Shih Tzu

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Tibetaanse rassen
Land van oorsprong Tibet
Fokkers 5 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De shih-tzu is afkomstig van het dak van de wereld: uit Tibet. Daarom wordt hij ook wel tibetaans leeuwtje genoemd. Het hondje werd doorgefokt aan het hof van de Chinese keizer en raakte een eeuw geleden in Engeland verzeild. Het doorfokken van het ras wierp pas begin deze eeuw vruchten af. Bij het fokken werden in Engeland pekinezen ingekruist, wat de kromme voorpootjes, de uitpuilende ogen, de plooien op de neus en de zachte vacht opleverde. Tot op heden is men er niet in geslaagd die typische kenmerken van de pekinees af te zwakken. De shih-tzu is misschien klein, maar pas op, hij is een uitstekende waakhond! De standaard schrijft geen bepaalde vachtkleur voor, maar bij gevlekte exemplaren is een witte bles en staartpunt gewenst. Dit hondje is in de omgang heel plezierig. De shih-tzu is zelfverzekerd, soms zelfs een beetje eigengereid. Daarom moet hij liefdevol, maar vrij consequent worden geleid. De shih-tzu is heel lief voor kinderen.

Een Shih Tzu opvoeden

Als u dit wat eigenzinnige ras met veel geduld en heel consequent opvoedt, kunt u de hond best één en ander bijbrengen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Shih Tzu? Kijk dan op onze Shih Tzu opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: max. 27 cm Gewicht: 4-8 kg Kleur: elke kleur toegestaan, bij gevlekte varianten witte bles en staartpunt gewenst

Aard

Dit ras wordt beschreven als een dier dat bijna menselijk is in het beantwoorden van affectie. Het is een taai gezelschapsdier dat geprezen wordt om zijn enorme veerkracht en de ( zeg maar ) nonchalante houding, die je eigenlijk meer van sommige grote honden zou verwachten. Deze hond is intelligent, levendig en sterk maar ook onafhankelijk en heeft zo z'n eigen willetje. Er zijn exemplaren die dit eigen willetje nogal sterk willen doordrijven. Hij is echt dol op gezelschap en lief voor kinderen.

Beweging

Regelmatige beweging is vereist. Shihtzus zijn met een korte wandeling per dag reeds héél tevreden. De shihtzu stelt op dit gebied zeker geen grote eisen. Let op dat er geen oogontstekingen ontstaan door de kuif die over de ogen valt. Hou er rekening mee dat de Shih Tzu gek is op gezelschap.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.