Je hond en darmparasieten (wormen)

Je hond en darmparasieten (wormen)
Misschien heeft jouw hond heel zijn leven nooit last van darmparasieten. Maar wees wel op je hoede en besef dat ze bestaan. Zo kan je proberen je hond ertegen te beschermen.

Wormen

Honden zijn ideale gastheren en gastvrouwen voor enkele wormen en eencellige parasieten zoals rondwormen, lintwormen en mijnwormen. Indicaties voor een besmetting zijn: diarree, droge keel, verlies van de eetlust en gewichtsverlies. Het is zeer goed mogelijk dat je hond uiterlijk geen kenmerken vertoont, maar toch gastheer is voor een worm of parasiet.

Het is belangrijk dat je juist weet met welke worm of met welke parasiet je hond besmet is. Zo is het veel eenvoudiger de juiste behandeling te starten.

Stoelgang

Breng een stoelgangstaal van je hond mee naar de dierenarts. Neem een vers stoelgangstaal dat niet ouder is dan 12 uur. Bewaar ze zo koel mogelijk, anders bestaat de kans dat de structuur verandert. Na microscopisch onderzoek kan er dan vastgesteld worden of de uitwerpselen van je hond al dan niet eitjes van parasieten bevatten.

Jaarlijkse gewoonte

Maak er een jaarlijkse gewoonte van om de stoelgang van je huisdier te laten controleren.
Lintwormen zijn een geval apart. De uiteinden van de lintworm breken in de darmen van je huisdier af. De restjes van de lintworm kan je vinden in de stoelgang van je huisdier. Het lijken net kleine rijstkorreltjes. Merk je zulke restjes op, breng dan een besmet stoelgangstaal binnen bij de dierenarts. Er bestaan verschillende soorten lintwormen en voor de juiste behandeling te kunnen toedienen, is het belangrijk te weten om welke soort het gaat.

Eenmaal vastgesteld is om welke worm het gaat, moet er werk gemaakt worden van een goede ontworming. Bij sommige darmparasieten is het belangrijk dat ook de omgeving van het huisdier ontsmet wordt.

De meeste behandelingen duren enkele dagen. Het is echter belangrijk om regelmatig een controle te ondergaan om na te gaan of alle wormen daadwerkelijk zijn uitgeroeid. Breng daarom drie weken na het beëindigen van de behandeling opnieuw een stoelgangstaal binnen bij de dierenarts. Zo kan je alle onzekerheden wegnemen.

Zodra je hond verlost is van de wormen, spreekt het voor zich dat je moet proberen herbesmetting te voorkomen. Wormen en parasieten bevinden zich vooral in uitwerpselen van dieren. Hou daarom je hond zoveel mogelijk weg van plaatsen, waar veel dieren hun behoefte doen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Wat kunnen zo'n controles van stoelgang kosten ? Of een bloedproef.? Naar 't schijnt is dit wel heel duur . Klopt dat ?

Cameron

Mijn hond heeft een top verzekering bij petplan en alles wordt 80% vergoed. Goed idee om mijn hond te laten controleren daarop. Hij is nu 6 maanden. Alhoewel word hij goed ontwormen ...


Een reactie plaatsen