Duitse staande hond (draadhaar)

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Continentale voorstaande honden
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Dit ras is nauw verwant aan de kortharige Duitse staander en stamt af van oude Duitse brakken en ruwharige schaapshonden. In de vorige eeuw raakten deze honden door de populariteit van Engelse staande honden enigszins in de vergetelheid. Door streng selectief fokken en vooral door hoge prestatie-eisen te hanteren, begon men begin deze eeuw deze betrouwbare en robuuste gebruikshonden voor jagers te fokken. Inmiddels bestaan er meer draadharige dan kortharige Duitse staanders. Qua karakter is de Duitse draadhaar bijzonder betrouwbaar. Hij doet alles voor zijn baas en is buitengewoon lief voor kinderen. Hij past zich in huis zo goed aan, dat men zou vergeten dat hij er is! Tegenover vreemden gedraagt hij zich wantrouwig en alert. De vacht van de Duitse draadhaar is dicht en draadachtig, de ondervacht is zacht en fijn. Hij is meestal onopvallend bruin, bruin- en zwartschimmel gekleurd. De schouderhoogte mag 60 tot 65 cm zijn. Andere bekende Duitse staande honden zijn de Duitse langhaar en de Duitse stekelhaar, maar men ziet deze slechts hoogst zelden.

Een Duitse staande hond (draadhaar) opvoeden

Het is een zelfverzekerde hond met een sterke eigen wil, die en dominante baas nodig heeft die niet over zich laat lopen. Uiterste consequentheid is gewenst. Wanneer de band goed is en de baas is duidelijk de baas, is de Draadhaar een geweldige hond, die aanhankelijk en vriendelijk is. Toegeeflijkheid is funest voor de opvoeding van de Duitse Staande Draadhaar.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Duitse staande hond (draadhaar)? Kijk dan op onze Duitse staande hond (draadhaar) opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 60-65 cm Gewicht: 30 kg Kleur: bruin of bruin-schimmel evenals zwart of zwartschimmel

Aard

De draadhaar is een werkhond. Dat betekent dat hij veel energie heeft. Als hij zijn energie niet kwijt kan, wordt hij ervaren als een drukke hond. Kan hij zijn energie wel kwijt, b.v. door met hem te jagen, te trainen, te fietsen, lange wandelingen te maken, dan is hij in huis een rustige hond. Hij kan ook goed in een kennel gehouden worden. Hij weet goed wat hij wil en als hij de kans krijgt, zal hij zijn wil aan de baas opleggen. Dan gaat het fout, want er kan er maar een de baas zijn en dat is niet de hond. Daarom zal de baas dominanter moeten zijn dan de hond en vooral ook consequent. Als de hond zich onderwerpt aan de baas, heb je aan hem een geweldige kameraad, waar men veel liefde aan kwijt kan en ook terug krijgt. Juist door het trainen en werken krijgt men een goede band met de Draadhaar.

Beweging

De Duitse Staande Hond heeft erg veel beweging nodig. Hij gedijt uitstekend bij jachtoefeningen en is gek op water.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.