Spinone italiano

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type griffon
Land van oorsprong Italië
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Italiaanse Spinone ( of Spinone Italiano, Italiaanse Ruwharige Pointer ) behoort tot een groep van zeer oorspronkelijke staande jachthonden, waartoe ook de Bracco Italiano en de Spaanse en Portugese Staande Jachthonden behoren. Er is één verschil, de Spinone is ruwharig. Daarom wordt hij ook wel in verband gebracht met de Duitse Staande Hond Draadhaar en Duitse Staande Hond Korthaar en Noord-Italiaanse en Franse Griffons. Hij komt oorspronkelijk uit Bresse, een Franse streek, en vond van daar uit zijn weg naar Piedmont in Italië. Hij lijkt overigens sterk op de Griffon Korthals. De Spinone is een specialist in het aanwijzen van wild. Hij maakt geen gebruik van het grondspoor, maar van de 'verwaaiing', de geur van het wild die door de lucht zweeft. In Italië werd het ras vooral gebruikt voor de jacht in moerasrijk en bosrijk gebied. Als alle continentale jachthonden is ook hij een veelzijdig werker.

Een Spinone italiano opvoeden

Door zijn vriendelijke en zachte karakter is de Spinone makkelijk te trainen. Zijn kalmte en rust past niet bij iedereen. De Spinone gedijdt het beste bij mensen die even rustig en onverstoorbaar zijn als hijzelf en die bovendien begrip hebben voor zijn zachtheid en aanhankelijkheid.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Spinone italiano? Kijk dan op onze Spinone italiano opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Spinone reu is 60-70 cm en de teef 58-65 cm. Gewicht van de Spinone reu is 32-37 kg, die van de teef 28-32 kg. Kleur: Geheel wit, oranje met witte aftekening, bruin met witte aftekening. In het wit is schimmelaftekening toegestaan. Tanaftekening en zwart is bij de Spinone niet toegestaan.

Aard

De Spinone Italiano is een zeer vriendelijk en geduldige hond die graag in gezelschap van mensen is. Hij werkt grondig en zelfstandig en is kalm en onverstoorbaar van aard. Hij werkt rustig en onverstorbaar en gaat graag te water. Ook moeilijk struikgewas is geen enkele belemmering voor deze hond.

Beweging

De Spinone heeft zeer veel en inspannende activiteit nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.