Het parvovirus is een gevaarlijke en zeer besmettelijke aandoening bij honden. Deze ziekte heeft ongeveer hetzelfde verloop als de kattenziekte, dus veel dierenartsen stellen dat het parvovirus de hondenvariant is op de kattenziekte.
Hoe ontstaat het parvovirus?
Een hond kan deze ziekte oplopen door in contact te komen met uitwerpselen van besmette honden. Via orale weg komt het virus dan in de darmen terecht waar het een ontsteking veroorzaakt. Het grote gevaar van dit virus is dat het bestand is tegen hitte, schoonmaakproducten,.. en wel tot een jaar lang overleven kan. Het virus kan ook makkelijk via schoenen opgepikt worden, waardoor er dus niet noodzakelijk contact geweest hoeft te zijn van de hond met de uitwerpselen. In principe kan iedere hond besmet geraken met het virus, maar puppy’s jonger dan vier maanden of honden die niet ingeënt zijn tegen het virus hebben een verhoogde kans om het virus op te lopen.
Symptomen
Een paar uur na de besmetting zal je hond zich lusteloos voelen, geen eetlust hebben en erg moe zijn. Na een dag kan de hond hoge koorts krijgen en last van diarree en braken hebben. De uitwerpselen hebben een typische, stinkende geur en er kan bloed bij vermengd zijn. Het virus kan ook doordringen tot het hart, met een hartstilstand tot gevolg.
Behandeling
Wanneer op basis van de voorgeschiedenis van de hond, een klinisch onderzoek en laboratoriumtesten van de uitwerpselen het parvovirus is vastgesteld, moet er onmiddellijk een behandeling opgestart worden. Helaas is er nog geen geneesmiddel wat rechtstreeks dit virus aanvalt, maar heeft men enkel medicatie ter beschikking die de hond zal helpen het virus sneller uit zijn lichaam te krijgen. Zo zal de hond geneesmiddelen tegen uitdroging krijgen, wordt hij warm gehouden en staat hij onder constante supervisie van de dierenarts. Deze behandeling is erg duur en kan soms ondanks de goede zorgen fataal aflopen.
Preventie
De beste manier om je hond te beschermen tegen het virus, is hem als pup te laten vaccineren. Pups die veel risico lopen om geïnfecteerd te raken, zullen voor de eerste keer op 6 weken ingeënt worden. Vervolgens krijgt iedere hond een vaccinatie op 9 en 12 weken. Om ervoor te zorgen dat je hond beschermd blijft, moet de vaccinatie ieder jaar eenmalig herhaald worden.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.