De mythes rond ‘gevaarlijke’ hondenrassen

De mythes rond ‘gevaarlijke’ hondenrassen

De laatste jaren zijn er veel discussies geweest over het al dan niet verbieden van 'gevaarlijke' honden. Er zijn namelijk steeds meer en meer meldingen gemaakt van hondenbeten, soms met tragische afloop. Vaak zijn specifieke hondenrassen zoals Pitbulls, Rottweilers en Staffordshires hierbij betrokken. Is dit louter toeval of bestaan gevaarlijke hondenrassen wel degelijk?

Bij ons in België is er geen verbod op bepaalde hondenrassen. Jaren geleden is er wel een lijst van 13 ‘gevaarlijke’ hondenrassen opgesteld, maar deze is later door de Raad van State vernietigd.

In Nederland werd in 1993 na een aantal dodelijke bijtincidenten de zogenaamde pitbullwet gestemd: het fokken van pitbulls werd verboden, en honden die uiterlijk leken op pitbulls (American Staffordshire en Staffordshire Bull Terrier) mochten alleen worden gehouden mits een stamboom kon worden voorgelegd en de hond gechipt was. Inmiddels is de wet weer opgeschort, want wat bleek: het aantal bijtincidenten was na al die jaren pitbullwet niet afgenomen.
 


Bestaan gevaarlijke hondenrassen?

Men is er nog niet uit of bepaalde hondenrassen sneller de neiging hebben tot bijten, maar wat wel geweten is, is dat sommige honden eerder ernstige verwondingen kunnen aanrichten dan andere honden. Zo zal de beet van een Rottweiler serieuzere gevolgen hebben dan de beet van een Chihuahua.

Ook honden zijn onderhevige aan rages. Zo zijn Rottweilers, Jack Russells, Dobermanns en Chihuahua’s bepaalde periodes ‘in’ geweest. Dit betekent dat meer mensen zo’n hond hebben en als er dus een melding is van een hondenbeet, er een grotere kans is dat het een ‘populaire’ hond is.
 

Het baasje is verantwoordelijk

Alhoewel men nog niet met zekerheid kan zeggen of er nu wel degelijk gevaarlijke honden bestaan, zijn de meeste dierenartsen ervan overtuigd dat vooral de baas verantwoordelijk is. Iedere hond kan agressief worden als hij geen consequente opvoeding heeft gehad. Hieronder volgen een aantal tips waar het baasje rekening mee dient te houden wanneer hij begint met de opvoeding.
 

Zorg voor een goede socialisatiefase

Tijdens de socialisatiefase leert de pup kennismaken met alles wat hij in z’n latere leven zal tegenkomen. Zorg dus dat hij als pup met andere honden in contact komt, zodat hij hier aan kan wennen. Honden die niet vaak andere honden gezien hebben en dan plots besnuffeld worden, kunnen namelijk nogal snel agressief reageren. Ook aan kinderen moet de pup gewoon raken, aangezien kinderen vaak ruwer omgaan met de hond.
 

Houd je hond altijd aan de lijn

Wanneer je een wandeling gaat maken met je hond, zorg er dan voor dat hij altijd aangelijnd is. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de meeste fatale hondenbeten het gevolg zijn van een niet-aangelijnde hond.
 

Train je hond niet te bijten

Van nature zal iedere hond op alles kauwen, knabbelen en bijten totdat jij hem leert dat dit ongepast gedrag is. Wanneer hij naar vreemde personen bijt of gromt, moet jij dit gedrag meteen afstraffen. Klap in je handen of zeg kordaat ‘foei’ zodat hij afgeleid wordt. Zorg er wel voor dat je dit doet tijdens het bijten en niet achteraf, want dan zal hij niet meer de link kunnen leggen met zijn daden.

Meer en goede informatie over het trainen van je hond kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt



Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


12 reacties

AnneMarie van Krimpen

Ik denk dat men fout bezig is om bepaalde rassen te verbieden,
verplichte cursus doen lijkt mij beter.
want ook een golden retrieven of labrador kan bijten(of welk ander ras dan ook)
en je moet niet het gevolg aanpakken maar de oorzaak
en de oorzaak is dat mensen te snel honden kopen waar ze niks van af weten.
dus dat moet je aanpakken.
een ander punt is en blijft natuurlijk ook de broodfok, ook daar komen nog steeds heel veel honden vandaan die niet goed gesocialceerd zijn.

dus heel duidelijk iedereen die een hond wil/ en of heeft goede honden training laten volgen
en de broodfok aanpakken

Welke wet er ook zou komen, en welke trainingen er ook verplicht worden, het zal steeds het baasje zijn die de hond vormt tot ofwel een liefdevol rustig lid van de familie ofwel een niet te vertrouwen gevaarlijk dier, en dit allemaal door hun ongelooflijke "wil tot behagen" tegenover de mens.
Er zit in elk ras wel een slecht en gestoord of vals karakter bij, zo ook bij de mensen.
Maar zijn we door de media niet al tè racistisch geworden met honden.??

jacques piederiet

Beste Annemarie,
Je hebt gelijk, een cursus zou een hoop ellende kunnen voorkomen. Maar als ik zo rondkijk zijn de meeste honden [baasjes] niet gediciplineerd [schrijf ik dat goed?]. Zouden die allen geen cursus hebben gevolgd?
Een andere zaak is hoe de overheid dat in de praktijk moet regelen. Wil je iemand die bijvoorbeeld al jaren in de hondensport zit naar een cursus sturen om zijn hond te leren zitten?
Een tweede moeilijkheid is of je alle gezinsleden naar de cursus moet sturen en tot slot zul je hondenscholen moeten registreren en misschien wel moet kwalifiseren. Bij de Nederlandse vereniging voor instructeurs in hondenopvoeding en opleiding [O&O] heb ik jaren geleden deelgenomen aan een discussie over deze materie. Waar we niet uitkwamen was: Hoe ga je dit praktisch uitvoeren?
Maar Annemarie in principe heb je 100% gelijk.
Groetjes Cuon.

Karin Lotterman

Ik ben van mening dat geen enkele hond vals is. Zeker niet als pup. Een hond kun je zo vals maken als je zelf toestaat of wilt. Kleine hondjes kunnen net zo vals zijn als een grote hond, en negen van de tien keer is dat toch de schuld van de baasjes door ze verkeerd gedrag aan te leren.

Arjan X

Ik ben het met Karin eens, alleen 1 ding wil ik er aan toevoegen. Ik ben van mening dat agressiviteit ook in aanleg in het ras kan zitten. Het ene ras is feller (en dat zien mensen als agressie) als de ander. Terriers zijn vaak feller in gedrag dan bijvoorbeeld een staande of lopende hondenras. Het karakter is naar mijn mening wel stabieler als de andere rassoorten. Ze zijn minder wispelturig, en minder bang aangelegd.
Voorbeelden uit de praktijk met mijn hond:

Ik heb een duitse jachtterrier reu die erg fel is op zijn speeltjes, daarbij vertoont hij in zijn spel agressie en dan gaat hij tot het uiterste, maar daarnaast is hij tegenover mensen een allemansvriend, bij kinderen kan hij eindeloos geduld op brengen en is dan ook nooit agressief.

Ik jaag met mijn hond, als hij een prooi heeft dan komt er wat agressie in hem los. Eenmaal de prooi afgenomen (ja hij staat hem af) is het over! Bij thuiskomst gaat mijn hond liggen op zijn deken, komt mn jonge buurmeisje van 2,5 binnen struikelt en valt hard bovenop de hond. Meisje huilde erg, maar de hond deed niets, ook geen schrikreactie of iets van angst.

Heb ik nu een agressieve hond?

Wat ik wel weet is dat je dit ras, bijzonder goed moet socialiseren, en misschien wel beter dan andere rassen. volgens mij geld dit ook voor meer hondenrassen. Vooral honden die dominant zijn (raskenmerk Duitse jachtterrier) moet je goed socialiseren.

J Jeannette

Ik ben het eens met Annemarie. Kijk niet naar het ras, maar naar het gedrag. Wat mijn ervaring is: De Weimaraner staat NIET op de lijst van agressieve honden maar heeft wel mijn puppie doodgebeten en mij overal gebeten waar zij kon nadat zij mij tegen de grond had gewerkt, het was trouwens een teefje. Bij aangifte bleek deze hond al 6 honden doodgebeten te hebben en 2 mensen aangevallen. Tot nu toe bekende gevallen van doodgebeten honden staat het totaal op 12, van gebeten mensen waaronder 1 kind staat op 5. Mijn shouderpees was doorgebeten, evenals een flinke hap uit mijn buik en bovenbeen. De politie kon niets doen wegens gebrek aan getuigen (veel toeschouwers, maar niemand durfde wat te zeggen omdat ze vlakbij wonen en bang zijn voor reprasailles (zei één van hen tegen mij)). Deze Weimaraner loopt dus nog steeds rond. Al 2 jaar lang vermijd ik die straat en voor de zekerheid de drie straten eromheen ook wat betekent dat ik nooit meer naar mijn favoriete winkeltje durf. Deze hond is ''gek'' of ''ziek'' (tumor??) of door de eigenaar tot wapen gemaakt omdat het naast hun huis gebeurde (territoriumdrift?) waar ik nietsvermoedend langskwam. Zijn vrouw doet regelmatig (nog steeds) de voordeur open zodat de hond zichzelf kan uilaten en dan leeft ze zich meteen ook maar uit op een toevallige passant, naar blijkt liefst een passant met een hond die kleiner is dan de Weimaraner teef.
MIJN MENING: bewijzen te over wat de hond gedaan had, met veel getuigen, zou er echt niemand bij politie of dierenbescherming zijn die de mensen aan het praten krijgt? Moet een hond na 3 bijtincidenten niet getest worden voor ieders veiligheid? Nu ben ik, en alle anderen die dit meemaakten, niet veilig; durf een gedeelte van mijn eigen stad niet in! Ik denk dat een training/cursus voor deze hond niet meer werkt helaas.
Hier in de wijk lopen ook Weimaraner honden, reuen en teven, allemaal gewoon normaal hondengedrag dus de hond die dit ons aandeed is zo gemaakt of er is iets mis in haar bovenkamers!

Arjan X

Die hond moet ingeslapen worden, dit kan toch niet! Een raad: neem je mobiel waar je mee kunt filmen of film camera altijd mee, als jij je hond aangelijnt hebt en deze wordt aangevallen door een loslopende hond dan heb je bewijs! Ook al is dit territorium drift dit kan niet! En helemaal niet in het openbaar op of openbaar terrein! Ik zou bewijsmateriaal zoeken of gaan maken. Reprasailles of niet, deze hond verpest het voor vele andere honden, en is bovendien een projectiel! Ik snap de politie ook niet, zij moeten optreden, Laat je vooral niet bang maken!

Het erge ervan is dat andere (de goede honden) na een aanval er een enorme dreun van over kunnen houden, angstig worden of zelf agressief.
.

Demulder Tinneke

Er bestaan geen gevaarlijke hondenrassen,het ligt volledig aan hoe je je hond opvoed en sorry maar als er een hond bijt dan ligt het er volledig aan hoe die opgevoed is.en het doodspuiten van een hond daar ben ik al helemaal niet voor.Een mens spuiten ze toch ook niet dood als ze iemand vermoorden waarom een dier dan gaan doodspuiten.Ik vind dat een hond ook rechten heeft.een recht op een tweede kans eet dat ik zeg niet van een hond dat naar een kind gebeten heeft dat je die hond bij kinderen moet plaatsen maar ergens als waakhond ofzo.dat is mijn mening

Mijn honden: Lady Dana en Eddie Sandra.

Deze zin klopt niet: "Men is er nog niet uit of bepaalde hondenrassen sneller de neiging hebben tot bijten", want dat is al bewezen. Het ene ras heeft een hogere agressiedrempel en is reactiever dan de andere en het ene ras heeft een beter ontwikkeld ridderlijkheidsinstinct dan het andere. Daar kun je als eigenaar en trainer al rekening mee houden, wat al een hoop problemen kan voorkomen. Je kunt daar je training al op instellen namelijk.
Feit is ook dat als een zogenaamde 'vechthond' eenmaal gaat vechten, de kans groter wordt dat hij dit vaker gaat doen. hij is ervoor gefokt en hij vindt het simpelweg leuk. je ziet het al aan het 'spelen': veel kracht erin gooien en heel ruw te werk gaan. Mensen die deze rassen hebben zullen niet zomaar zeggen dat hun ras wel of niet ongevaarlijk is, zij zullen dit echt veel genuanceerder brengen dan een zwart-wit ja of nee.

Veerle Robijn

Inderdaad... Vrienden van ons hebben een Rottweiler (teef). Een zeer lieve, rustige, aanhankelijke hond maar ook één die niet uit het oog verloren mag worden. Met de ene hond op de hondenschool klikt het namelijk al wat beter dan met andere en dan kan de Rottweiler wel al eens uithalen (gelukkig zonder te bijten). Ook met mensen blijft het oppassen. Onze vrienden zijn zich daar zeer goed bewust van en waarschuwen ook steeds wanneer iemand hun hond wil aaien. Veel (zoniet alles) hangt dus af van de training die de hond al dan niet krijgt en hoe goed de baas zijn hond onder controle heeft...

Noëmi Noëmi Weiss

De ene hond heeft soms meer neiging tot dominante agressie dan de andere, maar rassen die dit vaker hebben zijn niet van nature agressief maar dominant.
En een dominante hond heeft gewoon een conseqeuntere opvoeding nodig dan een onderdanige om agressie te voorkomen.

Guido Guido

Gevaarlijke honden

Gevaarlijke baasjes.

Er bestaan geen gevaarlijke honden!
Alleen maar gevaarlijke baasjes. Wanneer je een hond wil leren kennen kijk dan vooral goed uit naar het baasje.
Dikwijlls zijn het diegenen met een rare kronkel die een stevige sterke gevechtshond in huis halen.
Vaak enkel en alleen om er op een of andere manier mee uit te pakken en in veel gevallen, zonder dat ze het zelf beseffen, dient het dier slechts als compensatie voor hun eigen tekortkomingen!

Ze moeten dus niet deze dieren aanpakken, maar om te beginnen de baasjes zelf en tevens een strengere wetgeving in leven roepen waarbij iedereen dat een dier wil adopteren vooraf moet gescreend worden!

Eigenlijk een soort van adoptiewet.
Meer omtrent het feit "gevaarlijke honden".
Wel, wanneer je een dier liefde geeft, dan zal je zonder meer liefde terugkrijgen.
En vaak kan je dar van veel mens en jammer genoeg niet zeggen.
Guido
http://diergeneesmiddelen.net/gevaarlijke-honden/


Een reactie plaatsen