Tips voor een juiste puppy keuze

Tips voor een juiste puppy keuze
Er bestaan wel honderden verschillende hondenrassen. Welk is dan het juiste ras voor jou?

Enkele tips:

Grootte

Hoeveel ruimte heb je? Woon je in een appartement? Vergeet dan de grote rashonden. Honden in de Toy groep zijn misschien wel iets voor jou, of de kleinere honden binnen de Terriërs.

Heb je kinderen? Dan neem je best geen kleine hond. Honden zoals chichuahuas zijn zeer fragiel en kinderen kunnen deze honden pijn doen zonder dat ze het beseffen. Aan de andere kant kunnen hele grote honden je kinderen pijn doen zonder dat ze het beseffen. Kijk liever uit voor een middelgrote hond, zoals een Fox Terriër of een Lhasa Apso.


Beweging

Hoeveel beweging kun je je hond bieden? Heb je een grote omheinde tuin? Dan kan hij ook zelfstandig wat bewegen. Sommige rassen zoals Sporting rassen en Herders hebben veel meer beweging nodig dan andere. Lange dagelijkse wandelingen zijn dan zeker nodig.


Verzorging

Sommige rassen hebben voldoende aan een half uurtje verzorging per week. Andere rassen hebben elke dag verzorging nodig. Heb je hier niet veel tijd voor? Kies dan niet voor een Poedel of Maltezer. Behalve als je je hond naar een hondenverzorger doet. Boston Terriërs of Whippets zijn perfect voor wie niet veel tijd in het borstelen en verzorging kan steken.


Een puppy of een volwassen hond?

Je hebt besloten welk ras je wilt, nu is het tijd om aan de leeftijd van de hond te denken. Het lijkt logisch en vele mensen willen ook liever die schattige puppy in plaats van een oudere hond. Een puppy heeft nog geen slecht gedrag ontwikkeld maar alles zal dan ook afhangen van de manier waarop je hem traint. Jij zult hem moeten zindelijk maken en goed gedrag aanleren. Dit neemt zeker veel tijd in beslag.

Wil je een puppy? Zoek dan een gewaardeerde hondenfokker. Heb geduld, een goede fokker heeft vaak een wachtlijst. Hol niet snel naar de dierenwinkel om toch maar zo snel mogelijk die puppy te hebben. Je zou later voor nare verrassingen kunnen staan. Gezondheidsproblemen, gedragsproblemen,... Wil je zeker zijn van je puppy, ga dan liever naar een goede hondenfokker.

Een oudere hond is meestal al zindelijk en heeft al een gedragstraining gehad. Ze zijn rustiger en minder vernielzuchtig. Een oudere hond heeft echter ook al een geschiedenis. Hij kan misschien wel gedrags-of gezondheidsproblemen hebben, een reden waarom de vorig eigenaar hem weg wou.

Wil je een oudere hond? Ga dan misschien even langs bij een hondenasiel. Daar worden de gezondheid en het gedrag van de honden goed onderzocht vooraleer ze naar een nieuw baasje mogen. Zo kun je ook zeker zijn dat je hond bij je familie zal passen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Wimbo Wimbo

Een hond is een "living thing." Heeft gevoel, heeft ook zijn goede en minder goede momenten. Honden zijn van nature erg aanhankelijk, maar vaak wél wanneer het hén uitkomt. Dat heet karakter en zit in iedere hond in meerdere of mindere maten. Het is aan de eigenaar om daar mee om te gaan - en waar nodig - te kanaliseren.
En idd, trainen is erg belangrijk en wordt -helaas - door menig eigenaar vergeten.
Als eigenaar: lees je in. Ik bedoel, ga eens rondstruinen op Internet, er staat een schat aan gegevens op! Laatst nog met (naar hij zei) een hondenliefhebber staan praten. De man wist bijv. niet eens dat chocola voor een hond, uit den boze is...
Neem bijv. ook geen ras, dat ontzettend doorgefokt is! Is vragen om problemen...
Dus er zit nog heel wat achter die meelijwekkende bruine treurogen en dat grappige staartje...


Een reactie plaatsen