Bobtail

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Deze flink uit de kluiten gewassen hond is een innemende, lieve en speelse kameraad. Mits goed opgevoed is hij zeer gehoorzaam en waakzaam. De hond is soms wat te impulsief om lang in huis te zitten. Vazen en ander breekbaar materiaal zijn voor hem niet veilig! Zijn lange, ruige vacht vergt intensieve verzorging, al vervilt die vacht nauwelijks. De bobtail die wijl nu kennen, ontstond ruim een eeuw geleden uit Oud-Engelse schapenhonden en kruisingen tussen Russische en Franse herdershonden. De hond wordt soms geboren met een stompstaartje. Opvallend is zijn huppelende manier van lopen en de manier waarop hij in pasgang 'draaft'. Teven zijn kleiner en ranker dan reuen. Heel wat honden zijn geheel wit of vertonen maar weinig grijze en blauwe platen.

Een Bobtail opvoeden

De Old English Sheepdog (Bobtail) moet met zachte, maar consequente hand opgevoed worden. Hij zal het u graag naar uw zin willen maken en zelden dominant gedrag vertonen; een eigenschap die hem ook geschikt maakt voor mensen die wat minder ervaren zijn in het opvoeden van honden. Omdat de vachtverzorging een zeer belangrijk onderdeel is van de verzorging, is het van belang de hond zo jong mogelijk te laten wennen aan een borstelbeurt. Zo voorkomt u dat het borstelen later, wanneer de hond groter en sterker is, ontaardt in een ‘worstelpartij’.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Bobtail? Kijk dan op onze Bobtail opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 53-61 cm Gewicht: 35-40 kg Kleur: grijs, gemarmerd, witte aftekeningen en platen Bijzonder kenmerk: huppelende gang

Aard

De Bobtail is een levenslustige wolbaal met een goudeerlijk karakter. Het is een ideale gezinshond! Maar helaas niet voor iedereen! Bobbers zijn erg onderhoudsgevoelig: ze vergen minstens 4 uur in de week voor borstelbeurten (het gewone onderhoud!!). En dan kunnen ze er uit zien zoals op het plaatje hiernaast. Het merendeel van de tijd zijn ze echter vuil als het regent, als je uit het bos terugkomt van een lange wandeling of als je weg geweest bent voor een gewone wandeling en ze pardoes het water in gesprongen zijn. Wat altijd blijft is het fijne karakter van een goede vriend en daar moet je dit 'ongemak' graag voor over hebben! Anders moet je niet aan een Bobtail beginnen! Een gezeglijke hond met een gelijkmatig karakter. Onverschrokken, trouw en betrouwbaar, zonder een spoor van zenuwachtigheid of niet uitgelokte agressiviteit.

Beweging

Een Bobtail heeft redelijk wat beweging nodig, maar wanneer u eens een dag geen kans ziet met de hond te wandelen, zal hij hier niet vervelend over doen. De meeste Bobtails zijn dol op balspelletjes en ze apporteren graag.

Erfelijke ziekten

Bepaalde oogafwijkingen, namelijk PRA en Cataract komen in dit ras voor. Ook heupdysplasie en incidenteel elleboogdysplasie komen voor. Doofheid en cardiomyopathie kunnen voorkomen. In Nederland worden de ouderdieren volgens de regelgeving van de fokvereniging getest om overdracht uit te sluiten, in Belgie zijn fokkers niet verbonden aan een regelgeving.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.