Opgepast: vlooien!

Opgepast: vlooien!
Vlooien zien er klein en onbenullig uit maar voor je hond zijn ze een ware ramp. Ze geven je hond een constante jeuk en zeker wanneer het wat warmer wordt en de vlooien talrijk worden, is het voor je hond een onvervalste hel.

Naast jeuk kunnen vlooien mensen en huisdieren infecteren. De lintworm is een voorbeeld van een infectie die door vlooien wordt verspreid.

In sommige gevallen kunnen vlooien zelfs tot allergische reacties leiden met haarverlies en huiduitslag tot gevolg. Deze dermatologische problemen zijn zeer moeilijk te behandelen. Bij oude en zieke dieren kunnen een overvloed aan vlooien zoveel bloed drinken, dat je hond last kan krijgen van bloedarmoede.

Hoe merk je dat je hond last heeft van vlooien?

Je zou er soms versteld van staan hoe moeilijk het is om vlooien op te sporen. Net daarom zijn vele baasjes zich van geen kwaad bewust.

Kijk eerst achter de oren van je hond, pluis door de vacht in de nek en inspecteer het begin van de staart. Ook de vacht bovenaan de poten moet goed onderzocht worden. Soms kan je de vlooien opmerken. Het zijn kleine zwarte, bewegende stipjes.

Als je niets vindt, kam je jouw hond eens goed door met een vlooienkam. Leg de uitgekamde vacht op een stuk witte huishoudrol. Sprenkel er enkele druppels water op. Merk je kleine zwarte of roestbruine vlekjes op, dan heb de uitwerpselen van de vlooien ontdekt. Het zijn kleine restjes opgedroogd bloed, de restanten van hun maal.

Als je al vlooien opmerkt, denk er dan aan dat deze maar 5% vertegenwoordigen van de hele populatie. 1 Vrouwelijke vlo kan gemakkelijk 50 eitjes per dag leggen. Als je weet dat een vlo gemakkelijk enkele maanden kan overleven in de vacht van je huisdier, begrijp je waarom het zo belangrijk is om snel te handelen. Het wordt al snel een heuse kolonie vlooien met enkele honderden tot duizenden exemplaren.

Beter voorkomen dan genezen

Of je al dan niet signalen van vlooien opmerkt, je doet er toch goed aan regelmatig preventief te behandelen.

Wanneer je te lang wacht om je hond te behandelen, kunnen de vlooien zich settelen in je eigen huis. Dan ga je een lange en vermoeiende strijd tegen de vlooien tegemoet.
Het beste wat je kan doen is tijdens de lente eens binnenspringen bij je dierenarts. Vraag hem wat het beste middel is tegen vlooien. Zo zijn jij en je hond weer enkele maanden gerust.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Wimbo Wimbo

Veel mensen weten niet, dat huisdiervlooien OOK op mensen springen en jezelfde last als het huisdier geven. Iedere drie maanden een nieuwe vlooienband c.q. druppels is geen overbodige luxe. Verder zuigt mijn vrouw iedere dag alle plaatsen waar de hond komt. Echt veel meer (blijven controleren!) kun je niet doen, want een vlo is erg mobiel en springt van de (vol vlooien zittende ) één naar de andere hond (die vlooienvrij was) Maar nu dus ook vlooien heeft... EMO 14

Daniëlla Coenen

Doe je hond iedere dag een beetje knoflook door het eten en hij blijft vlo en teek-vrij. Het is nog gezond ook. Je gaat je hond toch niet vergiftigen met al die anti-vlo middelen.Dit is niet voor katten. Daar is knoflook gevaarlijk voor.

Wimbo Wimbo

... en stinkt je hele hond naar knof.... (?!)

Veerle Robijn

Hier ook knoflook als remedie tegen vlooien en consoorten... Voorlopig nog geen extra huisdieren tegen gekomen EMO 3

John Reijnen

zeker nog nooit gehoord dat knoflook, net als ui en chocolade zeer giftig is voor een hond?[I][U]

gewoon ik

Mijn honden krijgen Teek Weck.. een poeder met knoflook erin wat 1 week per maand door het eten gaat. Ik heb ooit 1 teek gevonden bij mijn oudste hondje die toen 12 was. Zij heeft het 18 jaar gebruikt!! Het werkt zowel tegen vlooien als teken. En nee, ze stinken niet naar knoflook hihihi.... maar ze vinden het wel erg lekker!!!


Een reactie plaatsen