De belangrijkste hondenziektes

De belangrijkste hondenziektes
Voor de gemakkelijkheid maken we een onderscheid tussen hondenziektes voor puppies en oudere honden. Maar eigenlijk kan iedere hond deze ziektes of ongemakken krijgen. Als je twijfeld of je hond aan een van de ziektes lijdt, ga je best naar een dierenarts.

Veel voorkomende ziektes bij pups.

Net zoals bij oudere honden, zijn er ook een paar specifieke gezondheidsproblemen die vooral bij puppy’s voorkomen. We lichten ze even toe.

Braken en diarree

Wormen of een plotse verandering in het dieet van je pup zouden tot braken en diarree kunnen leiden. Voer alle voedselveranderingen geleidelijk aan door zodat het delicate spijsverteringssysteem van je pup de tijd krijgt eraan te wennen. Ontworm hem regelmatig. Vermijd melk. Als je puppy moet braken en diarree heeft, roep dan meteen de hulp in van je dierenarts.

Voorwerpen inslikken

Als je pup ouder wordt, zal hij de neiging krijgen te kauwen op alles wat in zijn gezichtsveld komt. Geef hem zijn eigen kauwspeeltjes en laat niets rondslingeren. Veel pups vinden het zelfs leuk in hun baasjes handtas , de vuilnisbak of het speelgoed van de kinderen te rommelen. Wees dus aandachtig. De pup zou wel eens een giftige stof kunnen binnenspelen. Het voorwerp zou ook zijn ademhaling kunnen blokkeren. Als je het vermoeden hebt dat je pup iets ingeslikt heeft, ga dan naar de dierenarts.

Gebroken beenderen

De beenderen van een pup zijn erg breekbaar. Botbreuken komen dus erg vaak voor. Dat kan gebeuren wanneer er iemand op de pup trapt, als hij van de zetel valt, enz. Als je pup mankt, ga dan naar de dierenarts. De breuk zal vanzelf ook snel genezen, maar moet correct gespalkt worden om te voorkomen dat de botten terug aaneen groeien.

Autoziekte

Autoziekte komt erg vaak voor bij jonge puppy’s. Geef je pup geen voedsel voor je vertrekt en rijd eerst een blokje rond. Als je pup gewend is aan de beweging van je auto, is hij meestal wel klaar voor een langere rit

De meest voorkomende hondenziektes

Hondenziekte (“de ziekte van Carré”)

Hondenziekte is de schrik van iedereen met een jong hondje in huis, maar ook volwassen dieren kunnen de ziekte krijgen. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk. Hondenziekte komt over heel de wereld voor, ook hier in Nederland en België. De eerste symptomen zijn soms heel onschuldig, een loopneus en wat hoesten. Het komt ook voor dat het hondje acuut erg ziek is. De ziekte wordt overgebracht door een virus, dat ontstekingen veroorzaakt. Ontstekingen in de darmen, maar ook hersenvlies— ontsteking. Meer dan 50 procent van de zieke honden overleeft het niet. Honden die het wel halen lopen een grote kans op blijvend zenuwletsel. Meer uitleg in “De Ziekte van Carre of Distemper

Parvo of kattenziekte

Parvo is een uiterst besmettelijke ziekte veroorzaakt door een virus. Een hond met parvo overleeft het vaak niet. Het virus verspreidt zich via de uitwerpselen van een zieke hond. Gezonde honden die aan zo’ n ‘markering” snuffelen, zijn prompt besmet. Het virus dringt door tot in de darmen, waar het ernstige ontstekingen veroorzaakt. De hond krijgt al snel een wee rui kende, bloederige diarree. Het dier voelt zich doodziek en gaat soms bloed overgeven. Jonge hondjes die met het parvo—virus in aanraking zijn gekomen, vallen soms plotseling dood neer. Bij onderzoek blijkt dan meestal dat het virus ook is doorgedrongen tot in het hart, waar het een hartstilstand heeft veroorzaakt. Meer uitleg in “Het Parvovirus


Ziekte van Weil

De ziekte van Weil wordt overgebracht door bacteriën, meestal afkomstig uit de urine van andere honden en van ratten, Ook andere dieren en ook de mens kan de ziekte van Weil oplopen. De ziekte komt nog steeds voor. In de plaatselijke media wordt in dat geval gewaarschuwd voor verontreinigde plassen, vijvers, sloten en grachten. Maar de eerste slachtoffers zijn dan al gevallen. Een hond die in besmet water zwemt, of die van besmet water drinkt, krijgt via de slijmvliezen en door de huid de bacterie naar binnen. In het lichaam nestelt de bacterie zich in de lever en de nieren. De hond krijgt hoge koorts, plast donkergele urine en de slijmvliezen worden geel. Meer info in “Het sluipende gevaar van Leptospirose, de rattenziekte of de ziekte van Weil


Hepatitis

Hepatitis is een besmettelijke leverziekte. De wetenschappelijke naam is Hepatitis contagiosa canis (Hcc). De veroorzaker is het Adeno-virus type 1. Het virus wordt verspreid via de urine van geïnfecteerde honden. Wanneer een zieke hond in het park een paar maal zijn poot heeft opgetild, lopen de honden die na hem komen een grote kans ook besmet te raken.

De symptomen variëren van lichte koorts tot een zeer ernstige ontsteking van de lever. Mits in een vroeg stadium behandeld, is genezing mogelijk. Echter, wanneer de lever is ontstoken loopt de koorts hoog op, het dier eet niet meer en zal vrijwel altijd dood gaan. Bij jonge honden kan hepatitis een zeer plotselinge dood veroorzaken. Hepatitis is niet altijd even makkelijk te constateren. De symptomen ijken namelijk sterk op die van hondenziekte. Meer uitleg in “Hepatitis bij je hond, beter voorkomen dan genezen

Kennelhoest

Kennelhoest is een uit de hand gelopen “hondenverkoudheid”, die wordt veroorzaakt door een aantal factoren. De ziekte breekt vaak uit in kennels waar honden elkaar de hele dag staan aan te blaffen. Vandaar ook de naam “kennel hoest”. Er is een grote kans op complicaties, soms met blijvende gevolgen. Door hoesten en niezen ontstaan kleine wondjes in mond—, keel—, en neusholten. Daar kunnen gemakkelijk bacteriën in komen. De ziekte wordt dan veel moeilijker te genezen.

Hondsdolheid

Hondsdolheid ofwel rabiës is de meest gevreesde hondenziekte ter wereld. De ziekte is een gesel voor mens en dier. Gelukkig behoort hondsdolheid in Nederland bijna tot het verleden. Het gevaar loert over de grens — een hondsdolle vos in België of Duitsland - en is nooit helemaal geweken.

Hondsdolheid eindigt altijd met de dood. De oorzaak is een virus in het speeksel, dat wordt overbracht hij de beet van een geïnfecteerd dier. De laatste fase van de ziekte is een verschrikking. De hersenen zijn aangetast. Het ene ogenblik kruipt het zieke dier angstig in een hoekje. Het andere ogenblik reageert het verwilderd en wordt fel agressief Dan bijt het in alles wat het maar binnen zijn bereik krijgt. Meer info in “Hondsdolheid

Oormijt

Er zijn verschillende soorten oormijten. Degene die het meest voorkomt is Otodectes cynotis. Het zijn kleine lichtgrijze speldenknopgrootte 'spinnetjes', die leven van restjes van afgestorven cellen van de huid. Ze leven graag in de oren, omdat het daar lekker warm en donker is. De oormijt kan echter ook in de nek, op de rug of zelfs helemaal bij de staartbasis gevonden worden.

Deze oormijt is niet kieskeurig en kan leven op honden, katten, fretten, vossen en heel zelden ook kortstondig op de mens. Bovendien kan de oormijt enkele maanden overleven in de omgeving van uw huisdier (bijvoorbeeld in de mand).
Al een paar mijten kunnen jeuk in het oor veroorzaken. De jeuk ontstaat doordat het speeksel en de ontlasting van de oormijt een allergische reactie bij de gastheer veroorzaken. Hierdoor gaan de klieren in het oor meer donkerbruin oorsmeer produceren. Meer info in “Oorontstekingen bij honden


Dit is slechts een greep uit de verschillende hondenziektes. Op de site zal u er nog meer vinden. Heb je nog vragen over een bepaalde ziekte? Stel ze dan aan onze paraveteriniar dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen