Duitse dog

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type mastiff
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 13 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Doggen en hun verwanten zijn rustig en evenwichtig van karakter. Omdat ze zich bewust zijn van hun kracht en superioriteit, valt het dit ras niet zwaar om goed en vriendelijk te zijn. Maar in noodsituaties, bijvoorbeeld als het zaak is de baas en diens huis te verdedigen, dan kan een dog zich ontpoppen tot een gevaarlijke vechthond. Het is goed te zien dat de Duitse dog is ontstaan uit Tibetaanse doggen, molossers en andere vecht- en jachthonden, en uit Engelse drijfhonden (vooral kruisingen tussen de mastiff en de Ierse wolfshond). Er ging lange tijd overheen voordat de kolossale honden van dit ras ontstonden. Pas in 1880 kreeg dit ras officieel de naam Duitse dog en in 1891 werd de standaard vastgesteld. Voor die tijd werden deze honden 'ulmer doggen', 'tijgerdoggen' of'Deense doggen' genoemd. Tot vandaag de dag heet het ras in Engeland 'great dane'. Een hond die zo groot is als de Duitse dog (reuen moeten een schouderhoogte van minimaal 80 cm hebben, teven minimaal 72 cm) heeft veel plaats nodig, het liefst een vrijstaand huis met een grote tuin. Verder moet hij veel uitloop hebben en ook taken te verrichten. Omdat ze intelligent en gevoelig zijn, kunnen Duitse doggen worden opgeleid als beveiligingshond. Alleen al door hun grootte dwingen deze honden als beschermer en bewaker veel respect af. Met een degelijke opleiding ontwikkelt men bij de Duitse dog echter vooral absolute gehoorzaamheid aan zijn baas. Dit móet wel worden geëist van dit enorme dier, omdat hij anders een niet gering gevaar kan betekenen voor zijn omgeving. Qua karakter is de Duitse dog een vriendelijke, lieve en zeer aanhankelijke hond, die gek is op kinderen. Duitse doggen zijn doorgaans rustig, ze blaffen weinig en stellen zich zeer zelfverzekerd op. Als ze consequent maar niet met al te strakke hand worden gehouden, tonen deze kolossen zich bijzonder gehoorzaam en leergierig. De Duitse dog bestaat in diverse kleuren. Bij gestreepte doggen is de vacht goudgeel met opvallende zwarte strepen dwars over het lichaam.

Een Duitse dog opvoeden

De Duitse Dog opvoeden is op zich niet echt moeilijk. Je moet hem wel van jongs af aan afleren dat hij aan de lijn trekt. Want als hij volgroeit is kan zo'n grote hond als de Duitse Dog wel wat trekken. Hij reageert goed op de intonatie van jouw stem, hiermee bedoel ik dat hij gemakkelijk het verschil kent tussen kwaad of vriendelijk. Een consequente opvoeding heeft hij nodig maar doe dit op een gevoelige en een begripvolle manier. De Duitse Dog kan zeker alleen los lopen als hij goed luistert en als je op plaatsen bent dat de wet dit goedkeurt.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Duitse dog? Kijk dan op onze Duitse dog opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: min. 80 cm (teef min. 72 cm) Gewicht: min. 80 kg Kleur: geel of geelgestroomd, zwart-wit gevlekt ('harlekijn') of blauw

Aard

De Duitse Dog is één van de grootste honden. De Duitse Dog is aanhankelijk, rustig, intelligent en verstandig. Hij kan ook wel eens gevoelig, nieuwsgierig zijn. De Duitse dog is zeker trouw aan zijn baas en zijn gezin, hij is tenslotte onomkoopbaar. Een Duitse Dog is ook moeilijk boos te krijgen. Een Duitse Dog kan ook wel een uitstekende waakhond zijn, ook al blaft hij niet veel. Er wordt gezegd dat als je een inbreker bent wel binnen kan komen, maar het huis nooit meer kunt verlaten als een Duitse Dog de wacht houdt. De Duitse Dog is zoals veel andere dog-achtigen niet echt kleinzerig, daardoor is het heel goed mogelijk dat u een ziekte of een gebrek pas heel wat later opmerkt wanneer de ziekte in een latere stadium verkeerd. Dus oppassen geblazen, houdt de reus goed in het oog. Duitse Doggen worden helaas niet oud. Ook al is hij een een grote hond, hij lijkt niet zwaar of geblokt. De Duitse Dog lijkt eerder snel en lenig.

Beweging

De Duitse Dog heeft veel beweging nodig en moet voldoende ruimte hebben rond het huis. Een dagje onaangelijnd rennen en ravotten in de natuur zullen ze zeker niet afstaan. Als de Duitse Dog volgroeit is en als hij goed gehoorzaamd kan hij gerust mee naast de fiets lopen. Hij wil rennen en zich uitleven, hou hier rekening mee!!! Als hij het echt niet aankan of als hij echt niet wilt zal hij wel stoppen (dit zal waarschijnlijk nooit niet voorkomen als hij in goede conditie is). Duitse Doggen die buitenhuis veel beweging krijgen, zijn in huis erg rustig en aangenaam.

Erfelijke ziekten

In dit ras kan Heupdysplasie en entropion en ectropion voorkomen evenals bepaalde hartziekten.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.