Schapendoes

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Nederland
Fokkers 13 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Schapendoes is vast en zeker een heel oud ras en is zonder twijfel verwant aan de Bobtail, aan de Hongaarse Puli en de Pumi, en ook aan de Chien de Brie (de Briard). Er zijn geen documenten over het begin van zijn bestaan en hij stond nooit bekend als favoriet van de aristocratie, maar het was een zeer goede schapenhoeder. Met het verdwijnen van de kudden kwam ook het voortbestaan van de Schapendoes in het gedrang. Doordat er steeds minder werk voor herdershonden is, is deze buitengewoon geharde, energieke en toegewijde werker steeds meer en meer een puur huisdier geworden. Het is nog steeds een bruikbare werkhond, die schrander is en zich gemakkelijk aanpast. Wanneer u zich een Schapendoespuppy aanschaft, moet u letten op een goeie socialisatie. Schapendoezen zijn opgewekt, erg sociaal en levendig. De schapendoes is een normaal en evenredig gebouwde herdershond met een levendig, alert en moedig karakter. Hij is schrander en waaks. Voor zijn eigen mensen toont hij grote innigheid en trouw. Hij is vrolijk, enthousiast, vriendelijk en temperamentvol. Hij kan gebruikt worden voor hondensport zoals agility, maar niet als beschermhond. Een consequente opvoeding is noodzakelijk. Schapendoezen houden ervan om tegen iets aan te liggen.

Een Schapendoes opvoeden

De Schapendoes is geen `aan de riem’ hond. Hij heeft veel beweging nodig en rent het liefst los. Het is een gezinshond bij uitstek. Als de basisvaardigheden zijn bijgebracht, zal een Schapendoes bijzonder veel plezier beleven aan hondensporten als flyball of behendigheid. Het eigenzinnige karakter van de Schapendoes maakt een consequente opvoeding noodzakelijk. Dagelijks samen oefeningen en spelletjes doen doet de hond veel plezier en leert hem al snel zijn aandacht op de baas te richten.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Schapendoes? Kijk dan op onze Schapendoes opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte : 43-51 cm Gewicht : 15 kg

Aard

De Schapendoes is een normaal en evenredig gebouwde herdershond met een levendig, alert en moedig karakter. Hij is schrander en waaks. Voor zijn eigen mensen toont hij grote innigheid en trouw. Hij is vrolijk, enthousiast, vriendelijk en temperamentvol.

Beweging

De Schapndoes heeft behoorlijk wat beweging nodig, want hij heeft nog steeds heel wat van zijn herderscapaciteiten behouden. U kunt met deze gezelschapshond in de stad gaan wonen, maar dan moet u hem beslist elke dag voldoende lichaamsbeweging geven.

Erfelijke ziekten

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie. Schapendoezen worden onderzocht op PRA middels een DNA test. Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten. PRA: Progressieve Retina Atrofie. Erfelijke oogafwijking die op jeugdige, middelbare of late leeftijd tot blindheid kan leiden. Bij de vorm die op jeugdige leeftijd kan ontstaan blijken de staafjes , soms ook de kegeltjes al direct verkeerd te zijn aangelegd. De pups zijn dan in het nest vaak nachtblind. Bij de vorm die op late leeftijd ontstaat, zijn de staafjes en kegeltjes aanvankelijk normaal aangelegd. De staafjes beginnen op latere leeftijd te atrofiëren en de honden worden op late leeftijd blind (3-8 jaar of later).

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.