Shih Tzu

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Tibetaanse rassen
Land van oorsprong Tibet
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Weetjes over de Shih Tzu

Betaalbare boeddhistische beschermer

Wist je dat de Shih Tzu oorspronkelijk gefokt werd als een kleine versie van de leeuw? Dit dier is heel belangrijk in het boeddhisme. Deze kleine viervoeters hielden niet alleen de voeten van monniken warm maar beschermden hen ook op spiritueel vlak.

Keizerlijke favoriet

In de Chinese keizerlijke hof was de Shih Tzu enorm geliefd. Hun waarde overtrof zelfs die van goud!

Geschenken van de Dalai Lama

De eerste Shih Tzus kwamen als geschenken van de Dalai Lama aan de Chinese keizer. Een teken van diepe verbondenheid en respect.

Kameleon ogen

Shih Tzus vallen op met hun unieke ogen, vaak in twee verschillende kleuren. Een bruin en een blauw oog is geen uitzondering.

Kleine atleten

Laat je niet misleiden door hun relaxte houding. Shih Tzus zijn verrassend behendig en dol op spelletjes en agility.

Haarloze poten

Een bijzonder kenmerk van Shih Tzus? Ze hebben geen haar op hun poten. Uniek onder honden!

Sneeuwbal syndroom

Hun lange, dikke vacht vangt sneeuwballen tijdens het spelen in de sneeuw. Een grappig gezicht, zo'n hond vol sneeuwklompen!

Veerkrachtige vertaler

"Shih Tzu" betekent "leeuwhond" in het Mandarijn, een eerbetoon aan hun geschiedenis en uiterlijk.

Rare rui

Shih Tzus ruien meer zoals mensen dan andere honden. Dit maakt ze een prima keuze voor mensen met allergieën.

Van uitsterven gered

Tijdens de Chinese Revolutie waren Shih Tzus bijna uitgestorven. Gelukkig redde een kleine groep van slechts 14 honden het ras.

Eeuwenoud ras

De Shih Tzu behoort tot de oudste hondenrassen, met een geschiedenis die terug gaat tot 8000 voor Christus.

Beroemde gezichten

Nicole Richie en Mariah Carey behoren tot de beroemdheden die trots zijn op hun Shih Tzu.

Waardevolle vacht

De vacht van een Shih Tzu kan wel 30 cm lang worden, alsof ze een lange, vloeiende jurk dragen.

Verborgen tanden

De tanden van een Shih Tzu zie je vaak niet, verstopt achter hun bovenlip. Dit draagt bij aan hun unieke uiterlijk.

Opmerkelijke snorren

Shih Tzus staan bekend om hun 'snorren' en 'baarden', wat ze extra charmant maakt.

Klapperend met de tanden

Shih Tzus klapperen soms met hun tanden als ze opgewonden zijn. Een schattig kenmerk!

Actieve dromers

Shih Tzus dromen levendig. Ze kwispelen, blaffen of rennen soms in hun slaap!

Stoere karakters

Ondanks hun kleine formaat laten Shih Tzus zich niet snel intimideren. Ze hebben een stoer karakter.

Tijd voor de trimmer

Hun lange, dikke vacht vraagt om regelmatige professionele verzorging om mooi te blijven.

Koningin Elizabeth's favoriet

Koningin Elizabeth II had een Shih Tzu genaamd Choo Choo tijdens haar kindertijd. Ook royals houden dus van dit charmante ras.

Algemeen voorkomen

Shih Tzus zijn kleine, stevige honden met een gedrongen lichaam en een adellijk uiterlijk. Ze hebben een kenmerkend kort gezicht met grote, donkere ogen en een uitdrukking die vaak als "chrysantachtig" wordt omschreven vanwege de groei van het haar rond hun gezicht. De vacht van een Shih Tzu is lang en kan recht of golvend zijn, met veel verschillende kleuren en patronen. Ondanks hun kleine formaat hebben Shih Tzus een waardige en soms zelfs arrogante houding, wat bijdraagt aan hun charme.

Shih Tzus staan bekend om hun kleine, maar stevige lichaamsbouw en hun luxueuze vacht. Ze wegen meestal tussen de 4 en 7 kilogram en hebben een schofthoogte van ongeveer 20 tot 28 centimeter. Hun kop is breed en rond met grote, donkere, wijd uit elkaar staande ogen die een warme en vriendelijke uitdrukking geven.

Hun neus is kort en breed, wat typisch is voor honden met een brachycefale (platte) gezichtsstructuur. De oren van de Shih Tzu zijn groot en hangend, bedekt met lange haren die bijdragen aan hun kenmerkende 'leeuwen' look.

De vacht van de Shih Tzu is lang, dik en kan recht of licht golvend zijn. Het is beschikbaar in een reeks van kleuren, waaronder zwart, wit, blauw, brindle, goud en zilver, vaak in verschillende combinaties. Een volwassen Shih Tzu heeft vaak een lange, vloeiende vacht die regelmatige verzorging en aandacht vereist.

Shih Tzus hebben een levendige en vrolijke uitstraling. Ze lopen met een veerkrachtige, trotse tred die hun vrolijke en uitbundige karakter weerspiegelt.

De Shih Tzu is een van de oudste hondenrassen ter wereld en zijn geschiedenis gaat terug tot oude beschavingen in Tibet en China. Oorspronkelijk gefokt in de Tibetaanse kloosters, werden Shih Tzus gegeven als geschenken aan de Chinese keizerlijke rechtbank. Daar werden ze gekoesterd als gezelschapsdieren en werden ze met veel zorg gefokt door de keizerlijke familie en hovelingen.

De Shih Tzu die we vandaag de dag kennen, is voornamelijk het resultaat van selectieve fokprogramma's tijdens de Ming- en Manchu-dynastieën in China. Het ras werd bijna uitgeroeid tijdens de Chinese Revolutie in de jaren 1940, maar een klein aantal overlevenden werd naar Engeland en Noorwegen gebracht, waar fokkers het ras nieuw leven inbliezen.

Het ras werd voor het eerst erkend door de American Kennel Club in 1969 en is sindsdien een populaire keuze geworden voor mensen die op zoek zijn naar een klein, vriendelijk en aanhankelijk gezelschapsdier.

Een Shih Tzu opvoeden

De Shih Tzu staat bekend om zijn vriendelijke aard en intelligentie, wat hem een plezier maakt om mee te werken. Effectieve training begint met positieve bekrachtiging; beloningen en complimenten werken beter dan strenge woorden. Deze honden reageren goed op geduldige en consistente trainingssessies die hun geest stimuleren. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met de basis van zindelijkheidstraining en gehoorzaamheid om de beste resultaten te behalen.

Sociale vaardigheden: Belangrijk voor een evenwichtig karakter

Socialisatie is cruciaal voor elke Shih Tzu. Het blootstellen van je hond aan verschillende mensen, dieren en situaties helpt bij het ontwikkelen van een evenwichtig en zelfverzekerd karakter. Goed gesocialiseerde Shih Tzus staan bekend om hun vermogen om goed overweg te kunnen met zowel mensen als andere dieren, wat hen tot ideale gezelschapsdieren maakt. Groepslessen kunnen ook een uitstekende manier zijn om zowel training als socialisatie te combineren.

Uitdagingen en oplossingen: Begrip en aanpassing

Elk hondenras heeft zijn eigen unieke uitdagingen, en de Shih Tzu is geen uitzondering. Hun zelfstandige streak kan soms zindelijkheidstraining moeilijk maken. Consistentie en geduld zijn hier de sleutel. Begin met frequente toiletbezoeken buiten en loof je Shih Tzu voor goed gedrag. Ook kunnen sommige Shih Tzus koppig zijn tijdens trainingssessies. Een gevarieerde aanpak, vol met spelletjes en puzzels, houdt hun aandacht vast en maakt leren leuk.

Gezondheid in acht nemen tijdens training

Let bij het trainen van je Shih Tzu ook op hun gezondheid. Hun korte snuit kan leiden tot ademhalingsproblemen, vooral bij warm weer of tijdens intensieve oefeningen. Zorg voor voldoende pauzes en vers water tijdens trainingsessies. Gezondheidsbewuste training zorgt ervoor dat je Shih Tzu niet alleen goed opgevoed is, maar ook gelukkig en gezond blijft.

Met de juiste aanpak en begrip van hun unieke eigenschappen, kan het opvoeden van een Shih Tzu een lonende ervaring zijn die leidt tot een levenslange band. Hun aanhankelijke natuur en vrolijke persoonlijkheid maken elke uitdaging de moeite waard.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Shih Tzu? Kijk dan op onze Shih Tzu opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Shih Tzu, bekend om zijn nobele en schattige voorkomen, trekt onmiddellijk de aandacht. Met een gezicht dat zowel wijsheid als speelsheid uitstraalt, staan deze honden bekend om hun grote, donkere ogen en een warme, uitnodigende blik. Hun vacht, die in vele kleuren en patronen komt, kan wel 30 cm lang worden. Dit geeft hen een elegante, bijna koninklijke uitstraling, alsof ze voortdurend een lange, vloeiende mantel dragen. Hun kenmerkende 'snor' en 'baard', gecombineerd met de unieke, vaak verborgen tanden, voegen een extra charme toe aan hun expressieve gezicht.

Grootte en gewicht: Klein maar krachtig

Laat je niet misleiden door hun luxueuze uiterlijk; Shih Tzus zijn stevig en robuust voor hun formaat. Ze behoren tot de kleine hondenrassen, maar wat ze missen in grootte, maken ze goed met persoonlijkheid en moed. Een volwassen Shih Tzu staat meestal tussen de 20 en 28 cm hoog bij de schouder. Wat het gewicht betreft, variëren ze meestal tussen de 4 en 7,5 kg. Deze maten maken ze perfect voor zowel een appartementsleven als voor een huis met een grote tuin. Hun formaat is ook ideaal voor lange knuffelsessies en maakt ze tot een uitstekende schoot- en gezelschapshond.

De combinatie van hun opmerkelijke uiterlijk, compacte formaat en levendige persoonlijkheid maakt de Shih Tzu tot een geliefde keuze voor hondenliefhebbers over de hele wereld. Hun aanpassingsvermogen aan verschillende leefomgevingen, samen met hun vriendelijke en uitgaande aard, zorgt ervoor dat ze in bijna elk huishouden passen. Of je nu een doorgewinterde hondenbezitter bent of overweegt voor het eerst een hond te nemen, de Shih Tzu biedt zowel charme als gezelschap.

Aard

Dit ras wordt beschreven als een dier dat bijna menselijk is in het beantwoorden van affectie. Het is een taai gezelschapsdier dat geprezen wordt om zijn enorme veerkracht en de ( zeg maar ) nonchalante houding, die je eigenlijk meer van sommige grote honden zou verwachten. Deze hond is intelligent, levendig en sterk maar ook onafhankelijk en heeft zo z'n eigen willetje. Er zijn exemplaren die dit eigen willetje nogal sterk willen doordrijven. Hij is echt dol op gezelschap en lief voor kinderen.

Beweging

Hoewel Shih Tzus een klein hondenras zijn, hebben ze nog steeds een matige hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze genieten van korte, dagelijkse wandelingen en speeltijd in een veilig omheinde tuin of binnen. Het is belangrijk om te onthouden dat Shih Tzus brachycefale honden zijn, wat betekent dat ze een plat gezicht en een kortere neus hebben, waardoor ze gevoelig zijn voor oververhitting en ademhalingsproblemen. Daarom moeten lange wandelingen of intensieve activiteiten worden vermeden, vooral in warm weer.

De juiste balans vinden

Het is belangrijk om een goede balans te vinden die past bij de leeftijd, gezondheid en energieniveau van je Shih Tzu. Puppies en jongere honden hebben misschien meer energie en kunnen baat hebben bij iets langere of frequentere speelsessies. Oudere honden daarentegen genieten vaak van kortere, rustigere wandelingen.

Speeltijd en mentale stimulatie

Naast fysieke activiteit is mentale stimulatie cruciaal voor de Shih Tzu. Interactieve speeltjes en puzzels kunnen helpen om hun geest scherp te houden en verveling tegen te gaan. Trainingsspelletjes zijn ook een uitstekende manier om zowel hun lichaam als hun geest te oefenen.

Gezondheidsvoordelen van regelmatige beweging

Regelmatige beweging helpt niet alleen bij het behouden van een gezond gewicht, maar draagt ook bij aan de algemene gezondheid van je Shih Tzu. Het kan helpen om veelvoorkomende gezondheidsproblemen zoals hartziekten en diabetes te voorkomen. Bovendien versterkt samen actief zijn de band tussen jou en je Shih Tzu.

Luister naar je hond

Elke Shih Tzu is uniek. Let goed op de signalen van je hond tijdens beweging. Hijgen, langzaam lopen of stoppen kan betekenen dat ze moe zijn of het te warm hebben. Shih Tzus zijn gevoelig voor hitte door hun korte snuit, dus pas de intensiteit en duur van de activiteit aan op warme dagen.

Door aandacht te besteden aan de behoeften en het welzijn van je Shih Tzu, zorg je voor een gelukkig en gezond leven vol plezierige bewegingsmomenten samen.

Erfelijke ziekten

De Shih Tzu is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij veel rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde erfelijke aandoeningen. Het kennen van deze aandoeningen kan helpen bij vroege detectie en behandeling, wat de levenskwaliteit van je Shih Tzu aanzienlijk kan verbeteren.

Brachycefalisch syndroom

Door hun kenmerkende korte snuit kunnen Shih Tzus last hebben van het brachycefalisch syndroom. Dit kan ademhalingsproblemen veroorzaken, vooral bij warm weer of tijdens fysieke inspanning. Symptomen zijn onder andere snurken, zwaar ademen en in sommige gevallen inspanningsintolerantie.

Heup- en kniedysplasie

Heupdysplasie, een afwijking in de ontwikkeling van het heupgewricht, en kniedysplasie (patellaluxatie), waarbij de knieschijf uit de kom glijdt, komen voor bij Shih Tzus. Beide aandoeningen kunnen leiden tot pijn, kreupelheid en in ernstige gevallen tot artritis.

Oogproblemen

Vanwege hun grote, uitpuilende ogen zijn Shih Tzus gevoelig voor verschillende oogproblemen, zoals droge ogen (Keratoconjunctivitis Sicca), progressieve retinale atrofie (PRA), en cataract. Regelmatige controles bij een dierenarts kunnen helpen bij vroegtijdige identificatie en behandeling.

Gebitsproblemen

Shih Tzus kunnen vatbaar zijn voor gebitsproblemen, waaronder tandbederf en tandvleesziekten. Dit komt deels door hun kleine kaak, waardoor tanden dicht op elkaar kunnen staan. Goede mondhygiëne en regelmatige gebitscontroles zijn essentieel.

Hoe je de risico's kunt minimaliseren

Vroege screening en regelmatige veterinaire zorg zijn cruciaal om de gezondheid van je Shih Tzu te bewaken. Een gezonde voeding, voldoende beweging en preventieve zorg dragen bij aan het verminderen van de risico's op erfelijke ziektes. Het kiezen van een verantwoordelijke fokker die gezondheidstests uitvoert bij ouderdieren kan ook helpen om de kans op erfelijke aandoeningen te verkleinen.

Hoewel sommige erfelijke ziektes niet volledig kunnen worden voorkomen, kan een geïnformeerde aanpak helpen bij het beheren van de gezondheid en het welzijn van je Shih Tzu, waardoor ze een lang, gelukkig en gezond leven kunnen leiden.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.