West Highland white terriër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Kleine terriërs
Land van oorsprong Schotland
Fokkers 4 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Samen met de Schotse terriër vormt de West Highland Whiteterriër het bekende whiskyduo. De West Highland Whiteterriër is afkomstig uit de westelijke Schotse Hooglanden en de Hebriden. Daar werd hij ingezet als jachthond om vossen, dassen en otters uit hun holen te drijven. Zijn scherpte en temperament heeft dit ras tot op heden behouden, zodat hij een moedige en betrouwbare miniatuur-waakhond, een interessante en speelse begeleider en trouwe kameraad is. De West Highland Whiteterriër geldt als een ongecompliceerd, vrolijk en ondanks zijn witte vacht weinig extra verzorging behoevend hondje. Hij past zich aan iedere huisvesting aan, dus ook aan kleiner bemeten stadswoningen. Als hij maar voldoende wordt uitgelaten. Zijn stugge, opstaande vacht moet minstens 5 cm lang zijn. Daaronder heeft hij een fijne, zachte ondervacht. In verhouding tot zijn bescheiden schouderhoogte van ongeveer 28 cm heeft de West Highland Whiteterriër heel stevige poten en een gespierd lichaam. Zijn look wordt verder bepaald door de korte staande oren en een van nature kort staartje, dat parmantig omhoog staat.

Een West Highland white terriër opvoeden

Als een West Highland White Terrier niet consequent opgevoed wordt of wanneer er weinig aandacht aan besteed wordt, doet hij precies wat hij wil. Zijn vrolijke en ondeugende uitstraling maakt het moeilijk om consequent te zijn: dit is echter absoluut noodzakelijk. Af en toe een correctie kan gewenst zijn.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je West Highland white terriër? Kijk dan op onze West Highland white terriër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: ca. 28 cm Gewicht: rond 8 kg Kleur: altijd wit

Aard

Het is een levendige, speelse, onverschrokken en waakse hond. Vrolijk, alert, extravert, slim, vindingrijk, trouw aan zijn baas (en anderen, is een allemandsvriend) maar ook eigenwijs, volhardend en zelfstandig. Een echte terriër dus. Een Westie heeft heel veel zelfvertrouwen en is niet snel ergens van onder de indruk. De Westie kan meestal goed opschieten met soortgenoten en het zijn prima speelkameraadjes voor kinderen, ze kunnen tegen een stootje! Sommige Westies kunnen wat dominant zijn. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de opvoeding van de hond. Een goede cursus voor pup en baasje zijn aan te bevelen.

Beweging

West Highland White Terriers hebben veel beweging nodig. Ze graven graag en spelen graag met een bal. Ook voor ravotten en stoeien zijn ze altijd te porren

Erfelijke ziekten

  • Cataract (oogziekte)
  • Leg Perthes (Knieschijf die te los zit)

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.