Overgewicht bij honden

Overgewicht bij honden

Tegenwoordig is overgewicht een ‘hot item’ in onze maatschappij. Steeds meer en meer (jonge) mensen kampen met zwaarlijvigheid. Vreemd genoeg merken we deze tendens ook op bij onze viervoeters. We constateren dat voornamelijk het gewicht bij de oudere generatie honden ver reikt boven de toegestane waardes. 


Factoren voor overgewicht

 


Leeftijd

Een heel belangrijke factor wat het overgewicht bij honden verklaart is de leeftijd. Net zoals bij mensen, worden oudere honden minder beweeglijk naarmate hun leeftijd vordert. Ze krijgen vaak last van kwaaltjes, hun poten willen niet meer zo goed mee en misschien heeft de ook ouder wordende baas geen zin meer in dagelijkse lange wandelingen. Het is niet moeilijk om te snappen dat eenzelfde consumptie aan voedsel en snoepjes samen met een verminderde lichaamsbeweging uiteindelijk leidt tot extra kilootjes bij de hond.


Ras

Sommige rassen hebben meer aanleg om overgewicht te krijgen. Vooral van West Highland white terriers, golden retrievers, collies, beagles en cocker spaniels is geweten dat men op oudere leeftijd erg op moet passen om ervoor te zorgen dat de hond zijn ideale gewicht behoudt.

 

Castratie / sterilisatie

Het is algemeen bekend dat een castratie of sterilisatie er kan toe leiden dat de hond enkele kilo’s bijkomt. De dagelijkse energie van een gecastreerde/  gesteriliseerde reu/teef is namelijk lager dan die van een niet-gecastreerde / niet-gesteriliseerde reu/teef. Tegenwoordig hebben bepaalde voedingsproducenten speciale brokken op de markt gebracht voor dieren na een dergelijke ingreep, zodat de kans op overgewicht verkleint.
 

Ziektes

Soms kan ook een ziekte aan de oorzaak liggen van overgewicht. Zo kan diabetes, de ziekte van Cushing (verhoogde cortisoneproductie van de bijnieren) of hypothyreoïdie (een te langzaam werkende schildklier) ervoor zorgen dat je hond toeneemt in gewicht. Het is geen slecht idee om bij plots overgewicht even een bezoekje te brengen aan de dierenarts om eventuele ziektes uit te sluiten, alvorens je hem op een dieet gaat zetten.
 

Hoe herken ik overgewicht?

Een hond die wat extra kilo’s teveel heeft herken je aan zijn hangbuik, het verlies aan vitaliteit en bovendien kan je de botten van zijn flanken en wervelkolom niet meer goed voelen. Soms kan de hond lusteloosheid vertonen, een slecht humeur hebben en kortademig zijn.
 

Risico’s

Overgewicht bij honden draagt heel wat risico’s met zich mee. Het kan leiden tot een verkorte levensduur, een verhoogd risico op diabetes, bewegingsproblemen, leveraandoeningen, hart-en ademhalingsproblemen en een verminderde weerstand tegen infecties.

Een hond die teveel weegt heeft dus een veel hogere kans op allerlei gezondheidsproblemen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

AnneMarie van Krimpen

ook bij dit artikel staan dingen die niet kloppen
een hond wordt niet dik van een castratie
een hond wordt dik van het feit dat die na de castratie nog even veel eten krijgt terwijl de hond na een castratie vaak(niet altijd dus) wat rustiger wordt!!!
van een castratie worden ze niet niet, maar van het eten wat(en hoeveel) ze krijgen worden ze dik

Thijs Bols

Hallo Annemarie, dat staat er volgens mij ook. Alleen anders verwoord.

"Het is algemeen bekend dat een castratie of sterilisatie er kan toe leiden dat de hond enkele kilo’s bijkomt. De dagelijkse energie van een gecastreerde/ gesteriliseerde reu/teef is namelijk lager dan die van een niet-gecastreerde / niet-gesteriliseerde reu/teef. "

AnneMarie van Krimpen

ja dat klopt maar dan worden de honden niet dik van een castratie, dan worden de honden te dik van te veel eten
dat verbruiken ze niet meer doordat ze minder energie KUNNEN krijgen
want dat is ook niet altijd waar hoor
ik heb een gecastreerde teef zij is nogaltijd de leider van mijn groep
maar ze is zeker niet dik en ook heeft ze niet minder dagelijks energie dan voorheen!!!
een hond wordt dus niet dik van de castratie maar wel van het zelfde hoeveel heid voer die ze krijgen.
terwijl ze misschien wat minder voer nodig hebben.
castratie maakt niet dik
(verkeerd en te veel) voer maakt dik

Hanne Mariën

Ik heb mijn reu niet laten castreren
Overgewicht kan verholpen worden , maar er zijn ergere risico's zoals veel meer kans op harttumoren en prostaatkanker.En trouwens als je niet voor een drukke hond kunt zorgen , neem dan geen hond


Een reactie plaatsen