Schurft bij je hond?

Schurft bij je hond?
Schurft is een veel voorkomende huidziekte bij honden. Het wordt veroorzaakt door schurftmijt. Deze mijten zijn zeer besmettelijk. Zowel andere dieren als mensen kunnen snel besmet geraken wanneer ze in contact komen met het besmette dier.

De mijten overleven door zich te voeden met huidcellen die ze zelf afschrapen. Ze graven zich in de bovenste huidlagen in, maar ze kunnen ook vaak op de oppervlakte van de huid rondkruipen. In de huid van de mens kunnen schurftmijten echter niet overleven, dus de symptomen die optreden gaan ook weer vanzelf over. Ze komen vooral voor op plaatsen waar een slechte hygiëne is.

In de groep van huidmijten bestaan er ook bloedzuigende mijten en roofmijten.

Symptomen

Schurftmijten zorgen voor enorme jeuk. Het is zelfs zo verschrikkelijk dat de honden zich zullen krabben, likken en bijten om er van af te geraken, met als gevolg dat hij wondjes en korstvorming veroorzaakt. Bovendien kan op die plaatsen ook haaruitval optreden.
De huid zal er rood uit zien en warm aanvoelen doordat het gaat ontsteken.

Waar vind je schurftmijten vooral terug?

In het gebied van de buik, onder de oksels en de liesplooi. Daar zal je ook vooral de symptomen opmerken. Maar in principe kan het over het hele lichaam voorkomen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de visuele symptomen. De dierenarts zal wat huid afschrapen om het vervolgens te onderzoeken onder een microscoop. Zo kan hij onderzoeken of er mijten aanwezig zijn.

Behandeling

Er bestaat een bepaalde shampoo die de mijten dood. Deze shampoo moet elke week een maand lang gebruikt worden. Ook bestaat er een speciale vloeistof die men regelmatig in de nek moet aanbrengen en medicatie in de vorm van 2 injecties.

In de meeste gevallen is er geen verdere behandeling nodig. Ga echter na deze behandeling langs bij de dierenarts om te bepalen of werkelijk alle mijten verdwenen zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Heb je meerdere honden in huis? En is één hond besmet? Laat dan onmiddellijk al je honden onderzoeken op mijten. Reinig bovendien het beddengoed en de vloerbedekking. Het is namelijk een ideale plek voor mijten om te verblijven en om naderhand weer toe te slaan.

Heb je verder nog vragen over schurft bij je hond? Vraag dan raad aan Inge. Onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen