9 veel voorkomende neurologische problemen bij honden

Honden kunnen last hebben van heel wat gezondheidskwalen, waaronder neurologische problemen die hun baasjes vaak zorgen baren. Weten hoe je de ziekte kan herkennen en wat je eraan kan doen, zal niet alleen verdere ontwikkeling voorkomen, maar kan ook het leven van een hond redden. Hieronder staan ​​de meest voorkomende neurologische problemen en wat je eraan kan doen.

1. Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door beven, moeite hebben met lopen en verwarring. De oorzaak van dit neurologische probleem is nog onbekend, hoewel wordt aangenomen dat Parkinson een erfelijke ziekte is. In tegenstelling tot mensen kunnen honden op relatief jonge leeftijd door de ziekte getroffen worden, zelfs als pup, wat bewijst dat dit vaak een erfelijke aandoening is.

Hoe Parkinson voorkomen?

Net als bij mensen is er geen manier om deze degeneratieve ziekte te voorkomen. De ziekte van Parkinson is zeldzaam, maar je kan er niet voor zorgen dat ze jouw pup nooit treft.

Hoe kan je Parkinson genezen?

Helaas is er geen remedie voor de ziekte van Parkinson, hoewel sommige medicijnen de symptomen kunnen verminderen. Ook kunnen veranderingen van voeding helpen, vooral supplementen om de spiermassa te behouden. Dit alles hangt af van de hond zelf en je dierenarts kan je adviseren en een behandeling voorstellen.

2. Epilepsie

Epilepsie is een van de meest herkenbare neurologische aandoeningen. Het enige prominente symptoom bij honden met epilepsie, net als bij mensen, zijn terugkerende aanvallen. Epilepsie bij honden kan veroorzaakt worden door trauma, zoals een klap op het hoofd, stofwisselingsproblemen of de oorzaken kunnen idiopathisch zijn, wat betekent dat de oorzaken onbekend zijn.

Hoe kan je epilepsie voorkomen?

Er is geen manier om epilepsie te voorkomen, hoewel een gezond dieet in theorie kan helpen bij preventie. Er is echter geen bewezen preventiemethode.

Hoe kan je epilepsie genezen?

Epilepsie kan niet genezen worden, maar er zijn veel manieren om de levenskwaliteit van je hond te verbeteren en zo het aantal aanvallen te verminderen. Je dierenarts kan anti-epileptische medicatie voorschrijven, die vaak gepaard gaat met veranderingen in de voeding. Er zijn ook verschillende natuurlijke middeltjes, maar hun effecten zijn nog niet wetenschappelijk bewezen; sommige werken, andere niet.

3. Encefalitis

Encefalitis is een ontsteking van de hersenen van het dier. Encefalitis kan worden veroorzaakt door virussen, parasieten, bacteriën en schimmels. Het kan ook worden veroorzaakt door ziektes die teken overdragen. Sommige rassen hebben meer kans om door deze ziekte te worden getroffen, waaronder de rassen Chihuahua, Mopshond, Maltezer en Terriër.

Encefalitis gaat vaak gepaard met een ontsteking van het ruggenmerg (myelitis) en de meninges (meningitis). De symptomen kunnen verschillen, afhankelijk van waar de ontsteking optreedt.  Enkele van de meest voorkomende zijn koorts, toevallen, gedragsveranderingen en verminderd bewustzijn.

Hoe kan je encefalitis voorkomen?

Omdat hondenencefalitis door verschillende infecties kan worden veroorzaakt, is preventie praktisch onmogelijk. Je kan proberen te voorkomen dat je hond parasieten of teken krijgt door een goede hygiëne en voeding en natuurlijk met medicatie ter preventie van teken, waardoor de kans kleiner wordt dat je lieveling dit neurologische probleem ontwikkelt.

Hoe kan je encefalitis genezen?

Na de diagnose bestaat de behandeling uit een antibioticakuur en anticonvulsiva.  De behandeling is echter afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als de encefalitis bijvoorbeeld een schimmel is, krijgt je hond een antischimmelmedicijn voorgeschreven.

4. Meningitis of hersenvliesontsteking

Hersenvliezen zijn beschermende membranen in het centrale zenuwstelsel. Meningitis is de ontsteking van die membranen. De symptomen van meningitis zijn vergelijkbaar met die van encefalitis, met als gevaarlijkste symptomen toevallen en verlamming.

Het is belangrijk om snel te reageren als je hond deze symptomen vertoont, omdat meningitis dodelijk kan zijn als deze niet wordt behandeld. Deze neurologische ziekte wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie, maar kan ook worden veroorzaakt door virale infecties, parasieten of schimmels.

Hoe kan je meningitis voorkomen?

Preventie is alleen mogelijk voor enkele van de onderliggende oorzaken, niet voor meningitis zelf. Dat betekent kwaliteitsvolle voeding, goede leefomstandigheden, ter beschikking stellen van vers water en regelmatige controles bij de dierenarts. Net als bij encefalitis, kan het voorkomen van tekenbeten ook de kans verkleinen dat een hond meningitis ontwikkelt.

Hoe kan je meningitis genezen?

In de meeste gevallen start de behandeling met het toedienen van steroïden die de ontsteking moeten onderdrukken. Andere medicijnen zijn onder meer antibiotica en antischimmelmiddelen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak, evenals pijnstillers en anti-epileptica voor epileptische aanvallen.

5. Verlamming van de zenuw in het aangezicht

Bij honden wordt de verlamming van de aangezichtszenuw meestal veroorzaakt door trauma of een oorontsteking, maar het kan ook een idiopathische aandoening zijn of veroorzaakt door hypothyreoïdie of verschillende vormen van kanker. Symptomen zijn onder meer een neerhangende oor en lip aan de aangedane zijde, verlies van motorische functie en het onvermogen om te knipperen met de ogen.

Hoe kan je verlamming voorkomen?

De beste manier om deze aandoening te voorkomen is door aandacht te besteden aan mogelijke achterliggende oorzaken. Het voorkomen van oorontsteking of andere oorproblemen met de juiste verzorging kan helpen bij het vermijden van verlamming van de aangezichtszenuw. Hoewel het moeilijk is bij honden die graag op avontuur trekken, helpt het ook om hoofdletsel te voorkomen.

Hoe kan je verlamming genezen?

In de meeste gevallen van verlamming van de gezichtszenuw omvat de behandeling massage, lasertherapie, elektro-acupunctuur, warmtetherapie op de aangetaste spieren en lichttherapie. Hoewel deze behandelingen de toestand en kwaliteit van leven kunnen verbeteren, blijven de klinische symptomen in veel gevallen bestaan. Als de aandoening zich echter in het middenoor bevindt, kan een operatie nodig zijn om de pijn en het ongemak te verlichten.

6. Vestibulair syndroom

Dit syndroom is typisch voor oudere honden en treedt plotseling op. Vestibulair syndroom  beïnvloedt de zenuwen in het binnenoor die verantwoordelijk zijn voor het evenwicht, dus het dier zal waarschijnlijk het gevoel hebben dat de kamer een beetje draait.

Symptomen zijn onder meer misselijkheid, kantelen van het hoofd en moeite hebben met staan. Veel voorkomende oorzaken zijn onder meer infectie, onjuist en overdadig schoonmaken van de oren, beroerte, trauma, tumoren en bepaalde medicijnen, maar het kan ook een idiopathische aandoening zijn of vanaf de geboorte bij de pup aanwezig zijn als een aangeboren afwijking.

Hoe kan je het vestibulair syndroom voorkomen?

De beste manier om deze aandoening te voorkomen, is door extra voorzichtig te zijn bij het schoonmaken van de oren van je hond. Oefen niet te veel druk uit en ga niet te diep in het oor naar binnen. Begin aan de buitenkant van het oor en ga langzaam naar binnen totdat je weerstand voelt.

Hoe kan je vestibulair syndroom genezen?

Medicijnen tegen reisziekte worden vaak gebruikt om misselijkheid en braken te verlichten. Antibiotica worden gebruikt als de ziekte wordt veroorzaakt door een infectie.  Soms worden ook ontstekingsremmende medicijnen toegediend. Ondersteunende zorg en opname kunnen nodig zijn totdat het probleem is opgelost.

7. De ziekte van Wobbler

Het Wobbler-syndroom beïnvloedt de cervicale wervelkolom en wordt gekenmerkt door wiebelig lopen. Er zijn geen oorzaken bekend voor deze neurologische aandoening, hoewel deze mogelijk genetisch van aard is. De Duitse Dog en de Dobermann zijn de meest getroffen rassen, maar andere grote honden kunnen dit syndroom waarschijnlijk ook ontwikkelen.

Hoe kan je de ziekte van Wobbler voorkomen?

Omdat er geen oorzaken bekend zijn, is er ook geen manier om deze ziekte te voorkomen. Sommige deskundigen zijn van mening dat onevenwichtige voeding kan bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte, met name overtollig eiwit, calorieën en calcium. Momenteel is er geen hard bewijs om dit aan te tonen.

Hoe genees je de ziekte van Wobbler?

Chirurgie is de enige behandelingsoptie die een aanzienlijke verbetering van de symptomen oplevert. Voor gevallen waarin een operatie niet wordt aangeraden vanwege mogelijke complicaties, kan bedrust de symptomen tot op zekere hoogte helpen verlichten. In sommige gevallen heeft de hond misschien een rolstoel nodig.

8. Cerebellaire degeneratie

Cerebellaire degeneratie is een neurologische aandoening die optreedt wanneer de cerebellumcellen afsterven. De meest voorkomende oorzaak van cerebellaire degeneratie is infectie met hondenherpes.  Genetische aanleg kan dit bij sommige rassen ook veroorzaken. Enkele van de symptomen zijn onder meer slechte coördinatie, wiegelen, kantelen van het hoofd en spiertrillingen.

Hoe kan je cerebellaire degeneratie voorkomen?

Er is geen manier om deze neurologische aandoening te voorkomen.

Hoe kan je cerebellaire degeneratie genezen?

Er is geen behandeling om de ziekte te genezen, maar er zijn wel enkele medicijnen die potentieel vertonen en de symptomen verbeteren. Je dierenarts zal het juiste zorgplan en essentiële medicijnen voorschrijven.

9. Hersentumoren

Een hersentumor is de abnormale groei van kankercellen die vaker voorkomt bij honden ouder dan vijf jaar. Een hersentumor komt vaker voor bij bepaalde rassen, met name Boxers, Terriers en Dobermannen.

Aanvallen of beroertes zijn de meest voorkomende symptomen van hersentumoren bij honden, gevolgd door gevoeligheid voor aanraking, abnormaal gedrag, zichtproblemen en ongecoördineerde bewegingen. De oorzaak van dit neurologische probleem is onbekend.

Hoe kan je een hersentumor voorkomen?

Er is geen manier om hersentumoren te voorkomen, hoewel sommigen denken dat je de risico's kan verminderen met de juiste voeding en de vereiste hoeveelheid lichaamsbeweging.

Hoe kan je een hersentumor genezen?

Neurochirurgie, bestralingstherapie en chemotherapie zijn de drie manieren om hersentumoren bij honden te behandelen, afhankelijk van het type en het stadium van de tumor.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Nizinny

Epilepsie kan ook komen door een neurolgische aandoening genaamd NCL.

ml rochette

Hallo,
En
wat met ataxie bij Amrican stafford. Ik heb mijn lieve amstaff moeten laten inslapen op 9jarige leeftijd. Een langzame aftakeling door slecht gecoordineerde bewegingen.

Femke

Hallo,

Onze hond heeft wellicht facialis paralyse. De linkerkant van zijn lip hangt naar beneden en linkeroog knippert of sluit niet. Hij is op 1 juni 8j geworden en is een kruising Boxer/Am.Stafford. De DA denkt dat het idiopathisch is. Het is een week geleden dat hij bij de DA langs is geweest en het kwijlen is intussen veel verminderd maar zijn oog is nog ongeveer hetzelfde gebleven. Zijn er mensen waarvan hun hond dit ook had en of je hier zelf iets aan kan doen?

Laurette

Heeft iemand ervaring met vasculitis Oortjes zijn heel erg ontstoken aan de topjes
Bijna versteend Ben aant wachten uitslag labo

Sonny

Ik heb een husky van net 1 jaar. Als er spanning is trilt hij met zijn hoofd. Ook heeft hij moeite met gericht eten.
Een kluif pakt hij bijvoorbeeld schuddend met zijn snuit/hoofd aan.
Wie heeft hier ook ervaring mee?

S

Jan Boersma

mijn hond van 1,5 jaar een american stafford kwam na het spelen met andere honden thuis licht mankend met zijn linkerachterpoot. Dit ging later over naar verlamming en ook zijn rechterachterpoot is nu begonnen. Ct scan laten maken, nu blijkt hij een opgezet (verdikt) stukje ruggemerg te hebben. Waarschijnlijk gekneusd. De orthopeed voor dieren heeft hem eerst previcox voorgeschreven, helaas werkt dit niet, nu begonnen met dexacortone 0.5. Helaas zien wij geen verbetering. Nu wordt geadviseerd het jonge blije speelse hondje in te laten slapen. Is dit de enige optie, of zijn er misschien mensen die nog tips, suggesties hebben. Het beestje moet natuurlijk wel een kwaliteit van leven hebben.


Een reactie plaatsen