Honden centrum

Puli (21276x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Puli

Davy Agten

Foto 's Puli

foto: Puli foto: Puli foto: Puli in the Group Ring, Butler County PA foto: 199010 012 Melbourne Show - Puli Sheepdog foto: Puli foto: puli foto: Best-of-breed Puli, primping over, waiting for the herding group foto: puli foto: Happy dog foto: Lucky Dog foto: Méresz foto: DSC00166.JPG foto: DSC00165.JPG foto: Bobby exhausted

Video's

Puli Puli Puli Puli

Algemeen

 • Groep:Herdershonden
 • Land van oorsprong:Hongarije
 • Algemeen voorkomen:De puli is al eeuwen bekend als werkhond voor grote schaapskuddes in zijn thuisland Hongarije. Met zijn lichtvoetige, zelfverzekerde en snelle manier van doen slaagt hij erin de kudde goed bijeen te houden, waarbij hij zo nodig over de ruggen van de schapen loopt.

  Zijn dichte, vervilte vacht beschermt hem tegen alle weersomstandigheden, waardoor hij in alle seizoenen dag en nacht in de openlucht kan verkeren. Tegenwoordig houdt men de puli vooral als beschermings- en waakhond.

  Hij is heel trouw en aanhankelijk, hetgeen ertoe heeft geleid dat er veel liefhebbers van dit ras zijn. Om te voorkomen dat zijn vacht niet al te zeer vervilt, zijn regelmatige kam- en borstelbeurten noodzakelijk. De puli heeft lang, sliertig en ruig haar in de kleuren wit, bruin of grijs. Maar de meest voorkomende kleur is zwart.
 • Kindvriendelijkheid:
  • 3
 • Hondvriendelijkheid:
  • 3
 • Gehoorzaamheid:
  • 4
 • Kan alleen zijn:
  • 4
 • Heeft beweging nodig:
  • 4

Training Puli

De Puli vraagt een duidelijke en gerichte opvoeding met veel variatie. Stel gerust enige eisen, maar vergeet het spel-aspect niet: een behendigheidscursus kan hierbij een nuttig alternatief zijn.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Puli? Kijk dan op onze Puli opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 35-47 cm I
Gewicht: 14 kg
Kleur: zwart, wit,bruin of grijs
Bijzonder kenmerk: lang, sliertig haar

Aard

De puli is zelfstandig, dominant, waaks, moedig, sociaal, intelligent en trouw aan zijn baas. Hij is wantrouwig tegen vreemden. Deze kenmerken maken hem geschikt als herder. De puli kan beter niet in een kleine flat of in een ren gehouden worden.

Beweging

De hond heeft veel beweging nodig. Neem het dier daarom, naast de normale dagelijkse rondjes, ook voor langere wandelingen mee.

Erfelijke ziekten

Pulis kunnen te maken hebben met heupdysplasie en elleboogdysplasie. Ook bepaalde oogafwijkingen kunnen voorkomen, zoals PRA en cataract. Er wordt binnen de Nederlandse rasvereninging geadviseerd om op patella luxatie te controleren.

Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten.

Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans.
Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid.

Patella luxatie;Verschuiving van de patella (knieschijf) naar binnen of naar buiten ten opzichte van het gewricht. De oorzaak is een te ondiepe groeve van de femur (onderbeen) waarin de knieschijf beweegt. De mate van luxatie kan erg verschillen, maar kan evalueren tot een ernstige vorm.

PRA: Progressieve Retina Atrofie. Erfelijke oogafwijking die op jeugdige, middelbare of late leeftijd tot blindheid kan leiden. Bij de vorm die op jeugdige leeftijd kan ontstaan blijken de staafjes , soms ook de kegeltjes al direct verkeerd te zijn aangelegd. De pups zijn dan in het nest vaak nachtblind. Bij de vorm die op late leeftijd ontstaat, zijn de staafjes en kegeltjes aanvankelijk normaal aangelegd. De staafjes beginnen op latere leeftijd te atrofiëren en de honden worden op late leeftijd blind (3-8 jaar of later).

Cataract of grauwe staar; elke abnormale troebeling van de lens en of het lenskapsel wordt cataract of grauwe staar genoemd. Cataract kan secundair optreden bij honden met PRA.

Fokkers

Verenigingen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Ledenfoto's van de Puli

Er zijn 3 honden van het ras Puli

Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x