De laatste jaren zijn er veel discussies geweest over het al dan niet verbieden van 'gevaarlijke' honden. Er zijn namelijk steeds meer en meer meldingen gemaakt van hondenbeten, soms met tragische afloop. Vaak zijn specifieke hondenrassen zoals Pitbulls, Rottweilers en Staffordshires hierbij betrokken. Is dit louter toeval of bestaan gevaarlijke hondenrassen wel degelijk?
Bij ons in België is er geen verbod op bepaalde hondenrassen. Jaren geleden is er wel een lijst van 13 ‘gevaarlijke’ hondenrassen opgesteld, maar deze is later door de Raad van State vernietigd.
In Nederland werd in 1993 na een aantal dodelijke bijtincidenten de zogenaamde pitbullwet gestemd: het fokken van pitbulls werd verboden, en honden die uiterlijk leken op pitbulls (American Staffordshire en Staffordshire Bull Terrier) mochten alleen worden gehouden mits een stamboom kon worden voorgelegd en de hond gechipt was. Inmiddels is de wet weer opgeschort, want wat bleek: het aantal bijtincidenten was na al die jaren pitbullwet niet afgenomen.
Bestaan gevaarlijke hondenrassen?
Men is er nog niet uit of bepaalde hondenrassen sneller de neiging hebben tot bijten, maar wat wel geweten is, is dat sommige honden eerder ernstige verwondingen kunnen aanrichten dan andere honden. Zo zal de beet van een Rottweiler serieuzere gevolgen hebben dan de beet van een Chihuahua.
Ook honden zijn onderhevige aan rages. Zo zijn Rottweilers, Jack Russells, Dobermanns en Chihuahua’s bepaalde periodes ‘in’ geweest. Dit betekent dat meer mensen zo’n hond hebben en als er dus een melding is van een hondenbeet, er een grotere kans is dat het een ‘populaire’ hond is.
Het baasje is verantwoordelijk
Alhoewel men nog niet met zekerheid kan zeggen of er nu wel degelijk gevaarlijke honden bestaan, zijn de meeste dierenartsen ervan overtuigd dat vooral de baas verantwoordelijk is. Iedere hond kan agressief worden als hij geen consequente opvoeding heeft gehad. Hieronder volgen een aantal tips waar het baasje rekening mee dient te houden wanneer hij begint met de opvoeding.
Zorg voor een goede socialisatiefase
Tijdens de socialisatiefase leert de pup kennismaken met alles wat hij in z’n latere leven zal tegenkomen. Zorg dus dat hij als pup met andere honden in contact komt, zodat hij hier aan kan wennen. Honden die niet vaak andere honden gezien hebben en dan plots besnuffeld worden, kunnen namelijk nogal snel agressief reageren. Ook aan kinderen moet de pup gewoon raken, aangezien kinderen vaak ruwer omgaan met de hond.
Houd je hond altijd aan de lijn
Wanneer je een wandeling gaat maken met je hond, zorg er dan voor dat hij altijd aangelijnd is. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de meeste fatale hondenbeten het gevolg zijn van een niet-aangelijnde hond.
Train je hond niet te bijten
Van nature zal iedere hond op alles kauwen, knabbelen en bijten totdat jij hem leert dat dit ongepast gedrag is. Wanneer hij naar vreemde personen bijt of gromt, moet jij dit gedrag meteen afstraffen. Klap in je handen of zeg kordaat ‘foei’ zodat hij afgeleid wordt. Zorg er wel voor dat je dit doet tijdens het bijten en niet achteraf, want dan zal hij niet meer de link kunnen leggen met zijn daden.
Meer en goede informatie over het trainen van je hond kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Ik denk dat men fout bezig is om bepaalde rassen te verbieden,
verplichte cursus doen lijkt mij beter.
want ook een golden retrieven of labrador kan bijten(of welk ander ras dan ook)
en je moet niet het gevolg aanpakken maar de oorzaak
en de oorzaak is dat mensen te snel honden kopen waar ze niks van af weten.
dus dat moet je aanpakken.
een ander punt is en blijft natuurlijk ook de broodfok, ook daar komen nog steeds heel veel honden vandaan die niet goed gesocialceerd zijn.
dus heel duidelijk iedereen die een hond wil/ en of heeft goede honden training laten volgen
en de broodfok aanpakken