Wat voor hond past bij mij?

Wat voor hond past bij mij?
Je hebt eindelijk een besluit genomen: Je wil een hond. Maar wat nu? Als het besluit om een hond in huis te halen is genomen moet natuurlijk nog de keuze worden gemaakt welk ras men wilt nemen. Als je afgaat op de mooie lieve hoofdjes van de pups vrees ik dat alle hondenrassen even mooi en lief voor de dag gaan komen. Je moet goed stilstaan bij volgende vragen: wat voor ras wil ik? Wil ik een reutje of een teefje? Ben ik bereid om een langere tijd voor de hond te zorgen? Dus denk goed na voor je aan een nieuw maatje begint. Een hond is iets wat veel aandacht zal vragen en de nodige tijd zal opeisen. Maar je krijgt er wel een echte vriend bij.


De keuze van een hond – Welk ras kiezen?

De omstandigheden waardoor iemand voor de vraag komt te staan welke hond hij zal nemen kunnen zeer verschillend zijn. Het kan zijn dat je een huisgenoot zoekt die ook in staat is een eventuele inbreker angst in te boezemen,of dat je in ander opzicht een soort van lijfwacht nodig heeft. Je kan de eenzaamheid beu zijn. Of als een echtpaar zonder kinderen iets willen aanschaffen om toch te kunnen verzorgen. Ouders kunnen uit pedagogische overwegingen besluiten om een hond aan te schaffen, omdat ze het uiterst belangrijk vinden dat hun kinderen met dieren om leren gaan.

Een hond aanschaffen in een of andere impulsieve bui is iets wat we je zeker en vast kunnen afraden. Zowel voor de hond als voor jou is dit het slechtste dat je kan doen. De hond zal immers nog vele jaren in jouw gezelschap moeten leven. Het is dus belangrijk dat de keuze voor een bepaald ras weloverwogen is. Ga dus op voorhand op zoek naar informatie over de verschillende hondenrassen.

Hoe kies je nu een hond die perfect bij je past? Er zijn verschillende punten waarmee je rekening moet houden. Enkele hiervan zijn de grootte, het gewicht, de beharing, het karakter (rustig, nerveus, jachthond, ...) , maar ook jouw eigen levensstijl, de beschikbare ruimte en tijd die je voor de hond kunt vrijmaken.

Het is dus zeer belangrijk om geen hond zuiver en alleen op zijn uiterlijk te kiezen, maar neem dus eerst de hierboven vermelde punten goed door.

We geven graag extra uitleg over enkele van de genoemde criteria: De bewegingsruimte van een hond is zeer belangrijk: sommige honden hebben nu eenmaal meer beweging nodig dan sommige andere rassen. De poedel kan zich bijvoorbeeld veel beter thuis voelen op een klein appartement dan een Duitse dog die de mogelijkheid moet hebben om zich uit te leven. Algemeen mogen we stellen dat honden die gekweekt werden als werkhond veel nood aan beweging hebben, zoals bijvoorbeeld de Jack Russel, Cocker Spaniël of de Beagle.

Daarnaast speelt ook de tijd die je persoonlijk kan vrijmaken voor de hond een zeer grote rol. Honden zijn van nature meutedieren en hebben daarom behoefte aan sociaal gezelschap. Een hond moet kunnen spelen, wandelen, lopen: kortom honden hebben veel aandacht nodig. Ook hier treden er verschillen op tussen de diverse hondenrassen, en zal je goed moeten nadenken welke hond het best bij jezelf past. Ook de keuze tussen een puppie en een volwassen hond moet hierdoor danig beïnvloed worden. Laten we duidelijk zijn: een puppie opvoeden neemt zeer veel tijd in beslag.

Op zoek naar een hondenwijzer? Bij hondencentrum doen we dat via onze hondentest.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Deze hondentest is erg makkelijk!

FJ Verschuur

Ik wil graag een hond maar weet niet wat voor ras

Linda

Ik zoek een kleine hondje die liefs is speels knuffelen en overal na toe kan nemen plus dat in de fiets mand of tas kan puppy mag ook of hond van 1 jaar of 2 jaar en dat met André honden overweg kan


Een reactie plaatsen