Poolse laaglandherder - Polski owczarek nizinny

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Polen
Fokkers 8 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Owczarek Nizinny ( of Berge Polonais de Vallée, Herdershond van de Vallée ) is één van de Poolse Herdershonden. Dit ras komt uit de laagvlakte, terwijl de andere Poolse Herdershond ( de Tatrahond) uit de hoogvlakte komt. Volgens sommigen is het ras met de Hunnen naar Polen gekomen. Volgens andere bronnen is de Nizinny het resultaat van een kruising rond de 16de eeuw, tussen een Puli en andere Berg-Herdershonden. Een noodzakelijke kruising, omdat men een werkhond wou die zich in het Poolse landschap zou kunnen handhaven en die niet door het ruwe klimaat zou worden aangetast. Vooral in de omgeving van Wojewodschaft Bydgoszsz hielden boeren een dichtbehaard Herdershondje, dat verwantschap vertoonde met onder andere de Schapendoes, de Bearded Collie en de Bobtail. Dit hondje was een veelzijdige helper van de herder. Het duurde echter een tijd voordat het ras de aandacht kreeg van kynologen en werd tentoongesteld. Op een gegeven moment was er een reu, "Smok" genaamd die qua uiterlijk en innerlijk ideaal was. Deze hond werd de grondslag voor de verdere fok. Mevrouw Danuta Kordegarda bouwde een prachtige stam op deze hond. Dit was noodzakelijk want het ras was tijdens de tweede wereldoorlog met uitsterven bedreigd. In 1963 werd het ras erkend door de FCI. Momenteel geniet dit ras een steeds groter wordende populariteit en komt steeds vaker op tentoonstellingen voor. De Nizinny wordt gebruikt als vee- en schapenhoeder, waakhond en gezelschapshond. De aangeboren herdersinstincten van het ras hebben zich goed aan het hedendaagse leven aangepast. De hond is aanhankelijk, oplettend en moedig. Het is een intelligente hond met een sterke persoonlijkheid en een opvallend sterk herinneringsvermogen, die zich dominant gaat opstellen, veel blaft en ook bezitterig is. Hij is wel zeer trouw en dol op zijn baas en de kinderen.

Een Poolse laaglandherder - Polski owczarek nizinny opvoeden

De Polski Owczarek Nizinny is een actieve hond die veel stimulansen nodig heeft. Hij is van oorsprong een harde werker en wil zijn energie kwijt. Een bekrompen stadsleven zint hem niet. Spelletjes met een frisbee kan hij waarderen en je doet de PON geen groter genoegen dan lid te worden van een agilityclub.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Poolse laaglandherder - Polski owczarek nizinny? Kijk dan op onze Poolse laaglandherder - Polski owczarek nizinny opvoeden pagina.

Uiterlijk

Reu: schouderhoogte tussen 45 en 50 cm - gewicht rond de 20 kg. Teef: schouderhoogte tussen de 42 en 47 cm - gewicht rond de 18 kg

Aard

De Polski Owczarek Nizinny is een echte herdershond, ook al kan men hem prima als gezinshond houden. Het is enerzijds een hond die zeer aanhankelijk is maar anderzijds vreemden wat afstandelijk benadert: hij blaft in dat geval ook veel. Het is een uitstekende waakhond. Voor het overige heeft het dier een vrolijk en levendig karakter, is het intelligent en gehoorzaam en beschikt het over een goed geheugen. Hij is niet sentimenteel en uiterst trouw. Met een goede opvoeding is deze hond een aangename huisgenoot, ook voor kinderen en andere huisdieren.

Beweging

In principe is dit geen stadshond, al heeft hij zich daaraan aangepast. Het is wel een hond die zich goed voelt op de buiten en bestand is tegen een leven onder slechte weersomstandigheden. Hij heeft veel beweging nodig om in conditie te blijven.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.