Duitse staande hond (korthaar)

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Continentale voorstaande honden
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De bekendste Duitse staande hond is de kortharige. Hij geniet al bekendheid sinds de 17de eeuw en was tot halverwege vorige eeuw een zware, heel rustige hond met brakkenbloed. De kortharige Duitse staander toonde zich een meester in alle jachtvormen. Door kruising met Engelse setters en pointers werd het ras sneller, beweeglijker en temperamentvoller. Het ontwikkelde zich zelfs tot de ideale jachthond en onderscheidde zich door zijn vlotte speurwerk op uitgestrekte terreinen. Verder was deze hond bij jagers geliefd vanwege zijn betrouwbaarheid als staande hond en vanwege zijn apporteertalent. Sinds jaar en dag voelt dit ras zich het prettigst als het werk te doen heeft. De kortharige Duitse staander is namelijk nooit bedoeld als huis- of begeleidingshond. Hij heeft een grondige opleiding nodig, waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van zijn sterke punten. De Duitse staander is door en door trouw aan zijn baas en gehoorzaamt die door dik en dun. Hij is vriendelijk en bedaard in de omgang met andere huisgenoten. Daarnaast treedt hij ook op als betrouwbare waakhond. De kortharige Duitse staander is een grote, krachtige en slanke hond. Zijn korte, dichte en stugge vacht is brul tot zwart en vaak voorzien van witte platen en stippen. Hij kan echter ook wit zijn met bruine of zwarte platen en stippen. Bij zwarte honden ziet men soms! geelbruine aftekeningen ('brand') aan gezichten| poten.

Een Duitse staande hond (korthaar) opvoeden

Hij heeft een consequente opvoeding nodig. Met veel geduld, tact maar vooral liefde dient de korthaar opgevoed te worden. Het is een gevoelige hond met een zachtaardig karakter.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Duitse staande hond (korthaar)? Kijk dan op onze Duitse staande hond (korthaar) opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 60-70 cm Gewicht: 27-32 kg Kleur: bruin tot zwart, vaak met zwarte platen of vlekken, ook wit met bruine of zwarte platen of vlekken

Aard

Hij heeft een goedaardig karakter en is een intelligente hond die vrij snel leert. Hij zoekt graag het gezelschap van zijn baas en diens gezinsleden op. Ook is de korthaar dol op kinderen en gaat met hen op een zachtaardige manier om. Hij kan goed met andere honden samenleven. Door zijn jachtpassie vraagt hij echter ook veel aandacht, vooral in het bijbrengen van gehoorzaamheid. De korthaar is echter wel een hond die graag voor zijn baas werkt en tot het uiterste wil gaan. Hij is daarom uitermate geschikt om gehoorzaamheidstraining, jachttraining of een vorm van behendigheid mee te doen. Dit is ook aan te bevelen. Wordt de korthaar niet afgericht dan bestaat het gevaar dat hij op eigen houtje zijn jachtpassie gaat botvieren met als gevolg dat men de hond niet meer los durft te laten. Bij het aanschaffen van een korthaar pup dient men hier zeker rekening mee te houden.

Beweging

Hij kan zich aan het stadsleven aanpassen, maar hij heeft ruimte en beweging nodig en moet er dagelijks op uit.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.