Kishu

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Aziatische keeshonden
Land van oorsprong Japan
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Kishu ( of Kishu Inu, Kyushu ) behoort tot de rassengroep van de Aziatische Keeshonden en soortgelijken. Het is een 'Shiba Inu'-type Japanse hond en hij vindt zijn oorsprong in de bergachtige gebieden van Mie en Wakayama, waar hij 'matagi's' hond is. Zijn naaste familieleden zijn de Kai Hond en de Shikoku. Hij is ook verwant aan de Hokkaido. Er bestaan slechts subtiele verschillen tussen deze hondenrassen. Hij werd na de Eerste Wereldoorlog, net als de Kai Hond, schaamteloos verwaarloosd. Hij was volledig afhankelijk van de pogingen van de heer Isogai om de nationale Japanse honden weer nieuw leven in te blazen. De middelgrote honden konden niet wedijveren met de grotere vrolijkere Duitse Herder, die recentelijk de gunsten van het publiek gewonnen had. Vroeger werd hij enkel gebruikt in de jacht op herten, maar hij is ook een zeer geschikte jager op wilde zwijnen. De Kishu is een klassiek Japanse, middelgrote hond. De Kishu is een middelgrote hond die in Japan tot de Shikahonden behoort. Dit ras is zeer oud en men kan het spoor terugvolgen tot in de voorchristelijke tijd. De Kishu komt uit de bergstreken rond Wakayama (provincie Mie) en is het meest bekend als een voortreffelijke jager op wilde zwijnen, maar werd ook gebruikt voor hoefdieren. zeer moedig, zeer bewegelijk en bovendien schoon, stil en rustig en een goede waakhond. In Japan zijn ongeveer z'n 80 exemplaren aanwezig. Buiten land van herkomst komt hij nauwelijks voor. Het ras is sinds 1934 beschermd. De Kishu is een middelgrote, krachtige, gespierde en rechthoekige hond.

Een Kishu opvoeden

De Kishu laat zich vrij makkelijk opvoeden wat de omgang met mensen betreft, hoewel zijn zelfstandigheid soms lastig in goede banen te leiden is. In de omgang met andere honden geeft de Kishu echter soms problemen. Maar dit hangt vooral af van de opvoeding.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Kishu? Kijk dan op onze Kishu opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Kishu reu is 49-55 cm, maar de teef 43-49 cm. Gewicht van de Kishu is reu 17-23 kg, de teef 15-18 kg. Kleur: Over het algemeen is de Kishu wit, maar soms ook rood of gestroomd.

Aard

De Kishu is volgzaam, rustig, aanhankelijk en vriendelijk in de omgang met mensen. Het is een attente hond die zeer op zijn eigen familie gesteld is.

Beweging

Dit ras heeft een uitzonderlijk uithoudingsvermogen. Hij heeft dan ook veel ruimte en beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.