Teken, een vijand voor je hond

Teken, een vijand voor je hond

We kennen ze allemaal… die vervelende diertjes die zich vastbijten in je huid, je bloed opzuigen en nog eens ziekten achterlaten ook. Teken. Ze zijn niet alleen vervelend en irritant voor de mens, ook dieren hebben er vaak last van. In dit artikel hebben we het specifiek over teken bij de hond.

Wij mensen zullen het vaak zelf merken wanneer we last hebben van een teek: of mensen wijzen ons erop, of we kunnen het zelf voelen. Bij honden ligt dit net iets anders. Natuurlijk kunnen honden op den duur krabben en jeuk krijgen door de teek, de teek goed weghalen kunnen ze zelf niet. Daarbij kunnen wij onze huisdieren gelukkig helpen.
 

Wat doen teken?

Aangezien teken zo gevaarlijk zijn voor de gezondheid (ze kunnen anemie veroorzaken of zelfs verlammingen) is het nodig om ze op een goede manier te verwijderen.

Teken zijn eigenlijk parasieten die leven van het bloed van de gastheer. Ze leven in gras en daarom is het vaak verstandig om bedekkende kleding aan te doen als je in een bosrijk gebied gaat wandelen. Teken bijten zich letterlijk vast in de gastheer en ze laten pas los wanneer ze helemaal voldaan zijn. Doordat ze zichzelf rechtstreeks aan het bloed koppelen, zijn ze erg gevaarlijk. Ze verspreiden op deze manier ziektes en zorgen soms zelfs voor een allergische reactie. De gevaarlijkste ziekte die ze kunnen overbrengen is de ziekte van Lyme.
 

Hoe verwijder je een teek op de goede manier?

Soms duurt het even voor je een teek opmerkt in de vacht van de hond. Wanneer je merkt dat je hond last heeft van teken of een teek, is het nodig dat de teek zo snel en goed mogelijk verwijderd wordt. Hoe pak je dat het beste aan?
 

  • Onderzoek vooral de huidplooien van de hond, daar verstoppen teken zich heel graag: de warmste plekjes zijn de favoriete plekken van teken om zichzelf te verstoppen.
  • Neem een pincet of een speciale tekentang en ontsmet het voor gebruik
  • Let er vooral op dat je niet in de teek duwt of de teek platduwt, dit zal er alleen voor zorgen dat ziektekiemen zich ook verspreiden in het lichaam van je hond en dat willen we net voorkomen.
  • Neem daarna de teek vast met het pincet, en verwijder het daadkrachtig (niet met een draaiende beweging) waarbij je ervoor zorg dat de hele teek verwijderd wordt.
  • Ontsmet de huid van de hond daarna goed om eventuele infecties te voorkomen.
     

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


9 reacties

Bieke Van Gijsegem

Goed artikeltje, op 't goede ogenblik : de eerste teken zijn hier al een week of twee, drie geleden van Christo's vel geplukt.

En kijk ajb inderdaad ook voor jezelf goed uit : lange broek, kousen, lange mouwen zijn écht niet overbodig bij 't wandelen, niet alleen in 't bos, ook tussen hogere grassen.. en lymeziekte tast op de duur het centraal zenuwstelsel aan, als ze niet behandeld wordt. Ze is trouwens verre familie van syfilis, denk daar maar eens aan voordat je in shortje en topje gaat wandelen om mooi bruin te worden...

Laura Vereecken

"niet met een draaibeweging"?
Ik heb altijd gehoord dat je met een tekentang moet draaien, niet dan ?

Bieke Van Gijsegem

Ja, Laura, en ook deze week hoorde ik dat nog op de radio. Maar ik geloof ook dat het beter is om geen draaibeweging te maken : bij het minste dat de teek geplet of gedrukt wordt, spuwt hij zijn maag leeg in het bloed van de gastheer en dat maakt het juist erg gevaarlijk.
Dus best : zo dicht mogelijk tegen de huid vastpakken en snel recht uit trekken.
Ik ben geen dokter, en zeker geen parasitologe, maar vind het wel een erg logische, aannemelijke richtlijn.

Kristel De Reymaeker

Ik ben een echte tekenverwijderexperte geworden: het beste blijft ze manueel te verwijderen: neem de teek zo dicht mogelijk bij de kop vast en trek ze traag en recht uit. Het kopje moet er mee uitkomen anders onsteekt het.
Plet de teek vervolgens grondig tussen 2 stenen of gooi ze in de openhaard/BBQ EMO 1

Charissa Buekenberghs

Ik doe ze er ook met losse hand uit EMO 1

Een zeer gemakkelijke manier is de volgende : met TICK AWAY
http://www.google.be/imgres?start=106&um=1&hl=nl&biw=1920&bih=934&tbm=isch&tbnid=EWV54QujZ48FqM:&imgrefurl=http://www.dierenartsoldenzaal.nl/teken-1&docid=lKUyzVnfq0pV_M&imgurl=http://www.dierenartsoldenzaal.nl/uploadfiles/teken_clip_image001.jpg&w=445&h=309&ei=bprHT5fPI46hOreAsdQO&zoom=1&iact=hc&vpx=897&vpy=498&dur=1227&hovh=187&hovw=270&tx=102&ty=102&sig=112562605597661489611&page=3&tbnh=128&tbnw=185&ndsp=59&ved=1t:429,r:4,s:106,i:71

Laura Vereecken

oké ik zal het eens zo proberen, want bij ons zijn teken deze tijd van het jaar een daagelijkse kost.

Laura Vereecken

Nu heb ik ergens anders gehoord dat als je de teken er gewoon uittrekt dat de kans groot is dat de kop van de teek blijft steken. Is dit gevaarlijk ?

Kristel De Reymaeker

Laura, je moet de kop mee uittrekken anders blijft die achter in het lichaam van de hond en zal het ontsteken. Vandaar dat je langzaam de teek moet uittrekken zodat het kopje meekomt


Een reactie plaatsen