Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Oorontstekingen bij honden

  Davy Agten
  Oorontstekingen bij honden

  Oorontstekingen komen vrij frequent voor bij honden. Het gaat dan voornamelijk over ontstekingen van de uitwendige gehoorgang en het middenoor. Een oorontsteking kan goed behandeld worden mits je het niet te lang laat aanslepen. Zo ontstaat een middenoorontsteking vaak na een onbehandelde ontsteking van de externe gehoorgang. Raadpleeg dus onmiddellijk je dierenarts om verdere problemen te voorkomen.
   

  Oorzaken


  Meestal liggen bacteriën aan de oorzaak van een oorontsteking. Allergieën, schimmelinfecties, oormijt of een vreemd voorwerp kunnen ook nogal eens een ontsteking veroorzaken. Verder kan een ophoping van oorsmeer of puindeeltjes ervoor zorgen dat het oor ontstoken raakt. Tenslotte kan het oor geïrriteerd raken na het schoonmaken of het weghalen van haren uit zijn oor.
   

  Risicofactoren


  Alhoewel iedere hond een oorontsteking kan krijgen, zijn er toch enkele hondenrassen die hier eerder vatbaar voor zijn. Honden met grote oren, zoals de Cocker Spaniel of de Basset Hound, of honden met veel haar in hun oren zoals de Schnauzer zijn eerder geneigd oorontstekingen te ontwikkelen.
   

  Symptomen


  De symptomen van een oorontsteking zijn jeuk of pijn waardoor de hond zich gaat krabben en met de kop schudden. Verder is de binnenkant van de oorschelp en de gehoorgang rood en opgezwollen. Wanneer je hond vaak zijn kop kantelt, kan dit een teken zijn van een middenoorontsteking. Sommige honden met een oorontsteking schuren met hun kop over de grond of een voorwerp. In erge gevallen kan je hond zelfs evenwichtsstoornissen krijgen.
   

  Diagnose


  Vaak is het vrij duidelijk dat je hond een oorontsteking heeft, maar de dierenarts zal altijd eerst door middel van een otoscoop de oren van je hond grondig inspecteren. Soms wordt er een biopsie genomen om te kijken welke bacteriën aanwezig zijn in het oor.
   

  Behandeling


  Nadat de dierenarts het oor heeft onderzocht en vastgesteld heeft wel deel ontstoken is, zal hij een gepaste behandeling voorschrijven. Indien een vreemd voorwerp aan de oorzaak van de ontsteking ligt, zal dit al dan niet operatief weggenomen worden. Bij bacteriën en schimmelinfecties zal de dierenarts oordruppels voorschrijven en bij allergieën worden meestal medicijnen toegediend. Verder zal jij gedurende een tweetal weken zijn oren moeten schoonmaken met een speciale vloeistof. De meeste honden hebben dit niet graag, dus vraag je dierenarts om het even voor te doen.
   


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Gezondheid , Verzorging , Symptomen , Diagnose , Behandeling , Oorontsteking , Oorzaak , Risico
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x