Uitwendige en inwendige parasieten bij een hond

Uitwendige en inwendige parasieten bij een hond
Honden zijn een dankbare prooi voor parasieten. De combinatie van haar, warmte en vochtigheid zorgt voor een ideaal leefklimaat.

De meest voorkomende uitwendige parasieten zijn vlooien, teken en mijten. Ze leven op of net onder de huid van hun gastheer. Door zich te nestelen tussen het stugge haar van de vacht, leven ze in een beschermde omgeving.

Vlooien

Vlooien voorzien je hond van een voortdurende jeuk. Sommige honden zijn daarenboven allergisch aan hun beten en krijgen zo ontstekingen over hun hele lijf. Vlooien zijn gelukkig vrij eenvoudig op te sporen en net daarom moet jouw hond regelmatig aan een test worden onderworpen. Kijk in z’n vacht naar kleine zwarte puntjes, die zich snel voortbewegen. Je kan de vlooien eenvoudig bestrijden met middeltjes uit de dierenspeciaalzaak. Maak er wel werk van want eenmaal de vlooien zich in je huis hebben gevestigd, zijn ze zeer moeilijk te bestrijden.

Teken

Een andere vaak voorkomende parasiet, is de teek. Vooral tijdens de zomermaanden kan het een ware plaag zijn. Zijn beten zijn een bron van allerlei infecties en ziektes die ook voor de mens schadelijk kunnen zijn.

Je onderwerpt daarom je hond tijdens de warmere maanden van het jaar best regelmatig aan een onderzoek. Kijk grondig heel zijn lichaam na, vooral op de warmere plaatsen (buik, nek, rond de oren,…). Wanneer je een teek vindt, maak dan gebruik van een speciale set om de teek te verwijderen. Als je het verkeerd aanpakt, kan je jouw hond veel pijn doen. Speciale setjes kan je bij de dierenarts of in dierenspeciaalzaken gemakkelijk verkrijgen.

Mijten

Nog een parasiet om voor uit te kijken is de mijt. Veel honden hebben last van oormijten. Als je jouw hond regelmatig aan zijn oor ziet krabben, mag je er zeker van zijn dat hij ook met oormijten opgezadeld zit.

Een andere mijt is schurft. Nadat deze mijt zich ingegraven heeft net onder de huid van je hond, legt hij eitjes. Wanneer deze uitkomen, produceren de larven een stof die hevige jeuk veroorzaakt bij je hond. Wanneer je vermoedt dat je hond schurft heeft, ga dan onmiddellijk langs bij de dokter. Schurft is heel besmettelijk en de opengekrabde wonden kunnen gemakkelijk ontsteken.

De meeste puppies hebben last van één of andere inwendige parasiet. De meest voorkomende zijn lintwormen, rondwormen en mijnwormen. Je deze eenvoudig bestrijden door eens langs te gaan bij je dierenarts voor een vaccinatie.

Neem je voorzorgen!

Zeker als je kleine kinderen thuis hebt rondlopen, is het enorm belangrijk dat je jouw hond regelmatig aan een check-up onderwerpt. Het gaat niet alleen om zijn gezondheid maar ook om die van jou en die van je kinderen!

Heb je meer vragen over de gezondheid van je hond? Neem dan eens een kijkje op "EHBO voor Honden - Tips voor een gezonde hond"

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen