geboren.
  • Korte levensduur: Ze leven gemiddeld slechts 6 tot 10 jaar.
  • Oude afstamming: Hun geschiedenis gaat terug tot de oude Egyptische tijd.
  • Grootste hond: Het Guinness Wereldrecord voor de grootste hond ooit is een Duitse Dog genaamd Zeus.
  • Presidentiële huisdieren: Amerikaanse presidenten hadden soms Duitse Doggen als huisdieren.
  • Geen waakhonden: Ondanks hun grootte zijn ze meestal slechte waakhonden.
  • Eetgewoonten: Ze kunnen tot 2,5 kilogram droogvoer per dag consumeren.
  • Grote nesten: Een teef kan wel 15 pups krijgen.
  • Groeispurten: Pups kunnen in het eerste jaar tot 90 kilo wegen.
  • Slaapgewoonten: Deze honden slapen tot 20 uur per dag als pups.
  • Kleurvariaties: Ze komen voor in vele kleuren, waaronder fawn, brindle en zwart.
  • Gezondheidschecks: Ze zijn vatbaar voor heupdysplasie.
  • Acteerwerk: Verschijnen vaak in films en commercials.
  • Lange staarten: Hun staarten kunnen wel 76 cm lang worden.
  • Eerste indruk: Oorspronkelijk gefokt om indruk te maken, niet om te vechten.
  • Niet blaffen: Ze blaffen niet veel, maar als ze dat doen, is het luid.

Algemeen voorkomen

Doggen en hun verwanten zijn rustig en evenwichtig van karakter. Omdat ze zich bewust zijn van hun kracht en superioriteit, valt het dit ras niet zwaar om goed en vriendelijk te zijn. Maar in noodsituaties, bijvoorbeeld als het zaak is de baas en diens huis te verdedigen, dan kan een dog zich ontpoppen tot een gevaarlijke vechthond.

Het is goed te zien dat de Duitse dog is ontstaan uit Tibetaanse doggen, molossers en andere vecht- en jachthonden, en uit Engelse drijfhonden (vooral kruisingen tussen de mastiff en de Ierse wolfshond).

Er ging lange tijd overheen voordat de kolossale honden van dit ras ontstonden. Pas in 1880 kreeg dit ras officieel de naam Duitse dog en in 1891 werd de standaard vastgesteld. Voor die tijd werden deze honden 'ulmer doggen', 'tijgerdoggen' of'Deense doggen' genoemd. Tot vandaag de dag heet het ras in Engeland 'great dane'.

Een hond die zo groot is als de Duitse dog (reuen moeten een schouderhoogte van minimaal 80 cm hebben, teven minimaal 72 cm) heeft veel plaats nodig, het liefst een vrijstaand huis met een grote tuin. Verder moet hij veel uitloop hebben en ook taken te verrichten.

Omdat ze intelligent en gevoelig zijn, kunnen Duitse doggen worden opgeleid als beveiligingshond. Alleen al door hun grootte dwingen deze honden als beschermer en bewaker veel respect af. Met een degelijke opleiding ontwikkelt men bij de Duitse dog echter vooral absolute gehoorzaamheid aan zijn baas. Dit móet wel worden geëist van dit enorme dier, omdat hij anders een niet gering gevaar kan betekenen voor zijn omgeving.

Qua karakter is de Duitse dog een vriendelijke, lieve en zeer aanhankelijke hond, die gek is op kinderen. Duitse doggen zijn doorgaans rustig, ze blaffen weinig en stellen zich zeer zelfverzekerd op. Als ze consequent maar niet met al te strakke hand worden gehouden, tonen deze kolossen zich bijzonder gehoorzaam en leergierig. De Duitse dog bestaat in diverse kleuren. Bij gestreepte doggen is de vacht goudgeel met opvallende zwarte strepen dwars over het lichaam.

Er is vaak verwarring over de benaming Deense dog en Duitse dog. De verwarring rond de namen komt deels uit de geschiedenis van het ras. Hoewel het ras in Duitsland tot volwassenheid is gekomen, hebben veel mensen de naam Deense Dog gebruikt, mogelijk door vroege verwarring over de herkomst. In Duitsland zelf staat het ras bekend als "Deutsche Dogge". In Engels-sprekende landen wordt meestal de term "Great Dane" gebruikt, wat letterlijk vertaald "Grote Deen" betekent.

Ondanks de naam Deense Dog is er weinig bewijs dat het ras veel met Denemarken te maken heeft. De naam is dus meer een historisch overblijfsel dan een accurate beschrijving van de oorsprong. Beide namen verwijzen naar hetzelfde hondenras en de kenmerken zijn identiek.

Een Duitse dog opvoeden

De Duitse Dog opvoeden is op zich niet echt moeilijk. Je moet hem wel van jongs af aan afleren dat hij aan de lijn trekt. Want als hij volgroeit is kan zo'n grote hond als de Duitse Dog wel wat trekken. Hij reageert goed op de intonatie van jouw stem, hiermee bedoel ik dat hij gemakkelijk het verschil kent tussen kwaad of vriendelijk.

Een consequente opvoeding heeft hij nodig maar doe dit op een gevoelige en een begripvolle manier. 

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Duitse dog? Kijk dan op onze Duitse dog opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: min. 80 cm (teef min. 72 cm)

Gewicht: min. 80 kg

Kleur: geel of geelgestroomd, zwart-wit gevlekt ('harlekijn'EMO 8 of blauw

Aard

De Duitse Dog is één van de grootste honden. De Duitse Dog is aanhankelijk, rustig, intelligent en verstandig. Hij kan ook wel eens gevoelig, nieuwsgierig zijn. De Duitse dog is zeker trouw aan zijn baas en zijn gezin, hij is tenslotte onomkoopbaar. Een Duitse Dog is ook moeilijk boos te krijgen.

Een Duitse Dog kan ook wel een uitstekende waakhond zijn, ook al blaft hij niet veel. Er wordt gezegd dat als je een inbreker bent wel binnen kan komen, maar het huis nooit meer kunt verlaten als een Duitse Dog de wacht houdt.

De Duitse Dog is zoals veel andere dog-achtigen niet echt kleinzerig, daardoor is het heel goed mogelijk dat u een ziekte of een gebrek pas heel wat later opmerkt wanneer de ziekte in een latere stadium verkeerd. Dus oppassen geblazen, houdt de reus goed in het oog. Duitse Doggen worden helaas niet oud. Ook al is hij een een grote hond, hij lijkt niet zwaar of geblokt. De Duitse Dog lijkt eerder snel en lenig.

Beweging

Duitse Doggen hebben een gematigde behoefte aan beweging, ondanks hun indrukwekkende grootte. Een of twee langere wandelingen per dag zijn vaak voldoende om aan hun fysieke behoeften te voldoen. Naast wandelingen is kortere speeltijd in een veilige en omheinde ruimte een goede manier om zowel mentale als fysieke energie kwijt te raken.

Bij jonge pups is voorzichtigheid geboden met betrekking tot beweging. Te veel lichamelijke activiteit kan problemen veroorzaken voor hun groeiende botten en gewrichten. Daarom is matige beweging aanbevolen, en intensieve activiteiten zoals hardlopen moeten worden vermeden tot ze volledig zijn gegroeid.

Spelletjes zoals apporteren kunnen een leuke en veilige manier zijn om de hond bezig te houden zonder hem te veel te belasten. Vanwege hun grootte kunnen Duitse Doggen ook gevoelig zijn voor oververhitting. Het is belangrijk om intensieve lichamelijke activiteiten op bijzonder warme dagen te vermijden.

Sommige Duitse Doggen houden van zwemmen, maar als je kiest voor deze vorm van beweging, zorg dan altijd voor toezicht om de veiligheid te garanderen. Naarmate de hond ouder wordt, kunnen zijn bewegingsbehoeften afnemen. Het is raadzaam om met een dierenarts te overleggen voor een aangepast bewegingsplan dat past bij de leeftijd en gezondheid van je hond.

Duitse Doggen die buitenhuis veel beweging krijgen, zijn in huis erg rustig en aangenaam.

Erfelijke ziekten

Duitse Doggen zijn vatbaar voor een aantal erfelijke gezondheidsproblemen, vanwege hun grote formaat en specifieke genetische aanleg. Hier zijn enkele veelvoorkomende erfelijke ziekten:

  • Heupdysplasie: Een aandoening waarbij de heupgewrichten niet correct ontwikkelen, wat kan leiden tot artritis en pijn.
  • Cardiomyopathie: Een hartaandoening die de hartspier aantast en de efficiënte pompwerking van het hart verstoort.
  • Maagtorsie: Ook bekend als een opgeblazen maag, dit is een acute en levensbedreigende aandoening waarbij de maag draait en opzwelt.
  • Elleboogdysplasie: Een andere gewrichtsaandoening die kan leiden tot pijn en artritis.
  • Wobbler-syndroom: Een neurologische aandoening die de ruggenwervels aantast en kan leiden tot wankel lopen of verlamming.
  • Auto-immuunziekten: Duitse Doggen kunnen vatbaar zijn voor bepaalde auto-immuunziekten zoals hypothyreoïdie.
  • Oogproblemen: Aandoeningen zoals staar en progressieve retinale atrofie kunnen voorkomen.
  • Huidproblemen: Allergieën en huidinfecties zijn ook niet ongewoon bij dit ras.

Het is belangrijk om regelmatige dierenartscontroles in te plannen en eventuele erfelijke aandoeningen vroegtijdig op te sporen. Een goed fokprogramma kan ook helpen de kans op deze ziekten te verminderen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.