Welke hondenrassen zijn het beste voor ouderen?

Het houden van een hond kan voor ouderen veel voordelen bieden. Dieren kunnen gezelschap, liefde, en een gevoel van doel en verantwoordelijkheid bieden. Dit artikel onderzoekt welke rassen het beste zijn voor ouderen, waarop te letten bij de keuze van een huisdier, en hoe je je huis of appartement kunt aanpassen aan een nieuwe harige vriend. We bespreken ook wat te doen in noodgevallen.

De voordelen van een hond voor ouderen

Een hond kan voor veel senioren een bron van vreugde en comfort zijn. Het hebben van een huisdier kan ouderen helpen tegen eenzaamheid en kan een routine en een gevoel van doel in hun dagelijks leven brengen. Verder zijn er onderzoeken die aantonen dat het hebben van een huisdier goed kan zijn voor de gezondheid van senioren, met voordelen zoals een lagere bloeddruk, minder stress en zelfs een langer leven.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een hond voor senioren

Er zijn verschillende factoren waarmee ouderen rekening moeten houden bij het kiezen van een hond. Deze kunnen onder andere de grootte en het energieniveau van het dier, de vereiste verzorging, en je eigen fysieke capaciteit en levensstijl omvatten.

Grootte en energieniveau

Kleinere rassen zijn vaak beter geschikt voor ouderen, omdat ze makkelijker te hanteren en te verzorgen zijn dan grotere honden. Het energieniveau van het hondenras is ook een belangrijke overweging. Hoewel sommige ouderen nog steeds actief en fit zijn, hebben andere misschien moeite met het bijhouden van een energieke hond.

Zorgvereisten

Sommige hondenrassen vereisen meer zorg dan andere. Langharige rassen hebben bijvoorbeeld regelmatige verzorging nodig, en sommige rassen zijn gevoeliger voor gezondheidsproblemen. Het is belangrijk voor ouderen om een hond te kiezen dat past bij hun fysieke capaciteit en beschikbare tijd.

Levensstijl en woonomstandigheden

De levensstijl en woonsituatie van ouderen zijn ook belangrijk. Als je in een appartement woont, is het beter om een rustiger ras te kiezen dat goed kan omgaan met minder ruimte. Als je veel reist, moet je ook rekening houden met de mogelijkheid om je huisdier mee te nemen of te zorgen voor oppas tijdens je afwezigheid.

De beste hondenrassen voor ouderen

 • Bichon Frise: Dit kleine, levendige ras staat bekend om zijn aanhankelijkheid en zijn vermogen om goed op te schieten met andere huisdieren en mensen. Bichons zijn relatief gemakkelijk te trainen en hebben een gematigd energieniveau, wat betekent dat ze blij zullen zijn met een paar dagelijkse wandelingen.
   
 • Shih Tzu: Shih Tzus zijn klein, vriendelijk en hebben weinig beweging nodig, wat ze ideaal maakt voor ouderen. Ze zijn zeer aanhankelijk en genieten van het gezelschap van hun eigenaren.
   
 • Cavalier King Charles Spaniel: Deze honden zijn kalm, aanpasbaar en genieten van zowel ontspannen als wandelen. Ze zijn zeer aanhankelijk en zijn goed in het maken van sterke banden met hun eigenaren.
   
 • Franse Bulldog: Franse Bulldogs zijn kleine, rustige honden die niet veel beweging nodig hebben. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben een aanhankelijk en vriendelijk karakter.
   
 • Maltezer: Maltezers zijn klein, rustig en aanhankelijk. Ze hebben een laag energieniveau en zijn gemakkelijk te verzorgen, wat ze ideaal maakt voor ouderen.

Het aanpassen van uw woning voor uw hond

Het is belangrijk om je huis of appartement veilig en comfortabel te maken voor je nieuwe hond. Dit kan betekenen dat je het huis vrijmaakt van gevaarlijke objecten, een speciale plek creëert voor je huisdier om te slapen en te eten, en ervoor zorgt dat er geen toegang is tot gebieden die gevaarlijk kunnen zijn.

Zorg ervoor dat je woning voldoende ruimte biedt voor je hond om te bewegen en te spelen. Voor honden, overweeg de aanschaf van een hondenbed en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor hun voedsel- en waterbakken. 

Noodgevallen

In geval van een noodgeval is het belangrijk dat je een plan hebt. Dit kan onder meer inhouden dat je de contactgegevens van je dierenarts en een noodopvang bij de hand hebt. Overweeg ook het opstellen van een zorgplan voor het geval je (tijdelijk) niet voor je hond kunt zorgen.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond geïdentificeerd kan worden. 

Conclusie

Het kiezen van een hond als senior kan een bevredigende ervaring zijn die vele voordelen biedt. Door rekening te houden met factoren zoals grootte, energieniveau, zorgvereisten en je eigen levensstijl en woonsituatie, kun je een hond kiezen dat bij je past. Met de juiste planning en voorbereiding, kan je hond een gelukkig en gezond lid van je familie worden.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Afbeeldingen


8 reacties

Diane van Velzen

Welke hondjes ik ook vaak zie bij oudere mensen zijn Shi tzu's en maltezer leeuwtjes... Ze worden dan meestal wel vaak naar de trimsalon gebracht om de vacht korter te houden.

Bieke Van Gijsegem

Ik hou niet van de term schoothondjes, als je om het even welke hond als hond laat leven, ook - neen, vooral - als hij je allerbeste en soms enige vriend is, dan zijn ook yorkshires, poedels, mopsen en zeker cockers échte honden. Van de chihuahua kan ik het niet zeggen, ik ken ze meestal maar als een kopke dat uit een handtas steekt...., maar ik denk dat ook die als echte honden kunnen opgevoed worden.

Myriam De Smet

Als je een medium tuin hebt kan je ook gemakkelijk het iets pittige kooiker hondje ook houden als oudere. Ze zijn altijd wel voor een spelletje of het apporteren van een balletje te vinden.

Roel van der Meer

heb 2 Heidewachtels, die hebben veel beweging nodig dat houdt mij ook in beweging, elke dag een paar maal naar bos of strand geeft mij zelf en de honden uren beweging.
ik wil maar zeggen dat het niet perce om ouderen moet gaan maar om mensen met minder bewegingsmogelijkheden.
nb ik ben uit 1948 en dus in mn 75e levensjaar.

Alexandra

Het meest moeilijke vind ik het vinden van een goede noodopvang, zeker als je van een uitkering moet rondkomen. Voor dierenarts spaar ik maar opvang is kostbaar en de hond moet zich er prettig voelen.

Anja

Ik heb al verschillende rassen gehad, ben nu 53 jaar en heb nu al een jaar of 8 Australische herders, ik zie me niet dadelijk met een ander ras rondlopen, heb malthezer, schitzu,keeshond, duitse herder en pekinees gehad. Allen hebben hun mooie kanten maar deze honden vind ik meer gevoelshonden, ze kunnen me zeker goed lezen en nee ik ga er niet dagelijks mee wandelen, heb er 3 en spelen en rennen samen in de tuin. Liggen overal bij mij want waar ik ook ga in huis, m´n honden zijn er altijd bij. Zoveel liefde voor dit ras, alhoewel ik veel rassen graag zie steekt deze er net wat meer bovenuit.

Peter van der Munnik

We hebben prima ervaringen met onze Duitse Herders, we hebben er 8 gehad, de laatste was een Oud Duitse Herder en stuk voor stuk waren het prachtige en fantastische (lieve)honden. We hebben nu een Witte Herder en we zijn blij dat we, ondanks dat we al op leeftijd zijn(ik 78 en mijn vrouw 69), nog geen dag spijt dat we weer een Herder hebben. Ze houdt ons jong ook al vanwege haar enthousiasme en haar vrolijkheid en onze plicht om dagelijks een paar maal een flink stuk met haar te wandelen. Onze ervaring met kleine hondjes is dat ze over het algemeen ruzie zoeken met grotere honden en dat staat ons tegen.

Mieke Dauwe

Een poedel is ook geschikt voor een 60 plusser! Lief en zacht van karakter. Ik ben 62 en een poedeltje die op 17 juli 1 jaar wordt. Mijn jack russel is 17 jaar en 2 maanden geworden. Lieve hond en niet geschikt voor ouderen tenzij er dagelijks stevig gewandeld worst. Ik ken 85 plussers die dagelijks hun 10000 stappen zetten. Is afhankelijk hoe actief mensen leven. Er zijn vijftigers die aan hun oude dag beginnen. Ik sport veel en mijn plan is om met mijn poedel agility te volgen als ze in de hondenschool de overgang naar de B-klas doet. Ze is al geslaagd in de socialisatie test.


Een reactie plaatsen