Shih Tzu

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Tibetaanse rassen
Land van oorsprong Tibet
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Weetjes over de Shih Tzu

 • Betaalbare Boeddhistische Beschermer: De Shih Tzu was oorspronkelijk gefokt als een kleine replica van de leeuw, die een belangrijk symbool is in het boeddhisme. Deze kleine honden dienden als voetverwarmers en spirituele beschermers voor de monniken.
 • Keizerlijke favoriet: Shih Tzus werden zeer gewaardeerd in de Chinese keizerlijke rechtbank. Zoveel zelfs dat de honden op een gegeven moment kostbaarder waren dan goud!
 • Geschenken van de Dalai Lama: Er wordt gezegd dat de eerste Shih Tzus naar China werden gebracht als geschenken van de Dalai Lama aan de Chinese keizer.
 • Kameleon ogen: Shih Tzus hebben vaak een verschillende oogkleur. Het is niet ongewoon dat ze één bruin oog en één blauw oog hebben.
 • Kleine atleten: Ondanks hun grootte en relaxte houding, zijn Shih Tzus verrassend behendig en zijn ze gek op spelletjes en hondensporten zoals agility.
 • Haarloze poten: Shih Tzus hebben geen haar op hun poten, dit is een unieke eigenschap onder de hondenrassen.
 • Sneeuwbal Syndroom: Door hun lange en dikke vacht, kunnen Shih Tzus sneeuwballen verzamelen in hun vacht tijdens het spelen in de sneeuw. Dit kan leiden tot een hilarisch beeld van een hond vol met kleine sneeuwklompen!
 • Veerkrachtige vertaler: "Shih Tzu" betekent letterlijk "leeuwhond" in het Mandarijn. Dit is een knipoog naar hun geschiedenis en uiterlijk.
 • Rare rui: Shih Tzus verliezen hun haar niet zoals de meeste honden, maar ruien eerder zoals mensen. Dit maakt ze een goede keuze voor mensen met allergieën.
 • Van uitsterven gered: Tijdens de Chinese Revolutie zijn bijna alle Shih Tzus gestorven. Het ras werd gered door slechts 14 honden, die de basis vormen van alle moderne Shih Tzus.
 • Eeuwenoud ras: De Shih Tzu is een van de oudste hondenrassen ter wereld en kan worden getraceerd tot 8000 voor Christus.
 • Beroemde gezichten: Veel beroemdheden, waaronder Nicole Richie en Mariah Carey, zijn trotse eigenaren van Shih Tzus.
 • Waardevolle vacht: De vacht van de Shih Tzu kan wel 30 cm lang worden, waardoor het lijkt alsof ze een lange, vloeiende jurk dragen.
 • Verborgen tanden: De tanden van een Shih Tzu zijn vaak verborgen door hun bovenlip, wat bijdraagt aan hun unieke uiterlijk.
 • Opmerkelijke snorren: Shih Tzus staan bekend om hun kenmerkende 'snorren' en 'baarden', die bijdragen aan hun charmante uiterlijk.
 • Klapperend met de tanden: Shih Tzus hebben de neiging om met hun tanden te klapperen als ze opgewonden zijn.
 • Actieve dromers: Net als mensen kunnen Shih Tzus zeer levendige dromen hebben. Ze kunnen zelfs kwispelen, blaffen of rennen in hun slaap!
 • Stoere karakters: Ondanks hun kleine formaat, hebben Shih Tzus een stoer karakter en laten ze zich niet gemakkelijk intimideren.
 • Tijd voor de trimmer: Door hun lange, dikke vacht hebben Shih Tzus regelmatig professionele verzorging nodig om hun vacht in topconditie te houden.
 • Koningin Elizabeth's favoriet: De Britse koningin Elizabeth II is een bekende liefhebber van de Shih Tzu. Ze had er zelfs één met de naam Choo Choo tijdens haar kindertijd.

Algemeen voorkomen

Shih Tzus zijn kleine, stevige honden met een gedrongen lichaam en een adellijk uiterlijk. Ze hebben een kenmerkend kort gezicht met grote, donkere ogen en een uitdrukking die vaak als "chrysantachtig" wordt omschreven vanwege de groei van het haar rond hun gezicht. De vacht van een Shih Tzu is lang en kan recht of golvend zijn, met veel verschillende kleuren en patronen. Ondanks hun kleine formaat hebben Shih Tzus een waardige en soms zelfs arrogante houding, wat bijdraagt aan hun charme.

Shih Tzus staan bekend om hun kleine, maar stevige lichaamsbouw en hun luxueuze vacht. Ze wegen meestal tussen de 4 en 7 kilogram en hebben een schofthoogte van ongeveer 20 tot 28 centimeter. Hun kop is breed en rond met grote, donkere, wijd uit elkaar staande ogen die een warme en vriendelijke uitdrukking geven.

Hun neus is kort en breed, wat typisch is voor honden met een brachycefale (platte) gezichtsstructuur. De oren van de Shih Tzu zijn groot en hangend, bedekt met lange haren die bijdragen aan hun kenmerkende 'leeuwen' look.

De vacht van de Shih Tzu is lang, dik en kan recht of licht golvend zijn. Het is beschikbaar in een reeks van kleuren, waaronder zwart, wit, blauw, brindle, goud en zilver, vaak in verschillende combinaties. Een volwassen Shih Tzu heeft vaak een lange, vloeiende vacht die regelmatige verzorging en aandacht vereist.

Shih Tzus hebben een levendige en vrolijke uitstraling. Ze lopen met een veerkrachtige, trotse tred die hun vrolijke en uitbundige karakter weerspiegelt.

De Shih Tzu is een van de oudste hondenrassen ter wereld en zijn geschiedenis gaat terug tot oude beschavingen in Tibet en China. Oorspronkelijk gefokt in de Tibetaanse kloosters, werden Shih Tzus gegeven als geschenken aan de Chinese keizerlijke rechtbank. Daar werden ze gekoesterd als gezelschapsdieren en werden ze met veel zorg gefokt door de keizerlijke familie en hovelingen.

De Shih Tzu die we vandaag de dag kennen, is voornamelijk het resultaat van selectieve fokprogramma's tijdens de Ming- en Manchu-dynastieën in China. Het ras werd bijna uitgeroeid tijdens de Chinese Revolutie in de jaren 1940, maar een klein aantal overlevenden werd naar Engeland en Noorwegen gebracht, waar fokkers het ras nieuw leven inbliezen.

Het ras werd voor het eerst erkend door de American Kennel Club in 1969 en is sindsdien een populaire keuze geworden voor mensen die op zoek zijn naar een klein, vriendelijk en aanhankelijk gezelschapsdier.

Een Shih Tzu opvoeden

Als u dit wat eigenzinnige ras met veel geduld en heel consequent opvoedt, kunt u de hond best één en ander bijbrengen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Shih Tzu? Kijk dan op onze Shih Tzu opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: max. 28 cm

Gewicht: 4-7 kg

Kleur: elke kleur toegestaan, bij gevlekte varianten witte bles en staartpunt gewenst

Aard

Dit ras wordt beschreven als een dier dat bijna menselijk is in het beantwoorden van affectie. Het is een taai gezelschapsdier dat geprezen wordt om zijn enorme veerkracht en de ( zeg maar ) nonchalante houding, die je eigenlijk meer van sommige grote honden zou verwachten. Deze hond is intelligent, levendig en sterk maar ook onafhankelijk en heeft zo z'n eigen willetje. Er zijn exemplaren die dit eigen willetje nogal sterk willen doordrijven. Hij is echt dol op gezelschap en lief voor kinderen.

Beweging

Hoewel Shih Tzus een klein hondenras zijn, hebben ze nog steeds een matige hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze genieten van korte, dagelijkse wandelingen en speeltijd in een veilig omheinde tuin of binnen. Het is belangrijk om te onthouden dat Shih Tzus brachycefale honden zijn, wat betekent dat ze een plat gezicht en een kortere neus hebben, waardoor ze gevoelig zijn voor oververhitting en ademhalingsproblemen. Daarom moeten lange wandelingen of intensieve activiteiten worden vermeden, vooral in warm weer.

Naast fysieke activiteiten, hebben Shih Tzus ook mentale stimulatie nodig. Ze genieten van spelletjes, puzzels en trainingssessies die hun geest scherp houden. Ze zijn ook bekend om hun vaardigheden in hondensporten zoals behendigheid en rally, die zowel hun fysieke als mentale vaardigheden aanspreken.

Over het algemeen wordt aanbevolen dat een volwassen Shih Tzu ongeveer 30 tot 60 minuten beweging per dag krijgt, verdeeld over verschillende activiteiten. Het is echter ook belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften van je hond, omdat sommige Shih Tzus actiever kunnen zijn dan anderen.

Erfelijke ziekten

 • Brachycefaal Syndroom: Door hun korte neus en platte gezicht kunnen Shih Tzus last hebben van ademhalingsproblemen, bekend als het brachycefaal syndroom.
 • Hip Dysplasia: Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet correct gevormd zijn, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
 • Patella Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit de juiste positie verschuift of ontwricht, wat kan leiden tot kreupelheid of ongemak.
 • Oogproblemen: Shih Tzus kunnen vatbaar zijn voor verschillende oogproblemen, zoals staar, droge ogen en progressieve retinale atrofie (PRA).
 • Oorinfecties: Vanwege hun hangende oren zijn Shih Tzus vatbaar voor oorinfecties, wat kan leiden tot ongemak en gehoorverlies als het niet wordt behandeld.
 • Allergieën: Net als mensen kunnen Shih Tzus last hebben van allergieën, wat kan leiden tot huidirritaties en andere symptomen.
 • Ziekte van von Willebrand: Dit is een bloedstollingsstoornis die bij sommige Shih Tzus voorkomt, vergelijkbaar met hemofilie bij mensen.
 • Portosystemische shunt: Dit is een abnormale verbinding tussen de lever en de bloedvaten, wat kan leiden tot een slechte groei, neurologische problemen en andere symptomen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.